2014. március 10., hétfő

Brassói csirkemellből.

Mint azt oldalam neve is jelzi, bejegyzésem nem személyhez kötött, hanem a helyszínhez. Nem vagyok ugyanis kizárólagos birtokosa a konyhánknak, hanem nejem is főz benne. Többször, mint én. Legidősebb lányként, kisgyerekkorától voltak feladatai, melyeket saját, és rokonai elmondása alapján igyekezett mindig tökéletesen teljesíteni. Már megismerkedésünkkor gyakorlott háziasszony volt, amit az évek során tökélyre fejlesztett. Mióta én is többet foglalkozok a gasztronómiával, természetes, hogy Ő sem akar lemaradni mögöttem. A természetes versengés azt eredményezi, hogy kísérletezik. Inkább a tradicionális ételeket készíti, de sokszor csinál olyat is, amit addig nem. Ha kicsit változtat a előző, kipróbált recepthez képest, azt is a jobbítás érdekében teszi. Na meg alkalmazkodik a fellelhető alapanyagokhoz. A brassói nem új étel, de nem készítette még eddig csirkemellből. Ez volt itthon. Ja! És megtisztelt azzal, hogy megkérdezte: én hogyan csinálnám a brassóit. Kiderült, hasonlóan gondolkozunk. A brassói aprópecsenye  nevéből is kitűnik, hogy apró húsdarabokból készül. Leggyakrabban sertés, de készülhet pulyka, sőt mint kiderült, csirkehúsból is. Ha csirkehúst használunk, csak a mell, vagy a felsőcomb filé alkalmas erre feladatra. Nem kell hozzá húsz perc, és ott az asztalunkon a finom végeredmény. Lássuk, hogyan készült!




Hozzávalók, 4 fő részére:
2 csirkemell (kb. 70 dkg.)
1 fej fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
kevés só,
őrölt bors ízlés szerint,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
10 dkg füstölt szalonna, vagy használható zsír, esetleg étolaj,
csipetnyi kakukkfű,


A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. Használhatunk zsírt, vagy étolajat is a szalonna helyett. A húst apróra vágjuk, és fehéredésig pirítjuk. (a csirkemell esetében ez kb. 5 perc.) Belereszeljük a vöröshagymát, és hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát. Kevés vízzel, vagy hús alaplével felöntjük, de csak annyira, hogy ne lepje el. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzátesszük a kakukkfüvet, és fedő alatt pároljuk. Ha a hús megpuhult, megszórjuk őrölt paprikával, és rövid ideig összefőzzük. 
Mivel a brassói jellegzetes körete a sült krumpli, azt is elkészítjük közben.

Még egy tisztázatlan kérdés maradt. Köthető Brassóhoz az étel? Több legenda létezik, miszerint a Budapest-Brassó vonalon közlekedő vonat szakácsa készítette először az ételt, a rendelkezésére álló alapanyagokból. Mivel már közel jártak Brassóhoz, azért nevezte el így az ételt. Mások szerint Papp Endre nevezte el, a trianoni emlékek tiszteletére, ismét mások úgy mondják, hogy egy óbudai kiskocsmában készült először, bizonyos Brassóy Károly születésnapjára, de van aki úgy hiszi, valóban Brassó a szülőhazája ennek a finom, fokhagymás pecsenyének. 
Mindenki kedvére választhat, a számára legszimpatikusabb verziók közül. Nekem, talán azért, mert én is szívesen kísérletezek, és életem egyik legnagyobb gasztronómiai eredménye pont egy kísérlethez kötődik, a vonatos verzió tetszik legjobban. 
Mint mindig, most is a végeredmény a lényeg, és köszönhetően Párom konyhai jártasságának, most is finomat ettünk! Ha friss, tanyasi csirkéből készítjük az ételt, egyrészt finomabb, másrészt maradnak járulékos alapanyagok, mint a mellcsont, és az aprólék, amiből kitűnő levest készíthetünk. Így történt a mi konyhánkban is, amivel egy komplett vasárnapi ebéd született. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése