2015. február 3., kedd

Guacamole / avokádókrém



Kinek kell ez a trutyi? Kérdezhetné Özv. Karampácsné Őnagysága, aki az életben nem hallott a gucamoléról. Mexikóról is csak azt tudja csak, hogy valahol Indiában van, és tényleg halvány lila dunsztja nincs arról, mi fán terem a guacamole. Avokádókrém drága Karampácsné! Avokádókrém!
Nem is muszáj krémet csinálni az avokádóból, mert sokan csak megsózzák, pirítósra kenik, és így eszik. Fogyasztható tortilla csipsszel, de  mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is tehetjük. Nem csak Mexikó, de az egész Közép-Amerikai régió népszerű, kedvenc étele. Nem is csoda, mert miközben írom bejegyzésemet, még mindig birizgálják ízlelőbimbóimat az imént kóstolt tortilla mellé fogyasztott krém utózöngéi. Jól esik még mindig. Mivel a kelleténél tán jobban is szeretem a fokhagymát, bőven tettem a krémbe, de ma úgy sem kell egy darabig randiznom, tehát inkább a kulináris, mint az érzelmi aktus mellett döntöttem. 
Megint sokat dumálok, ahelyett, hogy végre rátérnék magára a gucamoléra, pedig Karampácsné már marhára kíváncsi már rá!

Az avokádókrémet, a guacamolét sokféleképpen el lehet készíteni de az alap ez:


2 db. puha avokádó, 
1 lime leve, (citromlé is jó hozzá)
fél lilahagyma nagyon apróra kockázva,
2 gerezd fokhagyma,
kevés só,
koriander zöld  (vagy petrezselyem zöld)
paradicsomot is tehetünk bele, kimagozva, héj nélkül, apróra vágva,
és csili (bármilyen, mindenkinek ízlése szerint)

A puha avokádót kettévágjuk, magját kiemeljük, majd belsejét kanállal kikaparjuk a héjából. Megcsorgatjuk lime, vagy citrom levével, ami meg is akadályozza, hogy megoxidálódjon. (barnuljon) A hagymát nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük, a fokhagymát szétnyomjuk, a koriander, vagy petrezselyem zöldet apróra vágjuk, hozzáadjuk a gyümölcshöz, majd villával összetörjük, és elkeverjük. Nem turmixoljuk, mert az nem az igazi guacamole!  




Készíthető még más hozzávalókkal is. A mediterrán guacamoléhoz bazsalikom, a kolumbiaihoz paradicsom, de tehető hozzá újhagyma, menta, és más alapanyagok is.

Az írást befejeztem, remélem Özv. Karampácsnét is kielégítettem! (Nem úgy! Csak a kíváncsiságát!) Viszont ha most találkoznánk, biztosan nem folytatnék hosszabb eszmecserét vele, vagy legalábbis nem face to face. A fokhagymaillatom ugyanis nem szalonképes! De én így szeretem!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése