2015. február 6., péntek

Zöldséges csirke curry.


Szeretem a keleties ízesítésű ételeket, és mivel ezeket az alapanyagokat találtam itthon, összedobtam egy gyors, currys csirkét. Íze különleges a curry fűszerkeverék miatt, inkább indiai jellegű, bár a végén hozzáfűzött mellékletből kiderül, hogy a fűszerkeverék, Angliában érte el pályájának csúcspontját. 
India sokáig Angol gyarmat volt, így az onnan származó fűszerek kedveltek lettek az óhazában is. A munkafolyamat tervezett összehangolása miatt, 30 perc körül végeztem az előkészítéstől, az étel tálalásáig. Gyors, finom kaját dobtam össze rövid idő alatt. 

Ezekből készült: 

30 dkg. széles metélt tészta, 
2 db. csirkecomb, 
1 db. sárgarépa, 
1 db. színes paprika, 
3 db. kisebb paradicsom, 
1 db. lilahagyma, 
2 szál újhagyma,
2 gerezd fokhagyma, 
fél marék zöldbab, és ugyanannyi zöldborsó
10 dkg. csiperke gomba, 
kevés gyömbér, 
1 kk. őrölt koriander, 
1 kk. curry por, vagy paszta, 
só, őrölt bors,
kevés olaj.

A csirkecombokat sós vízben feltesszük főzni. A  sárgarépát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A hagymával ugyanezt tesszük. A fokhagymát szétnyomjuk, felaprítjuk. A gombát felszeleteljük, a paradicsomokat negyedbe vágjuk. A közben megfőtt csirkecombokat kicsontozzuk, csíkokra vágjuk.
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, és a felcsíkozott répát. Hozzáadjuk a megfőtt, csíkokra vágott csirkecombokat is. Megsózzuk, majd kevés csirke alaplét öntünk rá a comb főzővizéből. 
Lobogó sós vízben feltesszük főni a tésztát.
Őrölt koriander maggal, és curry porral ízesítjük,  valamint gyömbért reszelünk rá. Rövid idő után hozzátesszük a negyedelt paradicsomokat, a csíkokra vágott paprikát, a zöldbabot. A zöldborsót, és a szeletelt gombát is hozzáadjuk. A durvára vágott újhagyma is hozzákerül, és frissen borsot őrlünk rá.
A közben megfőtt, leszűrt tésztára halmozzuk. A tésztát nem kell átöblíteni!

A curry keverékhez illik a csili is, és bár én kivételesen nem tettem bele, ajánlom azt is hozzá. Akár így, akár úgy, kitűnő tésztás egytál a végeredmény. És nem utolsó szempont, hogy gyors, és nem is drága.





"A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.

A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.

Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.

A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszerkeveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek"  (forrás: wikipédia)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése