2015. július 5., vasárnap

Marhapörkölt készítése, képregényben elmesélve.


Sokan vannak, akik vizuálisak, így többre tartják a képeket az írott szónál. Tegnap sokadszorra marhapörköltet csináltam kitűnő marhalábszárból, és mivel van rá lehetőségem, képekkel magyarázom el a munka folyamatát. Direkt így készültem, és a megszokottnál lényegesen több fotót készítettem a főzésről. Az előkészületeket nem fotóztam, mert hagymát pucolni szerintem mindenki tud, a mennyiségeket viszont pontosan megadom, ezúttal sokkal tényszerűbben mint máskor. Kivételesen receptes oldalra fel sem töltöm művemet, hiszen megszámlálhatatlan alkalommal készítettem már ugyanígy a pörit. Semmi különleges hozzávalót nem tettem bele, csak a pörkölt készítéshez alapvetően szükséges dolgokat. Pörköltem ősi gulyás recept alapján készült, viszonylag ismeretlen, de garantáltan sikeres eljárással, ami biztosítja, hogy a hús saját levében főjön, minimális folyadék hozzáadásával. Az pedig, hogy a hús értékes, finom leve nem párolog el a főzés során, pörköltünk finomabb ízét garantálja! Tehát:

A hozzávalókat a műveleti sorrendben, időrendben írtam le! Tehát ebben a sorrendben kerülnek a bográcsba!

1 nagyobb kanál sertészsír,
5 kg. marhahús,
1,3 kg. hagyma,
1 kiskanál köménymag, 
6 gerezd apróra vágott fokhagyma,
2 dl. házi vitaprik,  (a későbbiek során hosszabban leírom miért ezt használom, és hogyan készítem)
60 dkg. lecsópaprika,
3 db. nagyobb paradicsom,
2 dl. száraz bor,
1 l. víz,
3 kanál őrölt pirospaprika.


A húst közepes méretűre feldaraboljuk. Nem túl nagy, de nem is kicsi méretre. 1 jó nagy kanál zsíron kicsit körbe pirítjuk úgy, hogy a hús éppen hogy kicsit kifehéredjen. Ha vannak közte csontos darabok, azok a bogrács aljára kerüljenek, míg rájuk a színhús.  A csontos darabok nem éghetnek meg, nem ragadhatnak le bográcsunk aljára!
Ráöntünk 2 dl. házi darált sós paprikát, melyet úgy készítek, hogy 4 kg. darált kápia, pritamin, vagy kaliforniai paprikához 1 kg. sót adok. A só biztosítja a tartósítást, más szerek hozzáadása nem szükséges. Ősszel amikor a paprika ára szezonális, minden évre szükséges darált paprikámat elkészítem, és ez késő tavaszig biztosítja a darált paprika szükségletemet. Nem csak pörköltekhez, hanem más ételekhez is használom, amikbe egyébként paprikát, és sót tennék! Legtöbbször a szép piros színű, és olcsó kápia paprikából csinálom. Sót többet nem adok a pörkölthöz!
A hús alá öntök 1 liter vizet, majd ráterítem a hagymát úgy, hogy a hús tetejét lezárja. Rászórok 1 kiskanál köménymagot, és hozzáadom a nagyon apróra vágott fokhagymát is, melyet előző éjszakára enyhén megsózva, és kevés olajjal megöntve hűtőbe tettem. Az olaj feloldja a fokhagyma illóolaját, így könnyebben oszlik el pörköltünkben is a főzés során. (elhagyható művelet, hiszen a főzés alatt úgyis szétfő a fokhagyma is)
Rákerül a felkarikázott paprika is, melyet egyenletesen elosztok bográcsom tetején, ezzel igyekszem minél jobban elzárni a párolgás útját. Ez biztosítja, hogy a hús saját levében főjön, így megmaradjon aromája. 
Mikor a hús bővebb levet engedett,kicsit félrehúzom a hagyma egy részét, majd 3 nagyobb paradicsomot rakok a forró lébe úgy, hogy csumáját előtte kivágom és a bőrét kereszt alakban levágom. Mikor a paradicsomokon megráncosodik kissé a bőr, rövid hűtés után, az könnyen lehúzható róluk.
A paradicsomok bőre nem fő szét, az emészthetetlen marad! Így viszont a pörköltből előre eltávolítjuk a fölösleges, visszamaradó paradicsom héjat, így pörköltünk feltálaláskor is kívánatos marad!
Ezután a bogrács tartalmát időnként megrázogatva, a bográcsot időnként megforgatva, közepes lángon, enyhén bugyborékolva főzzük a felvágott hús méretétől függően 1,5 - 2 óra hosszáig.
Ez a bográcsozás legpihentetőbb része, kevés odafigyelést igényel, lecsúszhat ez idő alatt néhány sör, vagy fröccs is. A nagy hőségben gondoskodjunk kellő mennyiségű, s minőségű védőitalról!
Kavarjuk meg bográcsunk tartalmát. Eddig erre nem volt szükség,  csak rázogattuk a bográcsot, időnként fordítottunk egyet rajta, hogy ne tapadjon le se az aljára, sem az oldalára a hasznos anyag.
Kevés felkarikázott újhagyma hozzáadásával még frissebb ízűvé tehetjük a pörköltet!
A húst puhulásig főzzük. Tanácsos ilyenkor meg is kóstolni pörköltünket, és ha szükséges utána lehet ízesíteni azt. A húsnak legalább 2 óra hosszára van szüksége ahhoz, hogy a só íze átjárja azt. A daraboláson sok múlik! Ha kisebbek a darabok, 10 - 15 percet spórolhatunk, hiszen így valamivel gyorsabban fő meg a pörkölt.
Elérkeztünk a paprika hozzáadásához. Van ahol az elején belekerül a pirospaprika, de én ezt nem tartom szükségesnek. Mikor már a hús is megfőtt a pörköltünkhöz akkor adom hozzá az őrölt pirospaprikát, majd ezzel is újra felforralom. Így a pirospaprika nem éghet le, nem keseredhet meg. A legvégén hozzáadok még 2 dl bort is, ami mindegy, hogy vörös, vagy fehér, de lényeg, hogy száraz legyen. A bor nagyon keveset savasít a pörköltön, így kiemelve az ízeket. A véletlenül szét nem főtt hagymát is szétrobbantja a bor. 
Rövid idő alatt ismét pár percre összerottyantjuk annyira, hogy a paprika egyenletesen eloszoljon, ne maradjanak benne még apró csomók sem.
Köménymagos főtt krumplival tálaljuk, de elsősorban gyerekek kedvéért tészta köret is lett mellé felszolgálva. Volt, aki tejföllel ette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése