2014. augusztus 2., szombat

Már megint kínai? Csípős zöldségek wokban.

Igen! Bármikor jöhet. Különösen azért, mert a látszat ellenére nagyon könnyű elkészíteni. A kínai jellegű ételek abban hasonlítanak egymásra, hogy mindössze szójaszószt, gyömbért, csilit, esetleg kevés keményítőt kell tartanod otthon tartanod a megszokott fűszereiden kívül. Gyakorlatilag, bármiből készülhetnek, ami már nem mozog. Nem utolsósorban, nagyon olcsók is. Még a kínai éttermek árainál is, pedig azok sem verik az eget.



Egy dologra van még szükségetek, egy wokra. Vagy vokra, mert így is helyes. Serpenyőben is készülhet a "kínai" de az igazi hozzá, a wok. Erre van kitalálva. A gyorsan, magas hőmérsékleten történő pirításra. A világ minden táján ismerik, de Kína nem minden részén volt elterjedve a múltban. Már említettem a gyömbért, de a legkedveltebb fűszerek az édeskömény, a szegfűszeg, a szecsuáni bors, a csillagánizs és a fahéj Kínában.
Az ízeknél a keserű, a savanyú, a csípős és az édes mellett, megjelenik az umami is. Ezt az ízt, sokan azonosítják a glutamáttal, ami viszont szintetikus anyag, de a természetben is előfordul, glutamin formájában. Az ételízesítők mindegyike tartalmaz ízfokozó glutamátot, de elárulom, a kínai jellegű ételek nélküle is finomak. 
Történt, hogy receptjeimmel nyertem egy wokot, ami ráadásul, pont a születésnapomon érkezett meg.
Akkor viszont a nagy nyüzsgés miatt, nem volt alkalmam kipróbálni, de a woknak át kell esnie a beavatási szertartáson, így a napokban erre is sort kerítettem. Más az eredeti acél, és a teflonos wok. A teflonos, azonnal használható, de az acélt ki kell égetni. A fényes acél megfeketedik, így elnyeri patináját. A wokban, mindig olajon, a legforróbb állapotban sütünk. Erre a napraforgóolaj nagyon alkalmas, mert nem ég meg magas hőmérsékleten sem. Kevesen tudják, hogy a wokban főzni, és párolni is lehet. De most sütöttem, hihetetlen gyorsan, mert az alapanyagok feldolgozásával együtt, 15perc kellett a tálaláshoz. 
Körülnéztem, mi van itthon. 
2 - 3 főre szükséges az alábbi mennyiség szükséges:


 2 nagyobb paradicsom, 1 színes paprika, (kápia) néhány káposztalevél, 1 nagyobb hagyma, néhány gerezd fokhagyma, 1 nagy szál sárgarépa, 4 kígyóuborka levágott végei, (azok, amiket nem szeleteltem bele a salátába) de tehető bele cukkini, kínai kel, karalábé, szárzeller, gomba, és rengeteg más zöldség is, ami épp a kezetek ügyébe akad. A szeletelésre sem kell nagy gondot fordítani, mert mindent vághattok nagyobb kockákra, vagy hasábokra.
Szükség van még sóra, szójaszószra, esetleg halszószra, gyömbérre, vagy gyömbérporra, csilire, vagy szecsuáni borsra, de ha van kínai fűszerkeveréketek, az a legjobb. Ezeken kívül kell még 250 g. rizstészta, vagy ugyanennyi rizs, esetleg spagetti, ami szintén elkészíthető főtt-sült tésztaként. Adható még hozzá ételízesítő is azoknak, akik kedvelik a nátrium-glutamát ízfokozó hatását.
A wokot az olajjal együtt felforrósítjuk, majd a hagyma pirításával kezdünk. Rögtön hozzáadjuk a sárgarépát, kevés apróra darabolt fokhagymát, a paradicsomot, ami rögtön levet is enged. A paprika is hozzákerül, valamint a darabolt káposzta, vagy kínai kel, és az uborka, vagy cukkini is. Mérjük fel, mennyi időre van szükség ahhoz zöldségfélékként, hogy megpuhuljanak, mégis roppanósak maradjanak.
Most fűszerezzük, ízesítjük gyömbérporral, csiliporral, vagy szecsuáni borssal ízlés szerint, és szójaszószt, esetleg halszószt adunk hozzá. 
Főzhetünk hozzá rizst, de egyszerűbb, ha a nagyobb áruházakban kapható rizstésztát teszünk hozzá. Ez felissza a finom zöldséglét, valamint így egytálételként fogyasztható a kínaink. Ha a tésztát is belefőzzük, akkor még 2-3 deci alaplé, vagy víz szükséges hozzá. A tészta 5 perc alatt tökéletesre fő a többi hozzávalóval együtt a wokban. Ekkor használtam az edény fedőjét is , a jobb párolódás miatt.
Mint biztos észrevettétek, hús nincs a kajában, de az is tehető bele. Ha így csinálnátok, akkor viszont először a csíkokra vágott húst kell megpirítani, majd hozzáadni a többi, már eddig leírt zöldségfélét.  Még finomabb, ha a pirított húst kivesszük a wokból mikor elkészült, és a már forró wokban elkezdjük sütni a zöldségeket. A pirított húscsíkokat, csak a tálaláskor rakjuk vissza a sült, párolt zöldségekre.





Úgy érzem minden lényegeset leírtam, sőt a tőlem megszokott módon, valami plusz infóval is szolgáltam. 
Ne féljetek a kínai jellegű ételektől! Szándékosan nem eredeti kínainak minősítem őket, mert nagyon kevés képzett szakács dolgozik ezekben a kínai éttermekben. Ők nem követik a hagyományos kínai konyhát, hanem igyekeznek bennünket kiszolgálni. Egészen jól! Akár úgy is, hogy felmérik az igényeket, és jelentős kompromisszumokra hajlandók a kedvünkért. Így fordulhat elő, hogy minden szabadon választható, a melegen tartó pultról, és a szecsuáni sertés mellé, akár sült krumplit is választhatsz. Ez már az európai gyomornak van kitalálva.
A lényeg, hogy felavattam az új wokomat, és bár van ezen kívül több is, ennek örülök a legjobban, mert ez tradicionális, neves kínai szakács által ajánlott, eredeti termék.

Ui. Mivel közben megkérdezték, engedjétek meg, hogy adjak egy tanácsot. Ez nem teflonos eszköz, így ritkán, de előfordulhat, hogy kicsit odakapja főztünket. Én mindig készenlétben tartok kevés száraz fehér bort, mert nem csak nekem esik jól, hanem megoldja a problémánkat. Elég egy löttyintés, és a leragadás megszűnik. Leves alaplé is hasonlóan jó, de a bor csersav tartalma gyorsabban, jobban dolgozik. Az alkohol azonnal elpárolog, így amiatt se aggódjatok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése