2014. augusztus 21., csütörtök

Lecsós máj gyorsan, serpenyőben.



Mint a címből kiderült, lecsós máj készült, ezúttal serpenyőben. Mikor máskor, mint lecsószezonban. Amolyan hiánypótló szolgáltatásként született a lecsós máj, mert elmentünk itthonról, és hogy fiunk ne maradjon éhen, egy gyors kaját össze kellett dobni. A leghosszabb időbe a műveletből, a fagyasztott csirkemáj kiolvasztása került. Forró vízbe lett téve tehát, és a többi ment a maga útján. Első bejegyzéseim egyike a tepsis (csőben sült) lecsós májról szólt, de ez most még egyszerűbben készült. Serpenyőben, nagyon gyorsan. Míg a máj a vízben ázott, minden szükséges előkészület megtörtént. 
A hagyma félkarikákra, a paprika karikákra, a paradicsom negyedre, vagy még apróbbra vágva. (A paradicsom húsa, amikor megfő, a héja ott marad felpenderedve, így nem mindegy mekkora darabokban látjuk viszont a kész ételben. Ha kis kockákra vágjuk kisebb, ha nagyobb darabokra, akkor a paradicsomhéj is nagyobb, összetekeredett darabokban köszön vissza a lecsóból.)
A műveletet, most is, mint majd minden esetben, a hagyma párolásával kezdjük. Ha már üveges, akkor megsózzuk, majd jöhet bele a paradicsom, és a paprika. Ha szeretnénk, hogy a paprika kissé roppanós maradjon, várjunk vele kicsit. Megborsozzuk, majd a máj is hozzákerülhet. A májnak nagyon rövid az elkészítési ideje, így pár perc alatt kész a kaja. Ha egy májdarabot megnyomunk, és nem rózsaszín lé folyik belőle, szinte biztos, kész az étel. Egy májdarabot szét is vághatunk, hogy meggyőződjünk az igazságról.

Elég gyorsan verem a klaviatúrát, így kb. annyi idő alatt írtam le az elkészítés módját, mint amennyi idő alatt valójában elkészül a lecsós máj. És, hogy senkinek ne maradjon hiányérzete, a hozzávalók listáját is leírom.

1/2 kg. csirkemáj (ebben az esetben fagyasztottat használtam)
1 nagy fej hagyma,
5 db. lecsópaprika,
5 nagyobb paradicsom,
só, frissen őrölt bors.

Köretként egy gyors krumplipüré készült hozzá, de rizzsel is tökéletes. Ez akár bele is főzhető. Ha valaki csípősen szereti, nyugodtan adhat hozzá friss, csípős paprikát, vagy egy kisebb csilit is.
Sokan rácsodálkoznak az írásomra, hogy a lecsó, már a máj hozzáadása előtt meg lett sózva. Én nem tudom igazolni azt a megállapítást, hogy a máj megkeményedik a sózástól. Mindig a főzés normális ütemében sózom a májat, olyankor, mint azt bármilyen más alapanyag esetében tenném. Tehát nem a végén.
Eddig senki nem panaszkodott!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése