2015. július 31., péntek

Marhapörkölt bográcsban füstölt csülökkel.


Minden alkalmat megragadok arra, hogy írjak azokról a kajákról, melyekhez valaha is volt bármi közöm! Ez a pörkölt is azok közé tartozott. Terápiás célzattal van szükségem az írásra, mert csak így tudom magam visszaküzdenem arra a szintre, ahonnan agyérgörcsöm miatt lecsúsztam. De alakulok, mint púpos gyerek a prés alatt! Így történt, és kész! Egyszer sikerült már komolyabb baj után is talpra állnom, most miért ne menne!  Szurkoljatok!

Amiről most fogok írni, látszólag egy hagyományos marhapörkölt, amiben viszont van egy kis csavar. Ez pedig a füstölt csülök, ami igazán különleges, enyhén füstös ízt kölcsönzött az egész kajának. 
Tudom, legegyszerűbb lenne, ha bemásolnám valamelyik régebbi pörkölt receptemet, de  mivel mindet másképpen csináltunk, így most is az elején kezdem.

Hozzávalók:



6 kg. marhalábszár,
2 kg. hagyma,
1 db. füstölt csülök,
50 dkg. lecsópaprika,
1 db. hegyes, csípős zöldpaprika,
40 dkg. paradicsom,
6-8 gerezd fokhagyma, 
1/2 kanál fűszerkömény,
kis csokor friss kakukkfű,
só, őrölt bors,
3 kanál őrölt pirospaprika,
2 dl. száraz vörösbor,
3 kanál sertészsír.

Elkészítés: 

A füstölt csülköt hideg vízben kiáztatom, majd a vizet leöntöm róla. Felteszem főni annyi hideg vízben, hogy  két ujjnyira ellepje. A csülköt addig főzöm, míg a hús kezd leválni a csontról. Azt a lét, amiben főtt a csülök, félreteszem a pörkölthöz, ezzel fogom ugyanis felönteni a húst. Míg a csülök fő, előkészítem a pörkölt többi hozzávalóját. A hagymát megtisztítom, majd feldarabolom.


A húst felkockázom 3x3 cm. körüli darabokra. A paradicsomokat apróra, a paprikát karikákra vágom. A fokhagymákat megtisztítom, és kés lapjával szétnyomom. 
Felforrósított zsíron a hagymát, majd a köményt is hozzátéve, rövid ideig együtt pirítom. A felkockázott húst is hozzáadva azt fehéredésig pirítom. Felöntöm a vörösborral, rászórom az őrölt pirospaprikát, és jól összeforgatom. Hozzáöntöm a füstölt csülök félretett főzőlevét, mibe beleteszem a szétnyomott fokhagymákat, a feldarabolt paprikát, és paradicsomot. A bográcsba teszem az összekötözött kisebb kakukkfű csokrot, amit a legvégén kiemelek. Az erős paprika magházát eltávolítom, és kettévágva azt is a bográcsba teszem. Mikor először felforrt, megkóstolom, de mivel a csülök főzőleve sós, csak enyhébb ízesítést igényel, mint más esetben. Kevés őrölt borsot is adok a végső ízesítéshez, majd folyamatos forgatás mellett addig főzöm míg a hús megpuhul. Ritkán kavarom meg. Mielőtt a marhahús is készre főtt volna, a csülköt is beleteszem, és együtt főzöm készre. Tálalás előtt újra megkóstolom a végső ízesítés, elsősorban a só beállítása miatt. Vigyázzunk ne sózzuk túl! A csülköt fel is darabolhatjuk, vagy egészben is visszatehetjük a pörköltbe, és a tálalásnál külön is kínálhatjuk. Köményes vízben főtt krumpli illik legjobban hozzá. A savanyúságot,  vagy frissen készített salátát se felejtsük mellőle!




Nem hagyományos módon készült tehát a marhalábszár - pörkölt, de megért egy újabb misét. Nekem is jót tett, és nem csak azért, hogy tornásztattam kezemet. Az agytornára is nagy szükségem van, mert még hosszú ideig szeretnék körülményeimhez képest minél teljesebb érékű maradni. Ez pedig nem megy, csak vasakarattal. Azzal pedig tele van a hátizsákom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése