2014. október 19., vasárnap

Narancsos, diós koszorú.




Páromnak, ha akad egy kis szabadideje hétvégén, gondol egyen, és nekiáll valamilyen sütit csinálni. Többnyire olyat készít, amit már többször csinált, és fejben van az alaprecept. Ezeket aztán majdnem végtelenségig tudja variálni. A múltkor meggyes lepényt csinált ugyanezzel a recepttel, most apró változtatással narancsos, diós sütit koszorú (kuglóf) formában. Most éppen meglátta a két maradék, de hányatott sorsú narancsot, és elhatározta, hogy süti lesz belőlük. Mivel kaptunk Drága Anyósomtól friss, idei diót is, a maradék tavalyi is belekerült a sütibe darabolva, és darálva is. Az egyik legolcsóbb sütiféle, mert ami megdrágítaná, (vaj, vagy margarin) abból viszonylag kevés kell hozzá. Ha vendégvárást tervezel, akkor nagyobb mennyiséget készíts, mert ez a mennyiség házi használatra lett szánva, és így is nagyon gyorsan elfogyott. Az alaprecepten alig kellett változtatni. Egyszerűség kedvéére idehozom az előző, meggyes lepény receptet, aztán leírom, milyen változtatások történtek. Lássuk!


Az elkészítés, és a hozzávalók majdnem
ugyanazok. Ez meggyel, a mostani
naranccsal, és dióval készült.
Hozzávalók:

2 tojás,
15 dkg. cukor,
5 dkg vaj, vagy margarin,
1,5 dl. tej,
1 cs. sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
30 dkg. liszt, 
30 dkg. fagyasztott, vagy friss magozott meggy, esetleg más gyümölcs. (lehet konzerv is)

A tojást, a cukrot, és a vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a sütőport, a reszelt citromhéjat, és a lisztet is. Csomómentesre keverjük, majd kivajazott tepsibe, vagy tortaformába simítjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a meggyet, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


A recept tehát most is ez volt, mindössze annyit változtatott rajta az ügyes asszony, hogy a meggyet elhagyta, helyette két narancsnak a húsát, (a narancs cikkei hártya nélkül) valamint két marék diót tett a sütibe. Az egyik marék darabolva, a másik marék darálva. Most kapcsos, teflonos koszorú formában lett kisütve, amit előtte kivajazott.
Ez a süti is ékes bizonysága annak, hogy néhány kitűnő alaprecepttel csodás finomságok készíthetők.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése