2015. április 25., szombat

Vegetáriánus töltött bagett

Már régebben megírtam ezt a bejegyzést első díjazott receptem új formában történő megjelenéséről, az egyik legkönnyebben elkészíthető vendégváróról, a töltött bagettről. Mivel ez volt az első nagy sikerem, többször újragondoltam már, és mindig más formában készítettem el. Most hús nélkül, tehát vegetáriánusok is fogyaszthatják.





Nem kell hozzá különösebb gasztronómiai előképzettség, csak egy kis ügyesség. Nagy előnye, hogy előző nap el kell készíteni, és mire a vendégek megérkeznek, a kész finomsággal fogadhatjuk őket. Érdemes sokat csinálni belőle, mert tapasztalat szerint gyorsan elfogy. A bagetteket megvásárolhatjuk nagyobb áruházak pékségeiben, tehát azok sütésével időt spórolunk. A töltelékek sokaságának pedig csak készítőjének fantáziája szab határt. 
Olyan töltött bagett elkészítését írom most le, ami vegetáriánusok elé is nyugodtan asztalra tehető, de biztosan másoknak is ízleni fog. Ezen kívül más töltelékkel is készíthető, mint például  bolognai raguval, csilis, babos, kukoricás, mexikói töltelékkel, kenőmájas, főtt tojásos krémmel, de megpróbáltam már zselatinos, franciasalátás töltelékkel is. A bagett puha közepe, és a levágott végek is újra fel lesznek használva, tehát nincs hulladék! A megmaradt töltelék pedig szendvicskrémként felhasználható.
Ahhoz, hogy a bagett tölthető legyen, a belét ki kell nyomnunk belőle. A hosszú bagetteket elvágjuk 2, vagy 3 egyenlő hosszúságú darabra. A keményebb csücsköket levágjuk, apróbbra daraboljuk, majd kevés tejbe áztatjuk. Hosszú, keskeny pengéjű késsel a bagetteket belső oldalukon, a héj mellett körbevágjuk vigyázva, hogy ne hasítsuk ki. A belet fakanál nyelével kinyomjuk belőle, és apróbb darabokra szaggatjuk. 
Az így elkészült lyukas bagetteket megtöltjük. A mennyiségek  2 db. hosszú bagetthez elegendő töltelékre értendőek, ami négy vendég étvágyát elégíti ki.

Hozzávalók: 
2 db. hosszú bagett, 
 500 g. franciasaláta, vagy mexikói saláta zöldségkeverék, 
1 db. kaliforniai paprika, 
1 db. lila hagyma, 
1 szál szárzeller, (elhagyható)
 2-3 csemege uborka. 
kis csokor petrezselyem zöld, 
50 g. light margarin, 
100 g. reszelt sajt, 
só, őrölt bors. 
Kevés tej szükséges a bagettek levágott végeinek beáztatásához.

Elkészítése: 
A színes paprikát, a lila hagymát, és a szárzellert apró kockákra vágjuk, majd enyhén megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A zöldségkeveréket forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Még melegen hozzákeverjük a margarint, a megsózott paprika, a hagyma, és zeller keverékét, megborsozzuk,  majd a tejbe áztatott, darabolt bagett végeket, a bagett tépkedett közepét, és a reszelt sajtot. Ha véletlenül nagyon kihűltek volna a főtt zöldségek enyhén melegíthetünk rajta, majd jól elkeverjük. Ha nagyon összeállt, kevés margarint még adhatunk hozzá. Sűrű, egynemű masszát kell kapnunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk
A lyukas bagett egyik végét négyrét hajtott alufóliával lezárjuk, majd a másik végén kiskanállal a masszából adagolunk bele. Minden töltéskor, a bagett alufóliával borított végét ütögessük az asztal lapjához, hogy a töltelék az aljára tömörödjön. Fontos, hogy a bagett belét úgy vágjuk ki, hogy közepén át tudjunk látni, és semmi ne akadályozzon bennünket abban, hogy minél több masszát tudjunk a bagett közepébe tölteni. Az így elkészített töltött rudak hűtést igényelnek, így a massza a közepükön szilárdabbá válik, és mire vendégeink megérkeznek 1-1,5 centis töltött, bagett szeletekkel várhatjuk őket. 


A most leírt töltelék, tehát vegetáriánus vendégeknek is ajánlott. Saját tapasztalat szerint a normál étkezéshez szokott vendégek is ugyanolyan jó étvággyal fogyasztják, de külön, készíthetünk más töltelékkel is vendégvárót. A reszelt sajt nagyon fontos alkotó elem, mert kihűlve szilárdítja a tölteléket, bármelyik általam ajánlott, vagy más masszát használunk.
Baráti rendezvények, ünnepek kedvelt vendégvárója tehát a töltött bagett, ami garantáltan el fog fogyni, növelve a rendezvény sikerét, a vendéglátó büszkeségét.

És mivel már máskor is elkészült, íme az előzőek:
Ebben az írásban más sikereimről, és érdekességekről is írtam az első töltött bagettem mellett.
Ez pedig ismét egy töltött bagett.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése