2015. február 2., hétfő

Fokhagymás sütőtök krémleves karfiollal, sárgarépával.

Pár hónapja az Ecolunge portál Gasztro rovatának szerkesztésére kértek fel, amit büszkén vállaltam el. Azóta több írásom jelent meg az oldalon, és a sütőtök krémlevesről is írtam ebben a formában.
Saját blogoldalamon egyezségünk szerint, csak késéssel jelennek meg a receptek, de mivel elsősorban blogger vagyok, azokat sem hagyhatom cserben, akik olvassák írásaimat blogoldalamon is.



A sütőtök fogyasztása idényjellegű, és ősz közepétől igazán aktuális. Nem véletlenül vált a Halloween jelképévé, mert üreges mivolta, formája miatt tökéletes töklámpás készíthető belőle. Jobbára csak sült tökként ismerik, pedig számos kitűnő élettani hatással bír. Ráadásul három olyan jellemzőt egyesít, ami népszerűségét növeli. Egészséges, finom, és olcsó. Őshazájában, már az indiánok is kígyómarás gyógyítására, a szeplők eltüntetésére használták. 
Napjaink tudományos kutatásai kimutatták, hogy kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, C-vitamint, karotint, A,B1,B2,B6 vitaminokat, és folsavat is tartalmaz mások mellett. Fogyasztásával szebb lesz a bőr, segít a pattanások kezelésében, hashajtóként, béltisztítóként is alkalmazható. Jótékony hatása segít az emésztési gondok, kezelésében, javítja a máj működését, megelőzi a szív, és koszorúér problémákat, csökkenti a farkasvakság, és a prosztatarák kialakulásának veszélyét. Többnyire sülve fogyasztjuk, de számos más felhasználási lehetősége is van. Levest, főzeléket, köretet, süteményt, ivólét, salátát is lehet belőle készíteni, de még kovászolva is kitűnő.

Isteni krémlevest főzhetünk belőle, ami alacsony kalória, és bőséges rosttartalma miatt fogyókúrázóknak is ideális étel.

Hozzávalók 4 személyre:



1 kisebb sütőtök (1 kg. nettó súlyú)
5 db. sárgarépa,
60 dkg. körüli karfiol,
5 gerezd fokhagyma,
1 kis fej hagyma,
só, frissen őrölt bors,
zöldség alaplé, (csirkehús alaplével is finom),
200 g. tejföl, (laktózmentes)
kevés szerecsendió reszelve,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
kevés petrezselyem zöld,
2 ek. olívaolaj,

Sütőtök chips, pirított tökmag, pár csepp tökmagolaj a tetejére, pirítós a tálaláshoz.


A leves kanadai tökből a legjobb, de másféle sütőtökből is készíthető. A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A sárgarépákat megtisztítjuk, felkarikázzuk. A karfiolt rózsáira szedjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk. Kevés olíva olajon először a hagymát, majd a fokhagymát megpároljuk, majd a sárgarépát, a karfiolt, a legvégén a sütőtök darabokat is hozzátéve enyhén megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje. Szárított vagy friss petrezselyem zöldet is adhatunk hozzá. Rövid főzés után szerecsendiót reszelünk bele, és elkeverjük a tejföllel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges fűszerezzük utána. Kevés hűtés után, összeturmixoljuk. Tálaláskor kevés olíva olajon pirított tökmagot, és vékonyra szelt tökszeletekből készített chipset szórunk a tetejére, valamint néhány csepp tökmagolajjal tesszük még ízletesebbé. Ajánlatos pirítóst kínálni mellé.



Ki-ki kedve szerint készítheti a levest sűrűbbre, szinte főzelék állagúra, vagy lazábbra is. Kímélő, mégis laktató étel, ami első fogásként ebédre, de önmagában vacsorára is kitűnő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése