2015. január 24., szombat

Banáncsemege - torta.


Áron fiam, ha cukrászda közelében járt, mindig beizgult a banáncsemegére. Ezt a nem túl bonyolult, pudingos piskóta alapra helyezett fél banánt, amit aztán csoki mázzal borítottak, imádta. Szerencsére a környék összes cukrásza ismerte, és készítette ezt az igazi csemegét. Mikor születésnapja közeledett, cukrász ismerősömnél megtudakoltam, hogy kivételesen nem lepné-e meg fiamat  a banáncsemegével, torta formában. A válasz az volt, hogy: miért ne, és attól kezdve több éven át, ha szülinap jött, a banáncsemege - torta is hozzátartozott a protokollhoz. 
Miután nejem egyre nagyobb kedvet kapott a sütkérezéshez, a torta elkészítését is magára vállalta, és most is ez készül. 
Fiam szülinapja a múlt héten volt, de most gyűlt össze a család, én pedig szokásomhoz híven dokumentálom az ünnepi kajákat. A mostanit is, de megvannak archívumomban a korábbi fotók is, így mostani írásomban azok is láthatók.

A banáncsemege - torta így készül:


Hozzávalók 28 cm-es piskótaformához:

7 db tojás,
7 kanál cukor,
7 kanál liszt,

1 citrom reszelt héja,
1 csomag sütőpor,
4 db. banán,
2 csomag vaníliás pudingpor,
kevés vaj, a forma kenéséhez

A csokimázhoz 1 tábla tortabevonó, 1 kanál olaj

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük a cukorral, majd ebbe belekeverjük a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. A sütőformát kivajazzuk! Az összekavart piskótaalapot beleterítjük, majd előmelegített sütőben megsütjük. Elvégezzük a tűpróbát.
A megsült piskótát, kettévágjuk.
Közben, a használati utasítás szerint elkészítjük a pudingot. A töltelékhez felét használjuk fel. Rákenjük a szétvágott piskótára, és banánszeleteket teszünk a pudingba.
A felső piskótalapot ráborítjuk a töltelékre, tetejét banánnal díszítjük, majd bevonjuk a közben elkészített csokimázzal.




Ez már a sokadik év, amikor fiam leadta a megrendelést a banáncsemegére. Most kicsit rusztikusra sikerült, és a gyertyákkal is hadilábon álltunk. Nem a fiam lenne, ha egy csavarral meg nem oldotta volna a problémát. Rövid válogatás után kiválogatta azokat a gyertyákat, amelyek összege 22 lett. Összeadás jelek nincsenek, mert olyanokat csak matematikusok tortájára lehet tenni.





1 megjegyzés:

  1. Ez nálunk is fut, csak mi kakaós piskótával csináljuk. A banán meg a vanília nagyon jó barátok :) Móni

    VálaszTörlés