2015. június 30., kedd

Finom uborkasaláták nem szokványos módon.

Ha itt a nyár, beindul a salátagyár! Tudni kell, hogy imádok mindenféle salátát, és képes vagyok ilyenkor, a maga szezonjában, napokig salátákon élni. Nem rossz tulajdonság, mert amellett, hogy vitamin szükségletemet pótolja, alaposan meg is rakom magam rostokkal, ami mérhetően jót tesz egészségemnek. A rostok a telítettség érzését keltik, így nem éhes az ember fia, vagy lánya. Nem árulok el nagy titkot, hogy enyhén cukorbeteg vagyok, amit karban tudok tartani. A salátaszezonban, azonban még erre sem kell figyelnem. Minden beavatkozás nélkül, olyan cukorértékeket mérek magamnak, amiket egy teljesen egészséges ember is megirigyelhet. Ez pedig szerintem bizonyítja, hogy kevés egészségesebb étel van a salátáknál! Nem mellesleg, minden nyáron le is adok nehézségek nélkül néhány kilót, amire egyébként semmi szükségem nincs. Szerencsére!
Mivel soha nem lesek más oldalakról recepteket, és egy salátát minden különösebb erőlködés nélkül kirázok a kisujjamból is, általában a pillanatok ötletei, instrukciói döntenek. Szerencsére az egész család salátaimádó, így soha nem kell sokáig raktározni az aktuális terméket, gyorsan elfogy. Akár minden nap újabb salátával rukkolhatok elő. Uborka kertemben nincs, sőt idén kicsit később jött el az árcsökkenés ideje, de már elfogadható összegért tudok venni salátának valót. A kovászolni, betenni való ára sajnos még mindig az egekben van. Így aztán azon az állásponton vagyok, hogy kisebb adagokban, de sűrűbben jelentkezek újabb salátákkal. Ha valamelyik különösen ízlik a családnak, akkor repetázunk belőle. Mert a frisset szeretik! Nekem meg nem okoz gondot inkább többször, kisebb adagban különféle salátákkal ellátni őket. Valami apró különbség, azonban mindig van két saláta közt. Vagy az alapanyagokban, vagy az ízesítésben valami, de mindig van valami új. Most két nap különbséggel, kétféle uborkasalátát csináltam, apró változtatásokkal. Hámozott uborkából, mert fiam így adta le a rendelést, én pedig szívesen alkalmazkodtam. Párhuzamosan egy különleges paradicsomsalátát is csináltam, de az egy újabb írás témája lesz. Mivel a piacon, kedvenc termelőm, az uborka mellett gyönyörű karalábét is árult, valamint szép, egészséges cukkiniket, azokból is vettem.

Mivel rossz tulajdonságomhoz híven megint igen hosszú bevezetőt írtam, kárpótlásul két kipróbált receptet fogok megosztani kétféle uborkasalátáról. Elsőként, uborkasaláta karalábéval, lila hagymával.

Hozzávalók:


2 db. kígyóuborka,

1 db. kisebb zsenge karalábé,
1 nagyobb lila hagyma,
kis csokor kapor,
2 kanál extra szűz olíva olaj,
1 kanál almaecet,
só ízlés szerint, 
frissen őrölt bors.



A karalábét meghámozom, majd zsülienre (apró csíkokra) vágom, enyhén megsózom. A lila hagymát félkarikára vágom, és azt is megsózom. Míg a karalábé, és a hagyma levet enged, felaprítom az uborkát, tetszőlegesen. Az uborkát nagyobb edényben megöntöm extra szűz olíva olajjal, kevés almaecettel, majd jól összeforgatom. Az olaj így burokkal veszi körbe az uborkadarabokat, és kevesebb levet enged mint más esetben. (nem ázik el a salátánk) A közben enyhén megvonult karalábéval, és lila hagymával is jól elkeverem, valamint az aprított friss kaporral is.

Sót utólag már nem szükséges hozzáadni, hiszen a karalábé, és a hagyma kezeléséhez szükséges sómennyiség így is elég a salátánkhoz. 
Az uborkadarabok így roppanósak maradnak, mert az eljárás megakadályozza, hogy sok levet engedjen salátánk, az apró csíkokra vágott karalábé pedig újabb különleges, enyhe ropogósságot kölcsönöz neki. A kaprot, és a lila hagymát, (esetleg újhagymát) pedig minden uborkasalátához ajánlom!

Aki nem kíváncsi a tőlem megszokott, kelleténél néha több süket dumára, az Csak a Recept oldalamon is hozzájuthat a sallangmentes igazi recepthez!

Mivel pedig nálunk nem maradandó alkotások a saláták, bár mindössze ketten voltunk fiammal, két nap múlva újabb uborkasalátát csináltam, ezúttal cukkini hozzáadásával.


Hozzávalók:

2 db. kígyóuborka,
1 kisebb fiatal, zsenge cukkini,
1 lila újhagyma szárával együtt, 
kis csokor kapor,
só, frissen őrölt bors, 
3 gerezd fokhagyma, 
2 kanál extra szűz olíva olaj,
1 kanál almaecet,
kevés szorbit, (vagy cukor)
1 teáskanál mustár.



Más uborkasalátáimhoz hasonló módon készítem el, mert célom az, hogy ne ússzon salátám a lében. Ezt úgy érem el, hogy a megtisztított, tetszőlegesen feldarabolt uborkát, valamint a cukkinit is 2 kanál olíva olaj, és 1 kanál almaecet keverékében jól átforgatom. Ez vékony kérget képez a zöldségeken, és a sózás után enyhíti, hogy  a zöldségek bő levet engedjenek. Salátánk így kevesebb levében tocsog, mint más esetben! A felszeletelt lila hagymát viszont enyhén megsózom, keveset pihentetem. Ezután mindent egy nagyobb keverőtálban jól összekeverek, valamint 1 kiskanálnyi mustárt, és kevés finomra aprított friss kaprot is teszek hozzá. A végleges ízt kevés szétnyomott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, valamint szorbit hozzáadásával érem el. A szorbit helyett cukor is használható!

Közben ez a receptem is megjelent másik blogoldalamon, így ott is olvasható minden sallang nélkül. Viszont még előttem a nyár,  így időnként jelentkezek új salátáimmal, melyek közt néha szokatlant is olvashattok. Azt viszont garantálom, hogy egyik kipróbált salátámban sem fogtok csalódni. Bármelyiket készítitek el a megadott recept alapján, mind tökéletes hűsítő a forró nyárban.
Mert a salátáknak ez az egyik, és tán a leghasznosabb funkciója!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése