Erre csak egy hibbant gasztroblogger képes! Ahelyett, hogy kipihenné az egyébként nem túl megerőltető kajakészítés fáradalmait, a vacsora után leülne emészteni egy pohár bor társaságában, nekiáll blogolni az imént elfogyasztott kajáról. Nem rossz így egyébként, mert frissek az emlékek, és csak úgy dől belőlem a szó, az írás.
Ő a pirított velő. |
Ő pedig a velő fojással. |
Sorrendben első mindenképpen a pirított velő, mert a másik is erre fog épülni. Nem is csigázom tovább senki érdeklődését, a másik kaja a velő tojással lesz. Gondolom, így érthető miért foglaltam egy receptbe a két egymástól csak minimálisan különböző, általában vacsorára fogyasztott ételt.
Lássunk neki!
A pirított velő hozzávalói:
A pirítóssal kezdjünk! |
2 szál újhagyma zöldje,
ízlés szerint só, frissen őrölt bors,
kevés olíva olaj, (jó hozzá a sima étolaj is)
csipetnyi őrölt pirospaprika,
ízlés szerint kevés csilipehely,
1 dl. száraz fehérbor.
Ha tojással dúsítjuk az ételt, 4 tojás szükséges hozzá.
Elkészítése:
Ha szükséges, a velőről eltávolítjuk a hártyát. Az újhagyma zöldjét felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Mikor a hagyma megvonult, hozzáadjuk a velőt, és a serpenyőben kevergetjük, vigyázva, hogy le ne ragadjon. Teflonos, vagy kerámia serpenyőt célszerű használni!
Hozzáöntjük a kevés bort, ami szintén megakadályozza, hogy leragadjon a velő. A bor más esetekben is feloldja az edény aljára, oldalára letapadt ételeket. sózzuk, borsozzuk, enyhén megpaprikázzuk, és ízlés szerint tehetünk hozzá csípőset is. Tanácsos először a pirítósokat ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megpirítani, így kevesebbet kell mosogatni.
A velős tojásnál ugyanígy kezdünk hozzá, csak mikor készen vagyunk a velővel 4 enyhén felvert tojással dúsítjuk az ételt. Így természetesen több személy lakhat jól a kajával, ami vacsoraként tökéletes volt.
Az egész nem igényelt többet 15 percnél, és istenit ettem. Nem is kívántam már mást, hiszen a leírt mennyiséggel, megfelelő mennyiségű pirítóssal együtt, tökéletesen jól lakhat két nem átlagon felüli étvágyú ember. A bor is elfogyott természetesen, egészségetekre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése