2015. november 23., hétfő

A lányok tésztasalátája . . . ( Zsű, és Vica vendéget vár )

Történetem első részében bemutatkozott Zsű, az első osztályú angyal,   a folytatásban pedig már barátot is talált. Most az újabb kaland leírása következik, újabb finom étellel. Ezúttal egy meleg tésztasalátával.




A két lány összefutott a folyosón, és hangosan, immár jó ismerősökként üdvözölték egymást. 
Hogy ízlett Ádinak az, amit a múltkor csináltál? - kérdezte Zsű.
Jujj nagyon. - szólt vissza Vica, és szemmel láthatóan örült is a kérdésnek. De ketten csináltuk! Képzeld el, mindenkinek eldicsekedett, hogy én is főztem! Nem fogom megúszni, mert a haverjainak is elmondta, és meghívta őket valamelyik estére vacsizni. Már a recepteket is olvasgatom, és találtam néhány egész jót a neten. Te olvastad már Gasztropajti blogját? Egész jó receptek vannak rajta. Megszerettem a főzést, és ezt főként neked köszönhetem. De tényleg. 
Gyere át délután! Lécci...lécci...lécci! A barátnőm is kíváncsi, mert híre ment tudásomnak, és be szeretném neki mutatni a jótevőmet. Sokat köszönhetek ám neked! 
Ne szerénykedj Vica! Ha nem szeretted volna igazán a főzést, nem lettél volna fogékony rá! Átmegyek! 
De a csaj a vega. Az nem lesz baj?
Ne idegeld magad! Megoldjuk. És mivel olyan jó barátnők lettünk, most én viszek mindent otthonról, mert alig kell hozzá valami, és minden van a kamrában, meg a hűtőben. Együtt megcsináljuk megint, jó?
Szereti barátnőd a tésztát? Abból kitűnő, meleg salátát csinálunk, sok zöldséggel, pikáns ízekkel. Elég lesz, kímélő, mégis laktató. Még marad Ádinak is, ha szereti. Jujj az nagyon jó lesz! - örvendezett Vica, és érdekes módon az addig használt Édi elnevezéshez sem ragaszkodott már. Kupálódik a csaj! - gondolta Zsű, és megelégedéssel szemlélte az óriási változást, amin a legutóbbi találkozásuk óta átment a lány. Hiányzott is már kicsit neki. Vidámsága, folytonos csacsogása, rácsodálkozása az általa már megszokott, természetesnek tűnő dolgokra.
Örömmel gondolt rá, hogy ismét együtt töltik a délutánt. 
Mindjárt jövök. - szólt Zsű, és gyorsan összecsomagolt mindent.
Ennyi az egész, és ebben a kis kosárban is elfér? - lepődött meg Vica.
Gyorsan összedobjuk, pár perc lesz az egész. Ha van kedved hozzá segíthetsz, vagy teríts meg a barátnődnek. 
Három személynek, mert már Te is a barátnőm vagy - helyesbített gyorsan Vica, és kíváncsian leste mit csinál Zsű.

Ezeket használta fel hozzá, és így készítette el a tésztasalátát Zsű.

Hozzávalók:


250 g. több színű, zöldséges, durum penne tészta
1 db. kaliforniai paprika,
1 kisebb saláta cukkini,
1 fej lila hagyma,
1 marék olajbogyó.
4 db. csemege uborka,
2 kanál olíva olaj,
1 kanál balzsamecet,
1 kanál teriyaki szósz,
só,
kevés frissen őrölt bors,
kevés ételecet a tészta főzővizébe.
kevés búzacsíra a tálaláshoz.


A tésztát enyhén sós, kissé ecetes vízben megfőzzük, (al dente) majd leszűrjük. A lila hagymát vékony félkarikákra vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk, a cukkinit zöldséghámozóval szintén csíkokra vágjuk. Az olajbogyót magtalanítjuk, egyenlő kisebb darabokra vágjuk. (a magozottat könnyebb) A savanyú uborkákat felkarikázzuk.
Kevés olíva olajon a lila hagymát megfonnyasztjuk, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a paprika csíkokat, a cukkinit, az olajbogyót, megöntözzük kevés teriyaki szósszal, és kevés balzsamecettel is. Nem forraljuk össze a hozzávalókat. Kevés borsot is őrlünk rá. A párolt zöldségeket összekeverjük a tésztával, 2 kanál olíva olajjal, és a felkarikázott csemege uborkával. Ha szükségesnek látjuk, újabb kevés balzsamecettel, és teriyaki szósszal még ízesíthetünk a salátán. Ízlés szerint megszórhatjuk kevés búzacsírával is.





Te ez Isteni! Örvendezett Vica. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy vegetáriánus legyek, de kezdem kicsit megérteni őket. Láttam miből készült, és ennél egészségesebbet, keresve sem találna senki. Biztosan ízleni fog a barátnőmnek is. Persze a másiknak, mert már Te vagy a legjobb. Zsű kicsit talán el is pirult, mert ezt azért nem várta volna. De jól esett neki.
És miért ilyen szép színes a tészta? Azért kedvesem, mert természetes színezőanyagot  kevernek hozzá. A zöldhöz spenótot, a piroshoz paradicsomot, de van, amikor céklát. Az kicsit sötétebb ennél. - válaszolta Zsű. Az nagyon jó, a spenótot is szeretem.

Nem iszunk egy pohár bort, a jól végzett munka örömére? Mindjárt itt lesz a barátnőm - szólt Vica, de közben már csengettek is. Megyek, nyitom! És gyorsan be is engedte a lányt. Zsű nagyon meglepődött! Nem erre számított. Csinos, jól öltözött, de szolid lány lépett a nappaliba. Hozzá képest Vica, kis hebrencs volt. De nagyon  aranyos.   
Betti vagyok. - mutatkozott be. Érzem az illatokból, hogy nagyon finomat csináltatok. Mit főztetek?   Meleg tésztasalátát. - válaszolt immár Zsű. Az nagyon jó! Köszi! Vica tudta rólam, hogy vegetáriánus vagyok, és reméltem, nem felejtette el. Dicsekedett vele, hogy milyen nagy segítséget kapott a múltkor tőled, és a többi lánynak is lenne ám kedve a főzéshez. Nekem is, nagyon. És a falatozás közben tovább diskuráltak, de meglepő módon állandóan a főzés került előtérbe valamiért. Te ennek olyan Japános íze van? Igen. - világosította fel a két lányt Zsű. A teriyaki szósz ízét érzitek. A Japánok használják szinte mindenbe, elsősorban sültekhez. De mint érzitek, a salátának is nagyon pikáns ízt adott. És Zsű felelt a további kérdésekre is. Sokat kérdezősködtek a lányok. Kiderült, hogy mindkettőben vannak elfojtott hajlamok. Ez a jó - gondolta Zsű, és érezte, új feladatot is kapott. Felszabadítjuk a rejtett tehetségeket. - gondolta, mert mégiscsak Angyal volt a javából. Első Osztályú, aki imád főzni is. Sokszor érezte már életében, de most különösen, hogy öröm jót cselekedni!






Történetem hamarosan folytatódik!



2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a tésztasaláta receptjét. Megcsináltuk, és nagyon fincsi lett. Amit leírtál, nem pont így , de hasonlóképpen történt. Írjál még rólunk máskor is. Lécci...lécci...lécci...Köszike!
    Betti, és Vica.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy elolvastátok írásokmat, azt pedig külön köszönöm, hogy el is készítettétek a salátát.
    Jó tett helyébe jót várj! Nem csak folytatom a történetet, hanem Böbe nevű szereplőmet mától Bettinek hívják! Igyekszem kitalálni, legközelebb mivel fogjátok szórakoztatni az olvasókat!
    (Gasztropajti)

    VálaszTörlés