2015. február 17., kedd

Narancs gyümölcstorta Gergő szülinapjára.


Mivel négytagú a család, évente négyszer szülinapot is ünneplünk. Nem is négyszer, hanem ötször, mert kutyánk is jelentős figura családunkban, bár neki torta nem dukál.
Gergő fiamnak viszont igen, és mivel nejem jártas a gasztronómia ezen ágában, a tortakészítés nemes feladatát maga vállalta el.
Nem tudom, hogy csak a pillanatnyi ötlettől vezérelve, vagy tervezett volt-e az action, de a végeredmény megszületett. Mikor Áron fiam neszét vette, hogy gyümölcstorta készül, kivételesen önként ajánlotta, hogy elszalad a boltba banánért, mert minden szentnek maga felé hajlik a keze. Áron próbálta rávenni anyját, hogy banános tortát készítsen, mert azt jobban szereti. De ezt csak szerény kísérletnek tekintettük a torta saját ízlésre történő átformálásához, így maradt az eredeti elképzelés. Narancsos lett a gyümölcstorta!
Elkészítése annyira egyszerű, hogy szinte szégyellem leírni!


Hozzávalók:

6 db tojás,
6 kanál cukor,
6 kanál liszt,
1/2 csomag sütőpor,
2 narancs meghámozva, felszeletelve,
2 csomag vaníliás pudingpor,
2 csomag zselatin. (100 g.)
kevés vaj, a forma kenéséhez.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük a cukorral, majd ebbe belekeverjük a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. A sütőformát kivajazzuk! Az összekavart piskótaalapot beleterítjük, majd előmelegített sütőben megsütjük. 
Közben, a használati utasítás szerint elkészítjük a pudingot. A piskótát kivesszük a formából, sima felületre fektetjk. Ráterítjük a pudingot a piskótára, majd mikor meghűlt a narancsszeleteket rátesszük. A növényi zselatinport a használati útmutató szerint felfőzzük, és egyenletesen beborítjuk vele a gyümölcstortát. Alját, széleit óvatosan megütögetjük, még mielőtt megdermedne. Hűtőbe tesszük.

Ha gyümölcsöt is szeretnénk zselatinnal borítani, csak por alapú zselatint használjunk, mert a zselatinlap nem alkalmas a nyers gyümölcshöz. Az állati eredetű pektin, a zselatin alapja a gyümölcsök nedve hatására elbomlik. kandírozott, aszalt gyümölcsökhöz a zselatin lap is használható.



Vissza a tortához! Tegnap volt a szülinap, és meg is lett vágva a torta. Én szokásom szerint fényképeztem, a torta pedig békével elment az örök vadászmezőkre.
Megvárjuk a legközelebbi szülinapot, és újra fogok jelentkezni.
Addig is, csak nem biztos, hogy tortáról fogok írni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése