2015. augusztus 22., szombat

Mediterrán, és más pizzák


Bizonyára megbocsájtjátok, de írási kényszer alatt állok. Tudom, bővebb magyarázatra szorul! Orvosom utasítására teszem, mivel valószínű a hőség miatt is kaptam egy agyi érgörcsöt, és a rehabilitációmat így lehet a legkönnyebbé tenni, felgyorsítani. Az is lehet, hogy más is közrejátszott, nem csak a dög meleg (főleg néhány ember rosszindulata) de nem keresek másokban, sem a szerencsétlen körülményekben hibákat. Agyamat, és kezemet dolgoztatni kell, amire az írás a legjobb megoldás. Ráadásul haszna is van tevékenységemnek, mert régebben készült, de eddig még meg nem jelent fotóimat dolgozom fel, a régi emlékek alapján. Ez memóriámat is próbára teszi, valamint kezemet, amivel még nem megy úgy a gépelés mint régebben, de nem vagyok türelmetlen. Hiba nélkül nincs ember, de én szeretnék a leghamarabb, minél kevesebb problémával élni. Majdnem úgy, mint régen. 
Előkerestem tehát a régebbi fotók közül néhányat, melyek akár feledésbe is merültek volna, ha nem jön ez az eset. De jött, így lefújtam róluk a port, és egy új írásba foglaltam régi emlékeim alapján a receptet. Egyébként is kár lett volna, ha nem írtam volna meg róla ezt a cikket, mert érdekes, fontos dolgokat tartalmaz.
Sok gond nem volt a pizzával, mert van egy igen jól bevált pizzatészta alapreceptem, és ez alapján készítem szinte az összes pizzámat. Főként a teljes tepsiket kitöltő szögleteseket. A kisebb kerek pizzákra van más receptem is. A feltét viszont sokszínű, változatos, így most is különbözött az eddigiektől.


A legegyszerűbb pizzatésztám receptje a következő, 2 tepsi pizzához:

1 kg. liszt, 

5 dkg. élesztő. 
1 dl. tej, 
1 evőkanál só, 
1 teáskanál cukor, 
langyos víz amennyit a liszt felvesz, hogy egy laza, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 
Ezt már számtalanszor elkészítettem, az eredmény mindig tökéletes lett.


A szószhoz: 1/2l. paradicsomszósz (papírdobozos), 1 tk. szárított bazsalikom, 1 tk. oregano, vagy pizzafűszer keverék, 2 tk. ételízesítő, 1 ek. cukor, vagy szorbit, 1 ek. vörösborecet, vagy kevés ételecet, 2 tk. olívaolaj.
Van saját gyártmányú szószom is, melynek receptje itt olvasható.
Az élesztőt cukrozott langyos tejben felfuttatom, majd a  pizzatésztát a leírt alapanyagokból összegyúrom.
Fél óráig kelesztem, majd megint átgyúrom. Lisztezett deszkán kinyújtom, majd nagyobb méretű tepsibe fektetem. A széleket kihúzom a tepsi méretére. A tetejét megkenem saját készítésű pizzaszószommal.
Ráhalmozom a feltéteket, és megszórom durvára reszelt sajttal. 
Feltétként használható sonka, kukorica, kolbász, de jelen esetben olívabogyó, és napon szárított paradicsom is került az egyik pizzára. Nem hiányozhatott róla a bőséges reszelt sajt sem, ami jelen esetben vastag lyukú reszelőn lereszelt trappista volt. Mivel egyszerre két pizza készült ebből a mennyiségből, a második ananásszal, szalámival, kukoricával, sonkával, és sajttal lett borítva.
Apropója is volt a látszólag rendkívüli mennyiségű pizza elkészítésének, mert kedves vendégeink voltak. A vendégek pedig többnyire kedvesek! 

Nejemmel mindketten kivettük részünket a készülődésből, de érdemes előre informálódni. Főleg akkor, ha kisebb gyerekeket is vendégül látunk. Így is előfordulhatnak előre nem látható gikszerek, például olyanok, hogy az addig a szülők szerint imádott feltéttel egy Istennek nem lehet legyűrni a gyerek torkán az imádott pizzát. Fel kell rá készülni, és gyorsan valami áthidaló megoldást kell találni. De azért vagyunk, hogy ezeket a semmiségeket megoldjuk.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése