2015. február 24., kedd

Hanukai krumplis, és almás palacsinta (latkesz)

Elmúlt régen hanuka, de ezt az írást akkor jelentetten meg, egy másik oldalon. Az Ecolunnge portál Gasztro rovatának szerkesztőjeként is megnyilvánulok időnként. Ott jelent meg először cikkem az aktuális időpontban, és apró változtatásokkal, most saját oldalamon is eldicsekszek vele.


Krumplis latkesz

A latkesz egy palacsinta jellegű étel. Legjobban a tócsnira hasonlít. Mivel az olaj nagy szerepet játszik Hanuka ünnepén, ilyenkor sok olajban sült étel kerül az asztalra, köztük a krumplis, vagy almás palacsinta, és a fánk is.
Hanuka (Chanukah) ünnepnapja változó. Idén a keresztény karácsonnyal közel egy időben, december 16-24 közt ünneplik  A Hanuka annak a Görögök feletti győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok három éves szabadságharc után arattak ellenük. A harc i.e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával végződött.  A „chánuká” (felavatás) azt jelenti, hogy a pogány bálványokkal beszennyezett templomot, ismét Isten oltalmába ajánlották. Miután a Makkabeusok megtisztították a templomot, mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent mécsest, a menórát. Az új olaj előállítására nyolc napra lett volna szükség, de a legenda szerint csoda történt. Az egy napra elegendő olaj, nyolc napig égett. Ennek emlékére a Hanukát ünnepelve, minden este egyel több gyertyát gyújtanak meg a Zsidó emberek az ünnepen, és jól látható helyre teszik, hirdetve az isteni csodát.
Ilyenkor több olajban sült étel is készül a Zsidó konyhákban, melyek közül a legismertebb a latkesz.

Hozzávalók a krumplis palacsintához:

5 db. nagyobb krumpli,
1 db. nagyobb hagyma,
3 db. tojás,
2 evőkanál liszt,
1 kis kanál só,
bors ízlés szerint,
Tehető még hozzá apróra vágott snidling, újhagyma, és petrezselyem zöld is.
Olíva, vagy napraforgóolaj a sütéshez.

Elkészítése:
A burgonyát lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd összekeverjük a lereszelt hagymával, a liszttel, a lazán felvert tojással, az őrölt borssal, és kevés petrezselyem zölddel, és apróra vágott snidlinggel. (a zöld fűszerek elhagyhatók) Serpenyőben forrósítsunk fel az olajat, és ha elég forró, kanállal tegyünk a keverékből bele. (Érdemes egy csipettel kipróbálni az olajat, mielőtt nekikezdenénk.) A kanállal lapogassuk is le a palacsintákat sütés közben, hogy ne legyenek túl vastagok. Mindkét oldalán arany barnára sütjük, majd papírtörlővel, vagy szalvétával borított tányérra szedjük. Egyszerre ne tegyünk túl sokat a serpenyőbe, mert kihűlt olajban nehezebben tudjuk megsütni palacsintáinkat.
Leginkább almaszósszal fogyasztják, de nagyon finom tejföllel, sajttal, joghurttal, lekvárral is. A lereszelt krumpli is keverhető sárgarépával, cukkinival, és más zöldséggel is.

Almából is készíthetünk palacsintát hasonló módon.


Almás latkesz.

Hozzávalók:

3 db. nagyobb alma meghámozva nagy lyukú reszelőn lereszelve,
2 db. jól felvert tojás,
1,5 csésze liszt  ( 1 csésze 250 ml.)
1 csésze narancslé, tej, joghurt,
1 teáskanál sütőpor,
1 csipet só,
1-2 evőkanál cukor, ízlés szerint.
Olaj a sütéshez.
Jól verjük fel a tojásokat, majd keverjük el narancslével, tejjel, vagy joghurttal. Egy másik tálban a lisztet a sütőporral, csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket, és az előzőleg kinyomkodott almát.
A sütést, az előző receptben leírt módon végezzük.
Tálalhatjuk porcukorral, fahájas porcukorral, bármilyen lekvárral, de csokoládéreszelékkel is díszíthetjük.




Ilyenkor nem szabad böjtölni! Ezeken a napokon a jókedv, vidámság jelenti az ünnepet. A gyerekek ajándékot kapnak, és az estét játékkal töltik. Előkerül a trenderli, a négy oldalas pörgettyű.
Így zajlik a fény ünnepe, a Hanuka.  Jókedvvel, finom ételekkel.





2 megjegyzés:

  1. A krumplisba nem kell szódabikarbóna vagy sütőpor? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell, csak a megadott hozzávalókból készítettem.Csak a gyümölcsösbe tettem, ebbe nem volt szükség rá.

      Törlés