2015. január 11., vasárnap

Csirkepaprikás bográcsban. (csirkepörkölt) (rekonstruált receptem)


Kis ideje azzal foglalkozok, hogy bográcsos oldalam törölt receptjeit újraírom. Talán az eddigiek közül, most vagyok a legkönnyebb helyzetben, mert a csirkepaprikás főzése más írásaimmal ellentétben nem kapcsolódott semmilyen eseményhez. Csupán egy átlagos hétvégi ebéd volt, és mivel jó volt az idő, a mindig kéznél lévő egyik kisebb bográcsomat vettem elő a főzéshez. Megjegyzem, ez a 12 literes öntöttvas zománcozott főzőeszköz egyik kedvencem is. Még valamikor Romániában vettem potom pénzért, és azóta bőven kiszolgálta az árát. Az öntött vas edények legfőbb jó tulajdonsága, hogy egyenletesen osztják el a hőt, nincsenek nagyon forró, és hideg pontjai. Ideális főzéshez. 

A csirkepaprikás legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy nem unja meg az ember. Szombaton, és vasárnap is jól esik, ha pedig véletlenül marad belőle, kitűnő hortobágyi palacsintát készíthetünk a kicsontozott, összetört húsból és a szaftból.
Keresgélve az eredetileg az íráshoz kapcsolódó fényképek közt, rájöttem, hogy akár válogathatok is a rengeteg alkalom közt. A csirke az egyik kedvenc alapanyag nálunk, és mivel kitűnő alapanyaghoz, (házi, kapirgáló jószágokhoz) tudunk hozzájutni, sűrűn is fordul elő asztalunkon. Úgy érzem, ha az átlagosnál több fotót csatolok írásomhoz, senki nem fog megneheztelni rám.


Hozzávalók:

2 egész csirke,

5 fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
30 dkg. zöldpaprika,
30 dkg. paradicsom,

néhány kanál házi darált, sós paprika, (Vitaprik)
1 kanál só,

1 kávéskanál köménymag,
1 csipet őrölt bors,
2 szál kakukkfű,
2 kanál pirospaprika,
1 dl fehérbor,
1 db csípős paprika,

A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. Mindenkinek ajánlom, a házi kapirgálós jószágokat, mert egész más az ízük, mint a nagyban tartottaké!
A hagymát felszeljük, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, a paprikát, paradicsomot feldaraboljuk. (a paprika, és paradicsom mennyiségét ízlés szerint növelhetjük is. Túlzásba ne vigyük!)

Kevés zsiradékon, a hagymát üvegesre pároljuk (ha van füstölt szalonna, akkor ajánlom azt tenni először a bográcsba és annak kisütött zsírján folytatni a főzést).
Hozzáadjuk a köményt, majd a fokhagymát és megsózzuk. Felöntjük kevés vízzel és a bográcsba tesszük a paradicsomot, és a darált sós paprikát. (a darált paprika önmagában is sós, így számoljunk vala az ízesítés során. 

10 perc után, beletesszük a csirkét, a máj kivételével. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Belekerül a többi fűszer és a csípős paprika is. Megvárjuk, hogy felrottyanjon.
Megkóstoljuk a szaftot! Ha kell ízesítjük. Most teszem hozzá, a darabolt zöldpaprikát. (Családom nem szereti, ha a paprika szétfő! Úgy szeretjük, ha a főzés után is felismerhető marad és kicsit roppanós.)
Ha úgy látjuk, majdnem készre főtt, beletesszük a májat is, valamint a pirospaprikát is. Ha újból felforrt, kész az étel.  
A pirospaprikát legtöbbször a végén teszem a bográcsos ételekbe. A kozmálást, legtöbbször a bogrács aljára gyűlt, őrölt paprika okozza, így egy veszélyforrás ki van pipálva.

Feltétlenül javaslom, a többszöri kóstolást! A legegyszerűbb úgy, hogy a fakanállal felkavarjuk a szaftot, majd magasabbról evőkanálba csorgatjuk. A sugárban csorgatott lé meghűl, így nem kell fújni a kóstoláskor.

El lehet készíteni fazékban is, de a bográcsozásnak más a hangulata!


A csirkepaprikáshoz pedig a tészta, és a tejföl illik. A tejföl a lágy, és sűrű szaft miatt, a tészta pedig azért, mert annál jobb szafthordozó nincs. Közvetítő a tányér, és a száj közt. A csirkepaprikás esetében ez a természetes. Azt pedig ne feledjük, hogy a galuska is tulajdonképpen tészta!


Most pedig jöjjön néhány csirkepaprikás bográcsomból, vagy konyhámból.









1 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki! Nagyon szeretem az ilyent, de én sajnos nem bográcsban főzöm :)

    VálaszTörlés