2015. július 23., csütörtök

Szicíliai paradicsomos tészta húsgombóccal.



Jó, jó de a Mamma főztje mégis csak a legjobb! 
Ez természetes, ha valaki véleményt alkot az általad készített bármilyen ételről Szicíliában, de szerte Olasz honban is. Nem sértés, ha nem dicsérik halálra főztödet, mert ez a természetes reakció. Szicíliában nem jártam sajnos, de még az Észak - Olaszországban, a kempingben eltöltött egy hét után is tudtam, ez a protokoll. Szicíliára pedig valamiért, ez hatványozottan érvényes. Nem tudom, ez egyszerű udvariassági gesztus, vagy van is benne valami tartalom, de látva a sötét ruhákba öltözött, fejkendős, éltes korú hölgyeket, fenntartással fogadom a szólás igazságát. 
Szerencsére nekem nem kell elviselnem senki kritikáját! Nem kell vetélkednem egyetlen szicíliai matriarchával sem, nem kell bizonygatnom, hogy ehető a főztöm. Áron fiam rá van gyógyulva a paradicsomos ételekre, még annak ellenére is, hogy a nyers paradicsommal ki lehet üldözni a világból. Ezt viszont az Ő kedvéért csináltam. 
Valakinél láttam valamikor régen, még az is lehet, hogy Mautner Zsófinál. Vele főzhettem volna élesben is télen, mert nyertem egy főzőkurzust, aminek az időpontja velem egyetemben, egyik nyertesnek sem felelt meg. Így jártunk! Nem tudom mi lett volna a program, de akár ezt az ételt is megfőzhettük volna közösen, így viszont megcsináltam saját konyhám magányában.
Lehet, hogy jobban is jártam így! A meteorológiai hírek alapján eddig ez volt az év legmelegebb napja, így nem éreztem feszélyezve magam, mikor időnként kinyitottam a hűtő ajtaját, belekortyolva a jéghideg fröccsbe. Minden várt, és nem várt nehézség ellenére a kaja nagyon finom lett. 
Soha nem másolom le mások receptjét! Érzem annyira felkészültnek magam, hogy rövid gondolkodás után fejben össze tudom állítani még a legbonyolultabb ételt is, magamban érzem az ízeket. Ha pedig valaminek a készítését láttam is, elraktározom a folyamatot az agyam, valamelyik rejtett zugában, ahonnan nem nehéz az bármikor előkeresni. És általában mindig teszek valamit az eredeti recepthez, mert így érzem jól magam. 
Mivel most kivételesen nem az eddig olvasott dumával kezdtem, hanem egy másik oldalamon magát a receptet írtam meg először, az már készen van, csak ide kell másolni, valamint kiválogatni azokat a képeket, amiket mindenképpen szeretnék megosztani a jobb érthetőség érdekében. 
Tehát, így kezdtem neki, és így folytattam:



Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:


30 dkg. darált sertéshús, 
1 bő evőkanál rizs, 
1 tojás, 
kevés petrezselyem zöld, 
só, frissen őrölt bors.

A raguhoz:

1 db. nagyobb paradicsom, 

1 közepes fej hagyma, 
½ szál szárzeller, 
1 gerezd fokhagyma, 
kisebb mag nélküli csili, 
kevés petrezselyem zöld, 
néhány bazsalikom levél, 
só, frissen őrölt bors,
1 kanál olíva olaj, 
2 dl. paradicsomszósz.

25 dkg. száraztészta (tagliatette, vagy spagetti)


reszelt füstölt sajt.





A húsgolyókhoz valókat összekevertem, kicsit pihentettem, majd enyhén olajos kézzel golyókat formáltam a keverékből. Vágódeszkára sorjáztam, a főzésig. 
A paradicsomot kicsumáztam, kereszt alakban bevágtam, és nagyobb fazékban, forró vízbe 1 percig bemártottam. A paradicsomot kivettem, meghűtöttem. A vizet megsóztam, majd ugyanebben az edényben megfőztem a tésztát is. Miután  a paradicsom kicsit hűl, a héja könnyen lehúzható róla. Közben újabb edényben vizet forraltam a húsgombócoknak. Mikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főztem őket, majd szűrőbe szedtem, ahol lecsöpögtek. 1 gombócot kettévágtam, megkóstoltam. Ha a rizs puha a gombócban, akkor minden rendben.
A hámozott paradicsomot apróra daraboltam. A hagymát kis kockákra vágtam, a fokhagymát kés lapjával széttörtem, majd apróra vágtam. Kevés olíva olajon megdinszteltem mindkettőt, és enyhén megsóztam. Az apróra darabolt hámozott paradicsom is a serpenyőbe kerül. A paradicsomot fakanállal szétnyomkodtam, és felöntöttem paradicsomszósszal. A közben apróra vágott bazsalikomot, a petrezselyem zöldet, valamint a felaprított halványító zellert is a raguba tettem. Frissen kevés borsot őröltem rá. Összeforraltam. Néhány kanál elkészült mártást kivettem a tálaláshoz. Közben a tésztát,  al-dente (fogkemény) állapotra készítettem, majd a vízből kivéve hozzákevertem a paradicsomos raguhoz. Tálaláskor először a tésztával elkevert ragut, utána a húsgombócokat tettem a tányérra, majd ezeket enyhén megöntöztem a félretett raguval. 
Friss paradicsommal, és felaprított zöld fűszerekkel tálaltam. Füstölt sajtot reszeltem a tetejére.


Sajt nélkül is nagyon finom...

Mindig igyekszek a lehető legérthetőbb módon leírni minden elkészített ételemet, a hozzávalókon át, az elkészítés módjáig. Tudom, nem mindenki gyakorlott (majdnem azt írtam: Háziasszony, de Urak is tudnak ám kitűnően főzni!) Szóval! Receptjeimet érthető nyelvezeten fogalmazom, és ha kell akár szájbarágósan kitérek olyanokra, amik felett esetleg más elsiklana. Hosszú a leírás, de úgy érzem minden benne van. 
Remélem, Ti is így látjátok, és szívesen olvasgatjátok minden receptemet! Mivel pedig minden írásom kipróbált ételeket mutat be, bátran merem vállalni a felelősséget mindért.
Ezért pedig különösen, mert ha a legnagyobb kritikusomnak, fiamnak is ízlett, akkor mi lehet a probléma? 
Próbálna csak egy rossz szót is szólni a kajáról!


...de füstölt sajttal az igazi!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése