Minden más volt itthon, de ha nem lett volna, akkor sem kellett volna jelentős hitelt felvennem a finom vendégváró elkészítéséhez.
Pizzagolyóként neveztem el, de akár más nevet is adhattam volna neki. Már csak azért is, mert rögtön kétféle módon csináltam. Az elsőt valóban golyóbisokra formáltam, a másikat amolyan tördelősre. Ugyanabból az anyagból, de mégis kicsit másként.
Máris kielégítem kíváncsiságotokat, és hozom azt, amit vártok. A receptet. Görgessetek lejjebb!
70 dkg liszt,
1 csomag élesztő granulátum,
2 dl-es üveg napon szárított paradicsom, (a tartósításra használt olajjal együtt)
4 kanál pizzaszósz,
kevés só,
1 kávéskanál cukor,
kb. 2 dl. víz
1 tojás a kenéshez.
A lisztből, élesztőből, a napon szárított paradicsom olajából, ami kb. 3 evőkanálnyi volt, (ez rozmaringos, fokhagymás, és csilipaprikás fűszerezésű volt) kevés vízből, cukorból, és sóból tésztát gyúrtam, majd 40 percig kelesztettem. A tésztához lehet tejet is tenni, de így is elég laza lett, és tejérzékeny is evett belőle. Ismét átgyúrtam, és újabb 20 perc kelesztés múlva kinyújtottam kb. 5 mm vastagra.
Az első sütésnél kicsivel messzebb raktam a golyókat, míg a második adagnál egymás mellé szorosan, így ez utóbbi a sütés során összetapadt, és kalács jellegű lett. Az íze teljesen egyforma, de mivel az utóbbi lényegesen látványosabb lett, legközelebb is mindkét formát megcsinálom. A töltelékek tárháza is végtelen. Én kedvenc aszalt paradicsomommal csináltam, de készíthető bolognai ragus, fűszeres, májas, kolbászos, virslis, mustáros, de édes töltelékekkel is. Ezeket a fantáziátokra bízom. Jó sütkérezést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése