2015. április 19., vasárnap

Tortillák különböző formában.


Cikkem hasonló formában megjelent korábban az Ecolounge portál Gasztro oldalán, "Tortilla, az Aztékok öröksége" címen

A tortillát már a Spanyol hódítás előtt ismerték. A mai Mexikó területén élő Aztékok készítették, fogyasztották a kukoricalepényt, ami a mainál magasabb volt. Ezért nevezték el a hódítók tortillának. (tortácska) Mészvízbe áztatott, szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készítették, így a kukoricából kioldódó B-3 vitamin bekerült a tésztába.
Napjainkban a tortilla lapos, palacsintaszerű formáját ismerjük, fogyasztjuk, de általános az omlett jellegű változata is, amit Dél-Amerikában, Kubában, Spanyolországban kedvelnek. Észak-Mexikóban, és az Egyesült Államokban búzalisztet használnak készítéséhez, így vékonyabb lapokat eredményez a sütése. Ezek a palacsintaszerű tortillák, szinte mindennel tölthetők, ami ehető.
A tortilla lapok készítése rendkívül egyszerű. Mindössze liszt, meleg víz, olaj, és só kell hozzá. Serpenyőben, sütőlapon, kemencében is meg lehet sütni. Keleszteni nem kell, de van, ahol sütőporral javítják a tészta állagát. Az egymás után sütött tortilla lapokat könnyen tárolhatjuk hűtve. Újra felmelegítve puhává, könnyen formálhatóvá válnak, így az ismert tekercsek kitűnő alapanyagai. A tortillák változatai közül leginkább a taco, enchilada, burito, és ezek modern formája, a gyors éttermekben  kapható tortilla - tekercsek az ismertek. Ez utóbbi népszerű partiétel. A kereskedelemben kész tortilla lapok is kaphatók, amiket kitűnően használhatunk a gyors, finom ételhez, egyfajta szendvicsként félbehajtva, vagy feltekerve.
Tálalhatjuk különféle szószokkal, krémekkel, hússal, zöldségekkel, vagy ezek keverékével töltve. A tortilla lapokból csipszet készíthetünk egyszerűen.


Lássunk egy tölteléket a tortillához:



Hozzávalók: 1 db. vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 1 db. zöldpaprika, 1 db. paradicsom, 2 db. csirke felső comb, 1 marék zöldbab, 1 marék zöldborsó, só, frissen őrölt bors, kevés csilipehely, kevés olíva olaj.

Elkészítése: A csirkecombokat annyi enyhén sós vízben félig megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Bőrét lehúzzuk, és a comb húsát felcsíkozzuk. Serpenyőben, kevés olíva olajon a hosszában csíkokra vágott hagymát megpároljuk, megsózzuk, és hozzáadjuk a vékony csíkokra (zsülienre) vágott sárgarépát. Néhány kanállal teszünk hozzá az imént elkészített csirkehús alapléből, majd a csirkecomb csíkok, a zöldbab, a zöldborsó, a csilipehely, és a szétnyomott fokhagyma is a serpenyőbe kerül. Kevés borsot őrlünk rá, és fedő alatt pároljuk 5 percig. Mielőtt készre főne a ragunk, a felcsíkozott paprikát is beletesszük, és rövid ideig együtt főzzük lassú tűzön.



Ezt a ragut tesszük a tortillába. Akár tekercs formájában, akár úgy, hogy tölcsért formázunk belőle, vagy csak egyszerűen a tortilla lap felére ráhalmozott ragura, ráhajtjuk a lap másik felét.
A tortillához szószok is illenek. Legegyszerűbben tejföl, joghurt keverékéből, csipet sóval, őrölt borssal, koriander, vagy petrezselyem zölddel készített szósszal kínálhatjuk, de pesto, és szalsza szósz is illik hozzá. Legtöbbször viszont Gucamole szószt kínálnak mellé, hisz ez Mexikó leggyakoribb mártása, ami nemzeti eledel, tortilla csipsszel, de akár pirítós kenyérrel önmagában is fogyasztható. Elkészítése ennek is könnyű, az alábbi recept alapján.





Hozzávalók:
2 db. puha avokádó, 
1 lime leve, (citromlé is jó hozzá)
fél lilahagyma nagyon apróra kockázva,
2 gerezd fokhagyma,
kevés só,
koriander zöld  (vagy petrezselyem zöld)
paradicsomot is tehetünk bele, kimagozva, héj nélkül, apróra vágva,
és csili (bármilyen, mindenkinek ízlése szerint)

Elkészítése: A puha avokádót kettévágjuk, magját kiemeljük, majd belsejét kanállal kikaparjuk a héjából. Megcsorgatjuk lime, vagy citrom levével, ami meg is akadályozza, hogy megoxidálódjon. (barnuljon) A hagymát nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük, a fokhagymát szétnyomjuk, a koriander, vagy petrezselyem zöldet apróra vágjuk, hozzáadjuk a gyümölcshöz, majd villával összetörjük, és elkeverjük. Nem turmixoljuk, mert az nem az igazi guacamole! 





Mexikói kalandon voltunk pár percig, az ízek szárnyán. Egyszerű, közkedvelt ételeket ismertünk meg, és a kalandozást folytatjuk. Más nemzetek konyhájának ajtaján is betekintünk hamarosan.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése