2015. május 11., hétfő

Velős pirítós / velő tojással.


Erre csak egy hibbant gasztroblogger képes! Ahelyett, hogy kipihenné az egyébként nem túl megerőltető kajakészítés fáradalmait, a vacsora után leülne emészteni egy pohár bor társaságában, nekiáll blogolni az imént elfogyasztott kajáról. Nem rossz így egyébként, mert frissek az emlékek, és csak úgy dől belőlem a szó, az írás.
Ő a pirított velő.
A hétvégén bográcsoztam egy finom körömpörköltet, és a bevásárláskor megakadt a szemem egy adagnyi velőn. Igen, a sertés agyvelőjéről van szó. Aki viszolyog tőle kérem, ne olvasson tovább! Én különleges, ritkán fogyasztott csemegének tartom, és amolyan hiánypótló célzattal hamarosan le is fogom írni két elkészítési módját, melyek alig különböznek egymástól.
Ő pedig a velő fojással.
Mint már gondolom mindenki rájött, a fő alapanyag mindkettőben a velő, de nem kell sok belőle. Enyhén koleszterinnövelő hatása is van, de nem főétel készült belőle, ennyi nem árthat! Két igazi csemege, melyek egymásra épülnek, és megéri megpróbálkozni velük. Ráadásul mindkettő baromira könnyen elkészíthető.

Sorrendben első mindenképpen a pirított velő, mert a másik is erre fog épülni. Nem is csigázom tovább senki érdeklődését, a másik kaja a velő tojással lesz. Gondolom, így érthető miért foglaltam egy receptbe a két egymástól csak minimálisan különböző, általában vacsorára fogyasztott ételt.
Lássunk neki!

A pirított velő hozzávalói:

A pirítóssal kezdjünk!
20 dkg. velő,
2 szál újhagyma zöldje, 
ízlés szerint só, frissen őrölt bors,
kevés olíva olaj,  (jó hozzá a sima étolaj is)
csipetnyi őrölt pirospaprika,
ízlés szerint kevés csilipehely,
1 dl. száraz fehérbor.
Ha tojással dúsítjuk az ételt, 4 tojás szükséges hozzá.

Elkészítése: 
Ha szükséges, a velőről eltávolítjuk a hártyát. Az újhagyma zöldjét felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Mikor a hagyma megvonult, hozzáadjuk a velőt, és a serpenyőben kevergetjük, vigyázva, hogy le ne ragadjon. Teflonos, vagy kerámia serpenyőt célszerű használni!
Hozzáöntjük a kevés bort, ami szintén megakadályozza, hogy leragadjon a velő. A bor más esetekben is feloldja az edény aljára, oldalára letapadt ételeket. sózzuk, borsozzuk, enyhén megpaprikázzuk, és ízlés szerint tehetünk hozzá csípőset is. Tanácsos először a pirítósokat ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megpirítani, így kevesebbet kell mosogatni.
A velős tojásnál ugyanígy kezdünk hozzá, csak mikor készen vagyunk a velővel 4 enyhén felvert tojással dúsítjuk az ételt. Így természetesen több személy lakhat jól a kajával, ami vacsoraként tökéletes volt. 

Az egész nem igényelt többet 15 percnél, és istenit ettem. Nem is kívántam már mást, hiszen a leírt mennyiséggel, megfelelő mennyiségű pirítóssal együtt, tökéletesen jól lakhat két nem átlagon felüli étvágyú ember. A bor is elfogyott természetesen, egészségetekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése