2015. február 1., vasárnap

Sörös csülök, zöldséges krumpliágyon


Kedvelt kaja nálunk a csülök. Általában a bőrös húsok, mert szaftosak, kitűnően ízesíthetők, és változatosan fűszerezhetők. Rákaptunk arra is, hogy a körettel együtt készítjük el a húst, mert egyszerűbb, kevesebbet kell mosogatni, de a legjelentősebb előny az, hogy a hús fűszerezését a köret, jelen esetben a zöldséges krumpli is átveszi, ezzel még különlegesebb, komlex ízű kaját biztosítva asztalunkra. Mikor máskor, mint hétvégén, ugyanis ez az étel mégis nagyobb előkészületet igényel, mint egy főzelék, de a hétvégi, vagy ünnepi ételsor meg is kívánja a sültet.
Szerencsénkre kitűnő, bejáratott hentesnél vásárolunk, ahol mindig lehet a bőrös húsok széles skálájából olyat választani, ami a legjobban megfelel igényünknek. A vásárláskor viszont nem előre kigondolt recepttel érkezünk kedvenc hentesünkhöz, hanem kiszemelve a legszebbnek talált árut, a fűszerezést, az elkészítés módját ahhoz alakítjuk, milyen is a husi állaga, kinézete.
Nem véletlenül használom a többes számot, mert felségemmel egyenrangúak vagyunk a konyhában, sokszor közösen, de minden esetben egyetértésben főzünk. Ismerjük is egymás, és a család ízlését, így nincs konfliktus az elkészített ételekkel kapcsolatban.
A bőrös húsokhoz, így a malachoz is vannak olyan fűszerek, sütési eljárások, melyek kifejezetten hozzá valók. Jók a bőrös húsokhoz a rozmaring, a kakukkfű, a mustár, de a csípős ízeket is kedvelik, valamint a kesernyés ízű sört, amit a komló ízesít. 
A sör másra is jó, de most receptet írok nemde! 

Lássuk, hogyan készült, és miből!

2 kg. krumpli,
3 db. sárgarépa, 
3 db. hagyma, 
6 gerezd fokhagyma,
1,5 kg. csontozott csülök, 
1 farok,  (Nem az enyém! Piszkos a fantáziád!)
csilipehely,
só, őrölt bors,
2 dl sör,
kevés étolaj.

A csülköt durva szemű sóval bedörzsöljük, megborsozzuk, sörrel meglocsoljuk, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. A krumplit megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymát nagyobb cikkekre vágjuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, kés lapjával megnyomjuk. A sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk.
Sütőtál aljára kevés étolajat öntünk, majd beletesszük a felaprított zöldségeket. Megsózzuk, majd jól összeforgatjuk. Tetejére rátesszük a előző este bepácolt csülköt, a páclét is rácsorgatjuk, majd megszórjuk ízlés szerint csilipehellyel. Lefóliázva sütjük addig, míg a húst már puhának nem találjuk, (kb.40 percig) majd a fóliát levéve készre sütjük. Ilyenkor célszerű csak felső sütést használni. 

Az ízek a sütés során összeérnek, és egy igen finom egytál a végeredmény.
Ja és még egy! A farok az én kedvemért került a cucchoz, mert imádom! Legjobb barátom, lelki társam, Kimi kutyám is, aki a csont illatát rögtön kiszúrja, és lábamnál türelmesen várja, hogy osztozzunk. És nem vár hiába, mert a csontot ugye én nem tudom elrágni. Meg miért is rágnám el!



Említésre méltó, hogy barátomnak nem kell beérnie ilyenkor azzal az egy farokcsonttal, hiszen hétvégi ebéd nem létezik leves nélkül, és ha már látogatást tettünk hentesünknél, onnan nem távozhatunk húsos csont nélkül. Ennél jobb párosítást mint a zöldséges orjaleves, és a csípős, fűszeres, sörös csülök zöldséges krumpliágyon, kevés létezik az Univerzumban. Magunk, és kutyám legnagyobb örömére!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése