2015. november 25., szerda

Sütik névnapra ( II. rész )


Tudtam, hogy nem lesz oly egyszerű a partraszállás, mert ha nejem egyszer beindul...    De beindult! Olyannyira, hogy egy írásban nem is tudtam beszámolni, az általa készített hihetetlen mennyiségű süteményről, így az előző blogomat, most kiegészítem.  

Erzsébet-nap környékén, mostanság így megy ez nálunk. Eddig, főként szeretett Anyósom gyártotta nagyüzemben a sütiket, de már Ő sem a régi, és nagyon úgy fest, hogy idén ezt a szerepet Párom, (aki szintén Erzsébet) vállalta magára. Másik két húga is segít a családi ünnep finomságainak elkészítésében, de nejem mégis a legidősebb lány, és a készülődés java része rá hárul. Nagyon szívesen teszi! A családunknak természetesen van saját baráti, és vendégköre, így azokat is illik vendégül látni.Tehát bedobta magát a mély vízbe. Van már elég gyakorlata is hozzá, mert ügyes háziasszony. 
De nem rabolom tovább drága időtöket, hiszen mindenki elsősorban a finomságokra, azok receptjére kíváncsi. Most tehát, kaptok ismét néhány egyszerű vendégvárót, legyen mikkel a névnapi, és más, alkalmi köszöntőket megkínálni. Receptjeink minden ünnepi alkalomra használhatók, nem csak névnapra.

A legegyszerűbbel kezdem, amiből most négy tepsivel készített. Igaz szellősen rakta egymás mellé a pogácsácskákat, de így is lett egy nagyobb cseréptálnyi belőlük.
Egyszerűsége abban rejlik, hogy fagyasztott leveles tésztát használt hozzá Párom. Ezzel így nem kellett külön vesződni. Ha van elég időtök rá, akkor is gyakorlat szükséges a tészta hajtogatásához, tehát igen babrás. A végeredmény, viszont mindenért kárpótol. Bár most a nejem által készített sütikről esik szó, magam is jártas vagyok a témában. Én így hajtogatom a magam készítette leveles tésztámat.   
De most  a lényegesen könnyebb, és olcsó megoldást választotta a háziasszony, tehát fagyasztott leveles tésztából csinálta a pogácsákat. Ezen a módon.

Hozzávalók:

1 kg. fagyasztott leveles tészta,
6 pár virsli,
250 g. reszelt sajt,
2 tojás a kenéshez.

A fagyasztott tésztát (2 csomag) kiolvasztjuk, lisztezett deszkán 3 mm. vastagságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztára egyenletes, vékony rétegben sajtot szórunk, virsli karikákat rakunk rá sorban, majd a kihagyott tésztát visszahajtjuk rájuk. Lenyomkodjuk a tésztát, majd kisebb méretű pogácsaszaggatóval körbevágjuk. A kivágott kis pogácsák széleit összenyomkodjuk, széleiket megformázzuk, hogy ne nyíljanak ki sütés közben.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket enyhén megkenjük felvert tojással, és mindegyik tetejére reszelt sajtot is halmozunk. Előmelegített sütőben, 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Az ízesítést a sajt, és a virsli biztosítja. Sózni nem szükséges.





Újabb népszerű süti készült az iskolai ünnepléshez, mert nejem évek óta megszokott módon, ez esetben a néptáncosokat látta vendégül, a Gyulai Alapfokú Művészeti Iskolában. Itt iskolatitkárként ismerheti minden diák, és művészetkedvelő.
A sós ízek kedvelői mellett, természetes módon gondolni kellett az édesszájúakra is. Ez tehát, valamint a következő süti is biztosan kedvükre való volt. A tények is ezt bizonyítják, mert csak az üres tál, és tálca került haza. Szerencsére a fényképek készítése közben én is megkóstoltam mindet. Ehhez ismét jól bevált receptet használt, újra kicsit átalakítva aktuális elgondolásai alapján.



Alnás - diós lepény.


Hozzávalók:300 g. liszt,
150 g. cukor,
2 tojás,
50 g. vaj,

50 g. dió,
1 csomag sütőpor,
1,5 dl. tej,
1 citrom reszelt héja,
5 db. közepes alma,
tortabevonó a tetejére.

A tojásokat a cukorral, és a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. Belekeverjük a darabolt almát, a durvára vágott diót, valamint a reszelt citromhéjat is. 
Kivajazott, kilisztezett sütőformába terítjük, majd előmelegített sütőben, lassú tűzön aranyszínűre sütjük. közben elkészítjük a tortabevonót, majd miután kiborítottuk a formából a kész, tűpróbával ellenőrzött sütit, a tetejére terítjük a masszát, majd elsimítjuk rajta. Kihűlés után szeletelhetjük.
12 - 16 személy részére elegendő mennyiség.



Ezúttal tehát újabb három recepttel gyarapodhat receptfüzetetek, mert van még egy a tarsolyomban. Mind népszerű volt, de ezen a különleges napon, talán a most következő ízlett legjobban, mindenkinek, de különösen az édességeket kedvelőnek. Ezt pedig tejfölös, meggyes, diós furfangnak kereszteltem el.





Hozzávalók:

4 dl. tejföl,
300 g. cukor,
2 tojás,
100 . darált dió,
1 üveg magozott meggybefőtt,
250 g. liszt,
1 csomag sütőpor,
tortabevonó a tetejére.

A tejfölt a cukorral, a sütőporos liszttel, a darált dióval, a tojással összeturmixoljuk, majd belekeverjük a leszűrt meggybefőttet is. Kivajazott, kilisztezett tepsibe terítjük, majd kis lángon megsütjük. A tűpróbát tanácsos elvégezni!
A süti tetejére tortabevonót simítunk. Hűtés után szeletelhetjük.




Ismerjétek meg Őt is, akinek

a recepteket köszönhetitek.
Boldog névnapot kívánok neki!
De ezt már megtettem a maga idejében is.
Kivételesen megengedte, hogy  fényképezzem,
sőt ezúttal meg is kért rá.
Leírtam tehát az összes, a  napokban készült sós, és édes vendégvárót, receptekkel, fázisképekkel. Mind nejem dolgos kezeit dicséri. Sajnos, betegségem miatt egy ideje jelentős konyhamegvonásban szenvedek, de ez is vigasztal. Ugyanolyan lelkesen írok nem csak saját, hanem a nejem által készített ételekről is. Ráadásul most az általam ritkábban készített édességekkel is bővül blogjaim választéka. Ez pedig öröm számomra is, de remélem még inkább olvasóimnak!

Lehet, hogy lesz még munkám, mert le kell írni a névnap kapcsán, de ezután készített finomságokat is?  Mert ha nejem egyszer beindul...

Én pedig szívesen osztom meg a recepteket olvasóimmal!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése