2016. július 8., péntek

Párolt zöldséges csirkemáj, a szabadban.



Pokoli meleg van! 
Nem is esne jól ebben az embert próbáló időben más, mint valami könnyű, nyári étel. A szabadban, a terasz árnyékot adó  teteje alatt készült a kaja, az előkészítést, pedig a lakás leghűvösebb pontján, a nappalinkban végeztük el. Jól esett volna egy kis hűsítő eső, de jég nélkül!
A kinti fotókon, kicsit látszik is a színeltolódás a zöld tető miatt, minden erőlködésem ellenére is. De ki foglalkozik ezzel? A képek így is élvezhetőek, a kaja pedig isteni! Csak én vagyok maximalista.
Annak idején, jó 20 éve vásároltam szinte fillérekért, egy szépséghibás, leértékelt elektromos főzőedényt, amit ilyenkor nyáron, 
a bográcsok mellett időnként előkapunk. Megszolgálta már régen az árát! Ráadásul rendkívül gyors, tehát praktikus is. Most is, kevesebb mint fél óra alatt elkészült a finom étel. Még víz is alig kellett alá, mert a zöldségfélék nedvességtartalma majdnem elegendő volt a főzéshez. Az előkészítés, bár igen egyszerű volt, még így is hosszabb ideig tartott kicsit, mint maga a főzés. 
A csirkemáj, sosem tartozott a legdrágább alapanyagok közé, viszont különleges íze, állaga mindenképpen a legkedveltebbek közé sorolja. A zöldségekkel együtt, pedig tökéletes harmóniába került, így átvették, sőt ki is emelték a másik aromáját. A zöldségek, ebben a formájukban megőrizték enyhén roppanós állagukat. Azt, amiért tulajdonképpen a legjobban szeretjük őket. Zöldségféle pedig volt az ételben, szép számmal. 
Lássuk szépen sorban miből készült:
- volt benne hagyma, cukkini, sárgarépa, karfiol, fehér, és piros friss lecsópaprika. Egyedül a paradicsom hiányzott belőle, hogy lecsós májnak nevezzük az elkészült ételt. Imádom a paradicsomot minden formában, de bevallom most nem éreztem hiányát. 
Egyszerű, gyors, finom, egyetlen hibája, hogy csak volt! Gyorsan elfogyott.
Azt azonban leírom, hogyan készült, hátha másoknak is kedve támadna elkészíteni!

Hozzávalók:

1 kg. csirkemáj,
1 fej karfiol,
4 db cukkini,
4 nagy fej hagyma,
6 szál sárgarépa,
1/2 kg. lecsópaprika,
kevés olíva olaj,
só,
őrölt bors.

Elkészítése:
A zöldségeket kockákra, vagy karikákra vágjuk, a karfiolt rózsáira bontjuk.
Kevés olajon, először a hagymát pároljuk meg egy kicsit, majd a sárgarépa, valamint a két szívű paprika, később a cukkini, és a karfiol került az edénybe. Enyhén meg lett sózva, és őrölt bors került rá. Rövid ideig párolódott együtt az edény fedele alatt, majd a megmosott szétvágott csirkemájak is rákerültek. Ha szükséges, kevés vízzel, vagy zöldség, esetleg hús alaplével pótoljuk az elfőtt nedvességet. 




Komplex egytálétel, ami magában őrzi a nyár ízeit, és a csirkemáj semmihez nem hasonlítható aromáját. Annak ellenére, hogy a máj semleges színe minden más alapanyagba is beleivódik, mégis egy színes, látványos, de legfőképpen igen finom étel a végeredmény.


1 megjegyzés: