Kicsi, csúf, de nagyon finom fűszer. |
Azt is illik az elején tisztázni, hogy a szarvasgomba nem alapanyag, hanem fűszer! Ha pörköltet próbálnál belőle készíteni, az eredményen, igencsak meglepődnél! Élvezhetetlen valamit kapnál, amit nem lehet megenni! Ugyanúgy, mintha több sáfrányt teszel a levesbe a kelleténél. Az is elnyom minden élvezetet, és fogyaszthatatlanná teszi ételünket.
Barátom, pazar ajándéka. 2 db. szarvasgomba, fűszerolaj, és fűszervaj. |
Azt is tisztáznom kell, hogyan jutottam a szarvasgombához. Már tudjátok, hogy a szarvasgomba igen drága. Egy diónyi darabért a múltkor 1200Ft.-ot kértek volna a piacon. Ezért esett jól, és hálás vagyok érte, hogy barátom ezzel ajándékozott meg. Két kisebb gombával, gondosan papírszalvétába, alufóliába csomagolva, két tégely szarvasgomba fűszervajjal, melyek egyike fehér, a másik fekete szarvasgombából készült, és egy üvegcse szarvasgomba olajjal, ami oliva olajba reszelt szarvasgomba aroma volt. Köszönöm Barátom! Ismerve gourmet múltamat, ajándékozta ezt a nem mindennapi szuvenírt. A szintén ajándék szekszárdi rozé mellett el is beszélgettünk, mit fogok készíteni belőle. Már akkor több megoldás derengett fel bennem, de a mennyiség, több alkalomra volt elegendő, melyek közül néhánnyal, meg is ismerkedhettek.
A fűszervajjal, még aznap megbarátkoztam. Tudjátok! Az ember olyan, mint a gyerek. Ha kapsz egy ajándékot, szeretnéd azonnal kipróbálni. A húsvétra kapott biciklire, sem karácsonykor ülsz fel először!
Pirítós, fűszervajjal, fokhagymával. |
Rögtön elgondolkoztam, mi lesz a következő étel, amibe valamilyen szarvasgombás cucc kerülhet.
Már akkor elhatároztam, hogy minden akciót, dokumentálok is. Egy hobbyszakács életében, ritka alkalom, hogy ilyen nemes anyaggal dolgozhasson. Azóta több ételbe került valamilyen formában ebből a fűszerből, így a rögzített anyagot láthatjátok a következőkben. Három különálló alkalom, és három recept jön.
Omlett, sárgarépával, petrezselyemmel. |
Omlett tálalva. Nem foglalkoztam az etikettel, a kenyérre vajat kenve, omlettet ráborítva falatoztam. |
A hozzávalók, az öt tojáson kívül,
1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, és 1 evőkanálnyi szarvasgombás, fűszerolaj voltak. A reszelt sárgarépa, és a hagyma, fokhagyma, szarvasgombás olajon pirult, majd hozzáöntöttem, a habosra vert tojást. Kicsit sóztam, borsoztam, és apróra vágott petrezselyem zölddel, valamint snidlinggel hintettem meg. Tálaláskor előkerült a reszelő, és a friss szarvasgomba is, így pici reszelék került az étel tetejére. Dupla élvezet, mert szarvasgombás fűszervajjal kent, barna kenyér szeletekkel ettem. Csak a teljes szarvasgombás élmény kedvéért. Már említettem, hogy nem szabad eltúlozni a szarvasgomba fogyasztást, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára. A határokon belül maradtam, így finom vacsora volt fiamnak, és nekem. Az eddig nem mondtam, hogy párom elhatárolódott a szarvasgomba, minden formában való megjelenésétől, így a család ételeibe - kevés kivételtől eltekintve - nem került ebből, a finom ízből.
Készül a rizottó. |
Tálalásra készen. |
Fél kiló sertésmájból, 1 hagymából, 4 gerezd fokhagymából, 1 dl. száraz fehérborból, 1 ek szarvasgomba olajból, 1 nagy szál sárgarépából,
2 marék rizsből, 2 dl. csirke alapléből, petrezselyem zöldből, reszelt sajtból készült.
Tükörtojás napon szárított paradicsomos, gombás, raguval. |
Így készítettem. |
Még egy kép a végtermékről. |
A nyáron eltett napon szárított paradicsomot fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban őriztem eddig, és ebből az olajból öntöttem 1 kanálnyit a serpenyőbe. Ebbe került a vékony szeletekre vágott 1 fej hagyma, 3 gerezd apróra vágott
fokhagyma, kevés só, őrölt bors valamint a napon szárított paradicsom. Rövid párolás után hozzákerült a szeletekre vágott
20 dekányi gomba is, majd felöntöttem 1 deci száraz fehérborral. Fedő alatt pároltam tovább, míg a szárított paradicsom fel nem vett egy keveset a léből. A végén a fedőt levéve hagytam, hogy kicsit sűrűsödjön a szaft.
Tálalásnál, pici szarvasgombát reszeltem a tojásra, és így volt teljes az összhang. Finom vacsora sikeredett belőle!
Ha eddig elolvastátok, rájöttetek, hogy a szarvasgomba, fokhagyma, bor párosítás nyerő. Nem volt sok alkalmam eddig gyakorlatozni, de sok neves szakács nyomdokain, rájöttem, hogy ezek az ízek összeillenek.
Ráadás:
Káposztasaláta, szarvasgombás fűszerolajjal. |
Csináltam még káposztasalátát is, a szarvasgombás olívával. A vékonyra szelt (nem gyalult) káposztát leforráztam, almaecettel, csomborral, kaporral, köménnyel, és szarvasgombás olívaolajjal ízesítettem.
Krumplisaláta, ami szintén szarvasgombával készült. |
Köszönet még egyszer Barátomnak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése