Kivételesen, receptszerűen írom le blogoldalamon is a mics, vagy mititej elkészítését. Románia szerte ismerik, de főleg Erdélyben fogyasztják. Minden ünnep, vásár, rendezvény hozzátartozója a pecsenyesütő, ahol más sültek mellett, ezt a finomságot is készítik. Mustárral, kecsuppal, hagymával, salátával kínálják, és kenyérrel fogyasztják. Más népek is készítenek hasonló ételeket. Délszláv területeken, hasonló a csevapcsicsi. A leglényegesebb különbség az, hogy míg Erdélyben és Bulgáriában csomborral (borsikafű) fűszerezik, Szerb, Bosnyák változatában inkább a petrezselyem, még délebbre a menta dominál. Mindenképpen finom kolbásszerű rudacskákról van szó, amit máshol úgy fogyasztanak, mint mi a sült kolbászt. Én muzsdéjos káposztával kínáltam.
Mics, muzsdéjos káposztával. |
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg bárány, 20 dkg marha,
20 dkg sertéshús darálva, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 tk
szódabikarbóna, kevés csombor (borsikafű), 1 szál kakukkfű.
A salátához: 1 kis fej
káposzta, 1 fej lilahagyma, 3 db kisebb sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, só,
bors, őrölt kömény, 2 ek balzsamecet, 2 ek extra szűz olivaolaj, ½ dl szódavíz.
Elkészítése:
Mics: A darált húsokat sóval, kevés
borssal, reszelt, vagy nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával, csipet
csomborral, kakukkfű levéllel, 1 tk. szódabikarbónával jól összedolgozzuk.
Éjszakára hűtőbe rakjuk.
Muzsdéj: 4 gerezd fokhagymát
fokhagymapréssel összenyomunk, megsózzuk, Kevés szódavízzel, és oliva olajjal
felöntjük, lefedjük, és éjszakára ezt is hűtőbe tesszük.
Másnap a húsokból apró
kolbászkákat formálunk, és grillen megsütjük.
Muzsdéjos káposztasaláta. |
A salátához a káposztát
apróra vágjuk, a lilahagymát felszeljük, a sárgarépát zsülienre vágjuk, és
mindegyiket külön – külön megsózzuk. Ha kicsit levet eresztett, összekeverjük. Borsozzuk, kevés őrölt köményt szórunk
rá. Hozzáadjuk a fokhagymás keveréket, (muzsdéj) és a balzsamecetet. Jól
összekeverjük, és míg sül a hús állni hagyjuk. Ha nem új káposztát használunk,
forrázzuk le, hogy ne legyen kemény, csípős ízű.
Apró önfényezés. A Mindmegette magazinban megjelent cikk, művemről. |
Erdélyben, Háromszéken néhai Sylvester Lajos közíró csórékolbásznak nevezte el a mititejt. :)
VálaszTörlésEgy véletlenül idetévedt olvasó
Máskor is tévedjen el hozzám!
Törlés