2015. január 3., szombat

Almás-túrós morzsás süti. (Alaprecept)



Nejem mostanában sokkal többet kísérletezik mint régebben. Hasznos dolog, mert minél több új sütit próbál ki valaki, annál jártasabb lesz a cukrászat világában. Kutatja a recepteket, de többségüket átalakítja saját elképzelése szerint. És ha valami beválik, akkor nincs mese, azt bizony sokszor el fogja készíteni. Valószínű ezzel a recepttel is ez fog bekövetkezni, mert ez is alaprecept. 

A süti tésztája az alap. Ez egy túrós, olajos tészta, ami a tepsi aljára kerül. Erre kerülnek a vékonyabb gerezdekre vágott almák úgy, hogy átfedéssel legyenek egymáson, vagy ha bogyós gyümölcsökkel készítjük, azt egyenletesen elosztjuk a tésztán. A gyümölcsökre szórjuk a morzsát, és előmelegített sütőben kisütjük. 


Hozzávalók:
1 kg. alma,
350 g. sovány túró,
400 g. liszt,
5-6 evőkanál cukor,
1, 1/2 tasak sütőpor,
csipet só,
1 tojás,
2 evőkanál olaj,
1 tasak vaníliás cukor, esetleg 1 kiskanál reszelt citromhéj,
vaj a tepsi kikenéséhez.

A morzsához: 

200 g. liszt,
100 g. cukor,
100 g. lágy vaj,
1 csipet fahéj.


A tésztát az összeállítása után azonnal meg kell sütni, mert másként a benne lévő sütőpor térfogatnövelő hatását elveszti. Ezért a morzsát, és a tölteléket előre el kell készítenünk! 
A morzsához a lisztet, a cukrot, és a lágy vajat kevés fahéjjal morzsalékossá dolgozzuk össze. Szükség esetén kevés liszttel állítjuk be a kívánt állagot. Az almákat (kb. 6 db.) meghámozzuk, vékonyabb gerezdekre vágjuk.
A tésztát tehát utoljára gyúrjuk össze, majd a sütit összeállítjuk, és mehet az előmelegített sütőbe.
A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, és(vagy) a reszelt citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tojást, az olajat, és a tejet,morzsásra gyúrjuk. Kevés lisztet használva hozzá összegyúrjuk, (ne száradjon ki a tészta) majd kinyújtjuk, és kivajazott lisztezett tepsibe terítjük úgy, hogy a lehető legjobban kitöltse a tepsit.
A tésztára kerülnek a keskeny almagerezdek úgy, hogy fedjék egymást.  Igyekezzünk a legjobban, a legegyenletesebben elosztani az almát. Az előre elkészített morzsát a tetején egyenletesen elosszuk, majd előmelegített sütőben 180°-on 20 perc alatt készre sütjük.

Bár a sütik készítésében annyira nem vagyok jártas, de a gasztronómia világában eltöltött hosszabb idő alatt rám is ragadtak tapasztalatok, és átlátok bizonyos összefüggéseket. Tudom például, hogy a vékonyabb tésztájú sütiket tanácsos 180°-on (légkeveréses sütőben 160°) 20 percig sütni, míg a magasabb süteményeket, tortákat 200°-on, (légkeverésesben 180°) 25-30 percig sütni. Mindenki tapasztalja ki saját sütőjét, mert a különböző fokozatok egyedi beállítást jelentenek a villany, és gáztűzhelyek esetében.


Minden esetben, ha valami számomra új dologgal találkozok (ilyen volt ez a süti is) alaposan utánanézek, mások hogyan csinálják. A mennyiségek más esetekben is hasonlóak voltak, de van aki olaj helyett margarint, vagy olajat, egy esetben disznózsírt is használt. Volt olyan, aki a tésztára az almagerezdek alá grízt is szórt.


Tény, hogy a nejem által készített süti mind ízében, mind állagában semmi kívánnivalót nem hagyott maga után.

Be is fog kerülni legjobb receptjei közé, melyekből egy összeállítást készítek hamarosan. Könyvecske formájában, hogy ne kelljen minden alkalommal lapozgatnia vaskos gyűjteményében.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése