2015. február 7., szombat

Minestrone.


A minestrone egyfajta zöldségleves, és ahány ház, annyi módon készítik. Az Olaszok minden étel kóstolása után, szinte kötelezően megjegyzik: "jó, de a Mamma főztje jobb!" Tehát, ahány Mamma, annyi minestrone. Gyorsan kész, és szinte minden belekerülhet, ami a kertben, a kamrában található. Neve, a minestra = leves szóból ered, magát a "nagy levest" jelenti, ami olyan tartalmas, hogy akár egytál ételként is fogyasztható. Idényjellegű, mert olyan alapanyagokból készítik, ami éppen kéznél van. Róma, és környékén tésztát is főznek bele, és többnyire mindenhol megszórják parmezánnak, mert az Olaszok mindent megszórnak parmezánnal, ami nem édes. Paradicsom, paradicsomszósz többnyire kerül bele, de főznek "fehér minestreonét" is. 

Receptem tehát nem az eredeti minestrone, mert olyan nincs! Azokból főztem, amit éppen találtam itthon, figyelembe véve azt, hogy az ízek harmonizáljanak egymással a kész levesben.

Most következik az, miből, és hogyan csináltam.



1 db. hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 szál újhagyma,
1 db. nagyobb sárgarépa,
1/2 zöldpaprika, 
1 marék zöldbab,
1 marék zöldborsó,
10 dkg. gomba,
3 db friss paradicsom,
paradicsompüré,
só, frissen őrölt bors, 
kevés bazsalikom levél, vagy szárított bazsalikom,
kevés oregánó,
kevés olíva olaj,
1 liter csirke alaplé,
25 dkg. spagetti.

Készülhet még káposzta, karfiol, brokkoli, karalábé, és más zöldségek, de hús hozzáadásával is. 





A zöldségféléket megtisztítom, feldarabolom. Lehet karikára, hasábra is vágni őket, de én a vékony csíkokra (zsülienre) vágott zöldségeket kedvelem, esztétikai okból, és azért, mert így időt spórolunk, ugyanis így felvágva gyorsabban megfőnek.

Először a hagymát pároljuk meg kevés olíva olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és megsózzuk. Felöntjük csirke, vagy más alaplével, de adható hozzá víz is, amibe leveskockát teszünk. Először a sárgarépát, majd később a gombát, és a többi zöldségfélét tesszük a lébe. Én fagyasztott zöldborsót, és zöldbabot használtam, de jó hozzá a friss is. Ha frisset főzünk bele, azt a sárgarépával együtt tegyük a lébe! A darabolt paradicsom, és a paradicsompüré is a levesbe kerül. Hozzáadom a durvára vágott újhagymát, a finomra vágott bazsalikom, és oregánó leveleket, és felfőzöm.
Külön, sós, lobogó vízben kifőtt spagetti, vagy másféle tésztára szedem, és frissen borsot őrlök rá.

A minestronénak ez egy változata. Szinte minden zöldségfélét hozzáadhatsz, mert a végeredmény mindenképpen tökéletes lesz.

De sosem versenyezhetsz a Mammával, mert köztudott, hogy annak a főztje mindig jobb!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése