2015. május 4., hétfő

Fokhagymás pulykacomb pecsenye.


A pecsenye frissen sült húst, átvitt értelemben zsákmányt jelent. Mi ma pecsenyét sütögettünk, nem átvitt értelemben, saját jóllakásunk biztosítására pulykacombból. A pulyka az egyik legkedveltebb húsféle családunkban. Szaftos, omlós húsát nagyon szeretjük. Főleg a felső combot, mert ára is sokkal barátságosabb a mellénél, és más húsok áránál. A pulyka egyébként Közép, és Észak-Kelet Amerika őshonos állata, és az első telepesek 1621-ben bizonyára ebből készítették első ételüket, valamint a Hálaadás nevű amerikai ünnep sem létezik pulykasült nélkül. 
Ma nincs Hálaadás, de pulykasült van, mégpedig igen finoman, házi szokás szerint bőségesen fokhagymával. A combba is tűzdelve, és a combra is aprítva, valamint a comb mellé, a szaftba is téve. Így szeretem! (szeretjük) Balra nyúlok ott is fokhagyma, jobbra nyúlok, ott is fokhagyma. Tudtátok, hogy a fokhagyma (számomra egyáltalán nem) kellemetlen illatát babkávé rágcsálással lehet eltüntetni? De ki foglalkozik ezzel ilyenkor, ebédidőben!
Nem először készült már konyhánkban a pulykacomb, hasonló módon. Egyben sütve, tálalás előtt kicsit pihentetve, és kivételesen egyszerű sült krumplival a tányérra téve. Jó volt így együtt! Ha már elkészült, azt is illik leírni, hogyan!


Hozzávalók:

1 db pulyka felső comb (kb. 1,5 kg.
10 - 12 gerezd fokhagyma,
só, frissen őrölt bors,
kevés víz a hús alá.

Elkészítése:  A pulykacombot vékony, rövid pengéjű késsel beszurkálom, hosszában félbe vágott fokhagymákkal megtöltögetem.
A megmaradt fokhagymagerezdek egy részét fokhagymanyomóval rápasszírozom a hús mindkét oldalára, a megmaradt egész gerezdeket a hús mellé szórom. Kb. 5 cl vizet öntök a hús alá, majd alufólia alatt sütöm porcelán sütőtálban úgy, hogy a bőrös része alul maradjon.

Félidőben a húst megfordítom, hogy a bőr kerüljön felülre. Az alufóliát visszatéve tovább sütöm addig, míg a villa  (esetleg hústű) könnyen bele nem szalad. Ekkor leveszem a fóliát, és kis ideig hagyom, hogy szép aranybarna színt kapjon a bőre. Addig pihentetem, míg a családnak van türelme kivárni, hogy tálalásra kerüljön. 
A hús átható fokhagymás illata ugyanis rettentően étvágygerjesztő.

Míg a hús sült, bő, forró olajban elkészült a köret is, ami ezúttal sült krumpli volt.
Ezúttal a pulykacomb vasárnapi ebéd funkcióját töltötte be, de diétásnak egyáltalán nem volt nevezhető, az előző napokban szerény ballagási ebéden hizlalt testünk számára. 
A vasárnap már csak ilyen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése