2016. január 16., szombat

Mexikói grill csirkeszárnyak, pékné módon


Magyarázattal tartozom rögtön a legelején! Miért mexikói, miért grill, és hogyan jön ide a pékné? Tisztázzuk sorjában: A mexikói, és a grill jelző a Kotányi grill fűszerkeverékétől ered, amely sót, borsot, chilit, cayennei borsot, mustármagot, koriandert is tartalmaz, így külön, ráadás fűszerezésre már nincs is szükség. A pékné jelen esetben pedig, nem szeretett feleségem, hanem a krumpliköret elkészítésének módozata, mely eljárás a krumpli hagymával egyben történő sütését jelenti. Esetenként kevés füstölt szalonna bónusszal.
Ez utóbbi jelen esetben nem került a tálba, melyben együtt sült a csirkeszárny, a hagymás krumpli körettel. Én jobb szeretem így mert a fűszerezést átveszi a szaftos krumpli is, így kitűnő összhangba kerül a köret, a csirke egyik legfinomabb részével, a szárnyával. Combbal is elkészíthető hasonló módon, de a sokkal szárazabb csirkemellet már nem ajánlom erre a célra. Az összhatás a csili, és a cayennei bors miatt igen csípős lett, de mi így szeretjük! Ritkán használunk fűszerkeverékeket, de könnyebb velük sokkal dolgozni, mintha magunk állítanánk össze hirtelen a komplex ízesítőt. A keverékekben minden olyan arányban van, amennyi éppen szükséges, sokat kísérleteztek rajtuk szakemberek, mielőtt mi is használtuk volna őket. Azért olvasd el az összetételt, én ezt tanácsolom!

Lássuk hogyan készült!


Hozzávalók 6 személy részére:

15 db. (1,8 kg.) csirkeszárny,
1 csomag (30 g.) Kotányi mexikói grill fűszerkeverék, 
2 kg. krumpli,
2 - 3 fej vöröshagyma,
1 kanál étolaj,
só.


A szárnyakat enyhén sózzuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, majd míg a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, állni hagyjuk. Sütőtálban összekeverjük a krumplit a felszelt hagymákkal, kevés étolajjal, enyhén megsózzuk, majd tetejére sorakoztatjuk a szárnyakat. Lefóliázva sütjük végig, míg a krumpli meg nem puhul. Ez idő alatt a szárnyak is megsülnek. 




Baromi egyszerű a recept, és akár szégyellhetném is feltölteni oldalamra, a többi már megjelent közé. Tapasztaltam viszont már többször, hogy sokan ezekre kíváncsiak. A kevés kínlódással járó, pofonegyszerű kajákra. 
Ez pedig az!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése