2016. augusztus 6., szombat

Fokhagymás-rozmaringos pulykaszárny, mozzarellás tócsnival


Eredetileg nem ez lett volna a hétvégi menü, mégis e mellett döntött nejem, és nagyon jól döntött. 

Tisztázzunk valamit végre! Konyhánkban nem azért készülnek ételeink, hogy aztán recepteket írjak róluk, majd eldicsekedjek velük. Az viszont már más kérdés, hogy változatosan igyekszünk főzni feleségemmel, és mivel már elkészültek az ételek, mind az előkészületekről, mind pedig a végeredményről szívesen beszámolok, mások hasznára is. Szeretnék valami maradandót hagyni az utókorra! Mások mellett barátaim, sőt időnként bővebb családom tagjai is elolvassák írásaimat, ezeket használják kiindulópontnak, ételeik készítésekor. Amiket eddig leírtam tehát, azok mind kipróbált ételek, melyeket jó étvággyal el is fogyasztottunk mindig, családunk, vagy barátaink körében! A fotókon sincs semmilyen trükk a látvány kedvéért, minden ételt így szolgáltunk fel, mint ahogyan a képeken is látszik. 
Ezt mindazért bocsátottam előre, mert sokan azt hiszik, ha valaki gasztrobloggernek tartja magát, az csak azért ír, hogy kitűnjön mások közül, népszerűséget hajszoljon. 
Köszönettel tartozom elsősorban feleségemnek, aki egy jó ideje csak maga főzi a leírt ételeket, mivel én leginkább lélekben követem az ételkészítés folyamatát, valamint megörökítem képekben is azt. 
Mindezt azért teszem, hogy fotókon is be lehessen mutatni egy-egy étel elkészültét. Hátha, valaki éppen ezért kap kedvet hozzá! Ezért jelentettem meg tehát az utóbbi években, több mint ezer írást receptekkel, és környezetem életével kapcsolatban. Engem szórakoztatott, így örömmel tettem!

Nem most készült ugyan a hétvégi ebéd, én mégis késtem kicsit az írással, egy apró technikai malőr miatt. Ez közben megoldódott szerencsémre. Hiába! Nagyon ki vagyunk szolgáltatva mindannyian, a technika szeszélyeinek!
Egészen olcsó, mégis különleges, laktató ebéd készült a sütőben, viszonylag csekély anyagi ráfordítással. 
Elsőként, a pulykaszárnyak lettek betéve a "lerbe", és amíg ez sült, a tócsni előkészületeivel, és a sütésével is végeztünk. Azért írok többes számban, mert mozgásom még mindig kicsit korlátozott az enyhe stroke után, de mind gondolatban, mind pedig gasztroelméletben, továbbra is topon vagyok. Segíteni tehát tudok, és amennyire lehet, szívesen meg is teszem. Főként nem adom fel soha!
A tócsni köretként szolgált, de igen jól illett a szárny pikáns fűszeres-fokhagymás ízesítéséhez. Igazából nem is a hagyományos értelemben vett tócsni készült, mert igen lényeges különbségek vannak állagában, az eredetinek tartotthoz képest. Néhányan keverik a rösztivel ami szintén krumpliból készül, de (ez a leglényegesebb különbség!) a tócsni nyersből, míg a röszti főtt krumpliból van összerakva. A mi tócsnink még egy lényeges különbséggel bírt a megszokottal szemben, hiszen nem tartalmazott tojást. Lisztet sem. Bőven elég hozzá a krumpli keményítő tartalma, na meg a tejföl, amitől kellően összeállt, így kihűlés után kitűnően szeletelhető lett a tócsni. A mozzarella, ami a tetejére lett elosztva, már csak hab volt a tortán és ez is biztosította a kész köret stabilitását, így a könnyen szeletelhetőségét.
A pulykaszárnyak, meg közben vígan szoliztak a sütő melegében, de félidőben mellé került az újabb tepsi is, ezúttal már a körettel. Mivel már szinte azonnal leírtam a tócsni receptjét, így azt is gyorsan megmutatom.


Hozzávalók:

2,5 kg. burgonya,
300 g. mozzarella (2 csomag - mini) 
300 g. tejföl,
1 dl. tej,
200 g. vaj,
só, 
őrölt bors,
kevés fokhagymapor.


Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, majd lereszeljük. (robotgépben, nagy lyukú reszelőt használtam)
Egy nagyobb peremes tepsibe vajat daraboltam, majd ráterítettem a reszelt krumpli felét. Megsóztam, megborsoztam, enyhén megszórtam fokhagymaporral, valamint a tejjel elkevert tejföl felét is ráterítettem. Ezután újabb réteg darabolt vaj, és reszelt krumpli következett. Miután ezt ugyanúgy megfűszereztem mint az előző réteget, ismét tejfölös borítást kapott, azután az egész tetejére, mini mozzarella golyókat osztottam el. 
Előmelegített sütőben, alufólia alatt sült 20 percig, majd a fóliát a legvégén levéve, hagytam kicsit megpirulni a tetejét. A tepsiben lett meghűtve, és szeletelés után köretként, fokhagymás, rozmaringos pulykaszárny mellé tálalva.






Nem lenne teljes az étel leírása, ha nem mutatnám meg, a fokhagymás pulykaszárnyak elkészítését is, ami már korábban a sütőbe került. Nem időrendben, de most annak a leírása következik nagyon röviden, mert ez aztán egyáltalán nem bonyolult. 





Hozzávalók:

 1,5 kg pulykaszárny,
1 nagy fej fokhagyma,
5 kanál zsír, (ebből kitűnő fűszeres zsír lett, ami így több vacsorára volt elég lila hagymakarikákkal, valamint friss paradicsommal)
só, 
frissen őrölt bors, 
3 kisebb csokor rozmaring.


A pulykaszárnyak bőségesen meg lettek tűzdelve fokhagyma gerezdekkel, majd egy nagyobb méretű sütőtálban, több kanál zsíron el lettek osztva egyenlően, majd a szárnyak tetejére rozmaring csokrok lettek ráterítve. Fóliával letakarva került az előmelegített sütőbe, ahol 200°-on sült 2 órán át. 
A fólia a sütés utolsó perceiben lekerült a szárnyak tetejéről, majd tálalás előtt a rozmaring csokrok is el lettek távolítva. A sütés közben a rozmaring különleges aromája addigra átjárta a szárnyak egészét, a fokhagyma összehasonlíthatatlan ízével együtt.


A szárnyak sütése közben elkészült tehát a köret is, amit ugyanabban a sütőben, egyszerre sütöttünk meg, a fokhagymás-rozmaringos pulykaszárnyakkal. Komplett étel készült hát egyszerre, ütemezett előkészületek árán, mely rövid hűtés után szeletelhető volt a tálaláshoz. Minél tovább hűl a tócsni, annál könnyebben vágható!
Nem szabad elfelejtkezni a fűszeres, fokhagymás finom zsírról sem, ami egy darabig a hűtőben pihent, és néha megmutatta magát, egy-egy zsíros kenyér erejéig, mely friss paradicsommal, és lila hagyma karikákkal kínálta magát reggelire, vacsorára.  




Már a legelején is kiderülhetett, hogy hagytam egy kisebb szünetet az írás elkezdése, és befejezése közt, mert apróbb technikai problémáim voltak a klaviatúrával. Közben ez megoldódott, és most új billentyűzetet püfölök a régi helyett, amit már szinte teljesen szétvertem. Mint minden újat, ezt is gyorsan megszokom de egyenlőre még próbaüzemen van a cucc. Ez viszont biztató, és hosszabb ideig így is marad remélem! Ekkora szünetet nem tervezek a közeljövőben. 
Ételek készülnek továbbra is konyhánkban, melyekről igyekszem továbbra is beszámolni minél hamarabb!


7 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm! Mindig szívesen olvasom az írásokat! További sok sikert kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm! Mindig szívesen olvasom az írásokat! További sok sikert kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Pongrácz Dusi2016. 08. 07. 9:38

    Nagyon tetszik a két recept, nagyon guszta az étel /soha nem készítettem a tócsnit így ! De minden alkotórésze pazar, így a végeredmény is (y9 Vallom, hogy a főzést, csak szívvel -lélekkel lehet jól csinálni, magunk és szeretteink örömére !

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük a dicséreteket! Igyekszünk továbbra is rájuk szolgálni.

    VálaszTörlés
  5. Őszintén sajnálom, hogy ez a bejegyzés volt az utolsó. :(
    Nyugodj békében!

    VálaszTörlés
  6. Ő szívvel-lélekkel csinálta, mindnyájunk örömére! Nyugodjon békében.

    VálaszTörlés