Sokan vannak, akik vizuálisak, így többre tartják a képeket az írott szónál. Tegnap sokadszorra marhapörköltet csináltam kitűnő marhalábszárból, és mivel van rá lehetőségem, képekkel magyarázom el a munka folyamatát. Direkt így készültem, és a megszokottnál lényegesen több fotót készítettem a főzésről. Az előkészületeket nem fotóztam, mert hagymát pucolni szerintem mindenki tud, a mennyiségeket viszont pontosan megadom, ezúttal sokkal tényszerűbben mint máskor. Kivételesen receptes oldalra fel sem töltöm művemet, hiszen megszámlálhatatlan alkalommal készítettem már ugyanígy a pörit. Semmi különleges hozzávalót nem tettem bele, csak a pörkölt készítéshez alapvetően szükséges dolgokat. Pörköltem ősi gulyás recept alapján készült, viszonylag ismeretlen, de garantáltan sikeres eljárással, ami biztosítja, hogy a hús saját levében főjön, minimális folyadék hozzáadásával. Az pedig, hogy a hús értékes, finom leve nem párolog el a főzés során, pörköltünk finomabb ízét garantálja! Tehát:
A hozzávalókat a műveleti sorrendben, időrendben írtam le! Tehát ebben a sorrendben kerülnek a bográcsba!
1 nagyobb kanál sertészsír,
5 kg. marhahús,
1,3 kg. hagyma,
1 kiskanál köménymag,
6 gerezd apróra vágott fokhagyma,
2 dl. házi vitaprik, (a későbbiek során hosszabban leírom miért ezt használom, és hogyan készítem)
60 dkg. lecsópaprika,
3 db. nagyobb paradicsom,
2 dl. száraz bor,
1 l. víz,
3 kanál őrölt pirospaprika.
A paradicsomok bőre nem fő szét, az emészthetetlen marad! Így viszont a pörköltből előre eltávolítjuk a fölösleges, visszamaradó paradicsom héjat, így pörköltünk feltálaláskor is kívánatos marad! |
Kavarjuk meg bográcsunk tartalmát. Eddig erre nem volt szükség, csak rázogattuk a bográcsot, időnként fordítottunk egyet rajta, hogy ne tapadjon le se az aljára, sem az oldalára a hasznos anyag. |
Kevés felkarikázott újhagyma hozzáadásával még frissebb ízűvé tehetjük a pörköltet! |
Rövid idő alatt ismét pár percre összerottyantjuk annyira, hogy a paprika egyenletesen eloszoljon, ne maradjanak benne még apró csomók sem. |
Köménymagos főtt krumplival tálaljuk, de elsősorban gyerekek kedvéért tészta köret is lett mellé felszolgálva. Volt, aki tejföllel ette. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése