2015. december 26., szombat

Tejfölös saláták ünnepekre, és hétköznapokra.

Salátákban profi vagyok! Egészségem okán, de valahogyan genetikusan is a saláták a kedvenceim. Szinte bármikor össze tudok dobni, néhány alapanyagból változatos salátákat. Az ünnepek közelsége okán régebbi, másik oldalamon  megjelent írásomat egészítem ki, hasznosnak vélt új ismeretekkel.

Az egyik legnépszerűbb vendégvárók a saláták. Egyszerű elkészíteni őket, látványosak, táplálóak, és mégis a legkönnyebb ételek. Minden tejfölös saláta kíméli a gyomrot, így egy nehéz ebéd után kitűnő vacsora, akár önmagában is. A sültek mellé pedig kitűnő köret!
Klasszikus franciasaláta rusztikusan.

Majonézes salátaként is ismerhetjük őket, de én nem majonézből készítem, hanem könnyebben, csupán tejföllel. 

Az előre készített gyári majonézek egy része silány minőségű, más részük pedig drága!
Ha szereted, és van türelmed hozzá, akkor kavarhatsz ki 
házi majonézt, olajból, tojássárgájából, citromléből, csipetnyi sóból, mustárból. Igen! Nyers tojás sárgájából. Én inkább a főtt tojássárgát, és a tejfölt használom, mert az kevésbé rizikós, és legalább annyira finomak így a salátáim, mintha a sokkal drágább majonézt használtam volna hozzájuk.
Van egy alapreceptem, amit minden ilyen jellegű salátához használok, legyen az franciasaláta, virslisaláta, krumplisaláta, kukorica, bab, vagy tojássaláta. Ha már beharangoztam, illik először az alapreceptet ismertetni.
Kell hozzá tejföl, mustár, só, őrölt bors, kevés olíva olaj, (ez akár el is hagyható) pár csepp citromlé. És a számomra elengedhetetlen főtt tojás sárgája.
Nálunk nagyobb mennyiségű saláta készül egyszerre, (van a mikor többféle is) így a nagy 850 grammos, esetleg 1 kilós tejfölt használom. Ehhez öt db. főtt tojás sárgáját adom, 1 - 1,5 evőkanál mustárt, kevés citromlevet,  2 kanál extra szűz olíva olajat, kevés sót, 1 mokkáskanál őrölt borsot. Az ételízesítőtől általában ódzkodok, de ehhez nagy ritkán szoktam használni só helyett. 
A leglényegesebbeken túl vagyunk! Ha franciasalátát, vagy mexikói salátát készítenél, (a mexikói keverékben morzsolt kukorica is van) 1 kilós fagyasztott zöldségkeverékhez elég a 850 g. tejfölös massza. Virslisalátába, általában valamivel többet szoktam keverni. Van amikor előre elkészítem, a fűszeres, tejfölös masszát, többnyire azonban a saláta fő alapanyagaival együtt keverem ki.
A fagyasztott keveréket megfőzzük, majd jól lecsöpögtetjük. (ez fontos, mert ha vizet hagyunk rajta, hígítja salátánkat) A franciasalátába néhány kockázott csemegeuborkát, 2 - 3 meghámozott, és szintén kockára vágott almát is szoktam tenni. 
Ha sikert akarsz aratni vendégeid előtt, csinálj kaszinótojást is. Ez igen látványos, és egyáltalán nem bonyolult. Biztos siker! A franciasalátára 8 - 10 megfőtt, félbevágott tojást tudsz fektetni, csak megfelelő méretű tál kell hozzá. A tojásokhoz, és a beléjük visszatöltött masszához ezek kellenek: 10 db tojás, ételízesítő, szárított petrezselyem zöld, kevés őrölt pirospaprika, 2 kanál tejföl. Megfőzök 10 tojást. 
Mikor kihűlt megpucolom őket. (A tojások két végét feltöröm, majd megbontva, megmarkolva belefújok.
Így a tojás héja alatt lévő hártya alá levegő kerül, és lényegesen könnyebb megpucoválni!) A tojásokat hosszában kettévágom, és kifejtem belőle a sárgáját külön edénybe. A sárgáját villával szétnyomom, majd tejföllel, ételízesítővel, kevés őrölt pirospaprikával, szárított petrezselyem zölddel jól elkeverem.
Viszonylag sűrű masszát kell kapni, amit a tojás kifejtett sárgájának helyére töltök vissza. Ezeket a közben ismét megkóstolt, esetleg újra fűszerezett franciasalátának (amit nem túl magas tálba halmozok) a tetejére fektetem úgy, hogy vigyázok, a töltött tojások ne szennyeződjenek. Petrezselyem zölddel, más, színes zöldségekkel, de a maradék fűszerezett tojássárgájával is díszíthető a hidegtál.
Ezek a saláták, csak hidegen élvezhetőek, így jó előre el kell készíteni, és néhány órahosszat hűtőben, vagy hideg helyen hagyni, hogy összeérjenek ízei. Bármelyik salátát készítjük el, a hűtőben érnek ízei is, így nem csak akkor érdemes kóstolni, mikor betesszük a hűtőbe, hanem akkor is, mikor kivesszük onnan. Valószínű, enyhe sózást igényel utólag. Készíthetsz más salátát is a tejfölös keverékből, például a m ár említett virslisalátát. 
A virsliből is igen változatos módon készíthetünk salátákat, melyekről szintén írtam már összefoglalót.
A keverék 1 kg. virslihez elegendő, és én bátran ajánlom a baromfivirslit is, ha elfogadhatónak tartjátok azt. Én a salátához, a Lidl műbeles virslijét szoktam használni, és még nem volt panasz minőségére. Készíthető a lényegesen drágább juhbeles virslikből is, kinek kinek pénztárcája bősége függvényében. A virslisalátát minden esetben hagymával készítem, amit előtte felcsíkozok, és besózok. (a lila hagymát nem szükséges megsózni bekeverés előtt)
A tejföl keverékéhez, ennyivel kevesebb sót teszek utólag. A legalkalmasabb tehát a lila hagyma, vagy az újhagyma, (karikázva)  de jó a póré, vagy a vöröshagyma is. A vöröshagymát tovább hagyom a sóban, és még három percre be is rakom mikróba, a pórét, vagy az újhagymát nem sózom, mert nincs szükség rá. Ezek sózás nélkül is elég gyengék maradnak. A főtt tojás fehérjét, hogy nem menjen pocsékba csíkozzuk fel, és tegyük hozzá a virslisalátához. Nem fogja elrontani!


Készíthetünk krumplisalátát is, akár ezen a módon, vagy babbal kombinálva, más módon is. Ez is a népszerű hideg saláták közt van, és szívesen fogyasztják vendégeink. Ezt előre főtt krumpliból csináljuk.
1,5 kg. krumplit hajában megfőzünk, majd mikor a villa könnyen szúrható bele leöblítjük, annyira meghűtjük, hogy ne legyen kellemetlen megfogni, és meghámozzuk. A főtt krumpli héja könnyel lehúzható.
Készíthetjük úgy is, hogy a főzés előtt meghámozzuk a krumplit. Ez a bonyolultabb megoldás. A krumplisaláta szebben mutat, ha karikázzuk a krumpliszeleteket. Ne túl vékonyra, mert könnyen törik a végleges összekavaráskor! A főtt tojásfehérjét ehhez is hozzáadhatjuk. Ezt a salátát megcsinálhatod úgy is, hogy a főtt tojást kihagyod a tejfölös keverékből.


Kapros kukoricasaláta.
Más saláták is készíthetők ezzel a tejfölös keverékkel. Csináltam már főtt fehérbabtarkabab, morzsolt, főtt kukorica, valamint főtt tojás, és ezek különböző kombinációiból is. Ezek már fantáziádra vannak bízva. A kukoricasalátába kaprot, a tojássalátába hagymát, és petrezselyem zöldet, a tarkababsalátába hagymát, és csombort (borsikafű) is tettem.
Néhány napja pedig kukoricasalátát csináltam magamnak rendkívül egyszerűen, csípős kukoricakonzervből. Mint láthatod, vendégeknek, de akár saját magadnak is elkészítheted, bármikor. Kímélő, de mégis laktató étel mindegyik. Egyik sem okoz gyomorbántalmakat, így akár késői vacsora utáni nasinak is megfelelnek. Jobban, mint egy chips, vagy ropi.
Arra viszont mindenkit biztatok, hogy ne ragaszkodjon a leírt mennyiségekhez! A salátákat, szinte lehetetlen elrontani. Egy titok van készítésük közben: A sűrű kóstolás! Utólag bármikor fűszerezheted. Ha sósnak találod salátádat, hígíts rajta kevés tejföllel! Mivel a salátát úgyis előre elkészíted többnyire, amikor az ízek összeérnek, változhatnak az összhatások. Biztosan sűrűsödni fog másnapra, tehát ezt is bekalkulálhatod. Egyet garantálok! Mindig sikert fogsz aratni velük!


Első díjazott salátáim egyike. Rigósaláta. Mottó: répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó. Fiam osztálya kért fel, az évente megrendezett salátanapra, egy különleges saláta receptjének megírására. Attól kezdve három évig ők nyertek, újabb salátareceptekkel. 
Csilis, citromos, fehérbab saláta, tojással. Pikáns, különleges, ázsiai ízeket sikerült varázsolnom bele.

Legnagyobb kedvenceim azonban, a különféle paradicsomsaláták! Más oldalamon sokat írtam már róluk, majd újra, de azt hiszem hamarosan újat fogok írni róluk, mert a paradicsomot soha nem tudom megunni. Sajnos a paradicsomsaláták szezonális ételek! Annak ellenére, hogy számomra megunhatatlanok, télen kénytelen vagyok nélkülük élni. De a zord időben sem maradok saláták nélkül! 
Nekem a saláták többet érnek, minden süteménynél!


2 megjegyzés:

  1. A főtt tojássárgáját a tejfölhöz átpasszírozva vagy csak villával összetörve kevered?

    VálaszTörlés