2016. július 2., szombat

Nasi a meccsek közben, és máskor.

Ideje lenne már írni valamit! 
Pontosan egy hónapja püföltem utoljára a billentyűket, igaz, hogy közben a technikám is kicserélődött. Most már harap az "új" gépem szerencsére.
Legkedvesebb évszakom ugyan a nyár, de legnehezebben, talán ezt az őrületes meleget viselem el! Így nem is erőlködök azért, hogy csak úgy szórakozásból írogassak valamit. Más sem tölti szívesen a szabadidejét a konyhában, vagy a forró sütő "árnyékában", inkább a hűs strandon. Mert "úgy élvezem én a strandot, ottan annyira szép, és jó!" 
Ebben az esetben viszont helyzet volt! Nem is akármilyen helyzet.




Mindenki focilázban ég, ami érthető is, és még olyanokra is átragadt ez a szenvedély, akik egyáltalán nem néztek eddig meccseket. Itt van például az első, és egyben az utolsó feleségem is.
Készített tehát valami apró meglepit, és bár én nem vagyok óriási meccsrajongó, volt aki elpusztítsa a nassolnivalókat rajtam kívül is. Egy jó pohár hideg sör mellett, már sokkal elviselhetőbb volt rágcsálni a nasit, mint fáradozni az elkészítésével. Éppen ezért, nem is erőltette magát halálra a "jóasszony"  sem a sütéssel, sem pedig az előkészületekkel. Csak úgy gondolomra összedobott valamit. 
A végeredmény, viszont talán éppen az egyszerűsége miatt kitűnő, és őrülten finom is lett! Egyszóval fenomenális. 
Alapjában véve, nem volt különösebben nagy "anyagigénye" a sütiknek, de finomságukban vetekedtek bármely drágább bolti nassolnivalóval.
Mindössze két csomag előhűtött (nem fagyasztott) leveles tészta, néhány karika szeletelt füstölt kolbász, kevés tejföl, és reszelt füstölt sajt kellett az elkészítésükhöz. 
Aktualitását, most éppen a meccsnézés adta, de bármikor máskor is elkészíthető, bármilyen más alkalmakra is.  

Gondolom, ideje rátérni a leglényegesebbre, a receptre, hiszen már sokan tűkön ülve várják. Jól gondolom?

Hozzávalók:

2 csomag előhűtött leveles tészta, (nyújtva, lapban)
400 g. szeletelt füstölt szárazkolbász,
1 pohár tejföl,
300 g. reszelt füstölt sajt.

A leveles tésztát kiterítjük, majd 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk. A tészták közepére fél, vagy egy szelet kolbászt teszünk, majd a sarkánál fogva visszahajtjuk rá. (nem kell megkenni tojással!) 
A hajtásnál, körben villával lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljanak szét a kis táskák. Tetejét enyhén megkenjük tejföllel, majd erre kisebb kupac reszelt füstölt sajtot teszünk.
Tepsiben, sütőpapíron, előmelegített sütőben, 200 °-on megsütjük, kb. 20 perc alatt. 





Egyáltalán nem a lustaság motiválta a "jóasszonyt," de kísérletképpen még kétféle változatot is készített hasomló összeállításban, de már jóval egyszerűbben. Ezt is ajánlom mindenki figyelmébe, mert ezt még az imént leírtaknál is sokkal egyszerűbb elkészíteni! Nekem személy szerint, a harmadik sütés sokkal ízletesebbnek tűnt, de ugye az én ízlésem nem mérvadó!

A második tepsivel úgy készítette, hogy kisebb négyzetekre (vagy csíkokra) kellett vágni a leveles tésztát, majd kisebb szelet (félbevágott) kolbászkarika került  a tésztákra, amire reszelt füstölt sajt kupacot tett. 




A következő adag is hasonló módon készült, csupán a sajt, és a kolbász alá, még egy kis kupac tejföl is került. 




Számomra, talán ez volt a legfinomabb. És nem csupán, a maga hihetetlen egyszerűsége miatt.
Csupán halkan jegyzem meg, hogy a többi is maradéktalanul elfogyott, de talán ez a legelőször. 

Ráadásul, még azok is szívesen megeszik, akik kifejezetten utálják a focit! Gondolom én együgyű!



1 megjegyzés: