2015. január 3., szombat

Kapros vaddisznó raguleves (régebbi receptem rekonstrukciója)




Ez a receptem is megszűnt bográcsos oldalamon volt található, és mivel nem sikerült helyreállítani "jóakaróm" által letörölt írásaimat, újból megteszem.
Ezt a ragulevest is 2012-ben a Gyulavári Kastélynapokon készítettük el dr. Rácz Attila barátommal. Sokszor főztünk már együtt, mindig könnyen dolgozunk egymás keze alá. Mondhatni: fél szavakból is értjük egymást!
Így készült a raguleves.


Hozzávalók 12 literes bográcshoz:


1.5 kg. vadhús, 
4 db sárgarépa, 
2 db petrezselyemgyökér, 
1 zeller, 
1 karalábé, 
 4 db nagyobb krumpli, 
2 fej hagyma, 
1 fej új fokhagyma, 
20 dkg. gomba, 
1 ek. zsír, 
1 csokor friss kapor, petrezselyem, zeller zöld, 
3 szál kakukkfű, félcitrom, 1 tk. őrölt édes paprika,
1 pohár fehér bor, 
2db. zöldpaprika, 
só, bors, 
1 kis doboz főzőtejszín, (200 g.)
1 kis pohár tejföl, 
2 ek. keményítő.

Az apróra vágott hagymát kevés zsíron üvegesre pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntünk 1 pohár fehérbort. Beletesszük a felkockázott húst. Kicsit pirítjuk, miközben felszeleteljük a zöldségféléket. Ha a hús egy kis bőrt kapott, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és kb. 20 percig főzzük. A zöldségféléket a következő sorrendben adjuk hozzá: Zeller, zöldség, karalábé, fokhagyma, 10 perc múlva répa, gomba, zöldpaprika. Mindig pótoljuk a főzővizet! 
Közben apróra vágjuk a zöld fűszereket, a citromból 1 szeletet hagyunk a díszítéshez, a többit belecsavarjuk. Kevés őrölt paprikát adunk hozzá. Kóstoljuk! Ha a hús megpuhult, beletesszük a krumplit, és a zöld fűszereket. Eközben a tejszínből, tejfölből, és keményítőből habarást készítünk, amit a főzőlével kavarás mellett temperálunk. Ha a krumpli is megfőtt, hozzáadjuk a habarást, és készre főzzük. Tálalásnál újhagyma zöldjével, és karikára vágott citrommal, valamint valamelyik használt zöld fűszerrel díszítjük.

Kitűnő bemelegítés volt levesünk az ugyanakkor főtt vaddisznópörkölt elé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése