2015. április 20., hétfő

Magyaros pácolt sült csülök.


Rendszeres olvasóim bizonyára régen észrevették már, hogy nem állnak előttem stócokban a kinyomtatott receptek. Ez azt jelenti, hogy ételeim (ételeink) (feleségem is nagyon jól főz, ezért a többesszám) elkészítésének a módját, ízét nem az határozza meg, hogy melyik recept a legnépszerűbb az interneten. Soha nem kutatom mások írásait. Ha a TV-ben látok valamit, rendszerint újragondolom, és úgy csinálom meg. Desszertet, édességet is csak akkor kreálok, amikor úgy érzem, valami eredeti jutott az eszembe. 
De akkor sincs szükség különösebb agytornára, amikor valami finom, pácolt húsfélét kell készíteni. Érzem magamban a felhasznált fűszerek ízét, azoknak összhangját, így van képem a végeredményről. Ugyanezt visszafelé is meg tudom csinálni. Ha megkóstolok valamit, érzem, mik vannak benne. Természetesen csak akkor, ha az általam már használt alapfűszerekről van szó, amiket jól ismerek. Mondjuk konyhámban, minimum 50 fűszert használok rendszeresen, így nem meglepő, hogy előfordulhatnak extrémebb ízesítésű kaják is asztalunkon. Ez nem nagyképűség, az távol áll tőlem! Ez az igazság! Az ételek megjelenítésekor is kerülöm a beállított, túlbonyolított fotókat, azokon a lényeg, a kaja látható. A család éhes, nem lehet sokat tökölni a fényképezéssel. Ami a tányérra kerül, azt pedig minden esetben maradéktalanul megesszük. Az is mindennapos, hogy még pótolni is kell az először kiszedett mennyiséget, mert fejlődésben lévő fiam szereti a jó kajákat! Mi is!
Ez a legutóbbi csülök hagyományos fűszerezéssel, a lehető legegyszerűbb módon készült, és vasárnapi ebédként jól funkcionált. 
A csülök, és más húsok fűszerezését nincs is értelme túlbonyolítani. Ráadásul családom nagyon szereti azt a csülökkel, és más húsokkal is együtt sütött zöldséges krumpli köretet, amit sűrűn készítünk minden csőben (sütőben) sült húsféle mellé.

Lássuk mi kell hozzá!


Először is 1,5 kg csontozott csülök, amit sóval őrölt borssal, őrölt paprikával, csipetnyi csípős paprikával, morzsolt kakukkfűvel, és étolajjal jól bedörzsölünk. 
A körettel folytatjuk, ami ezekből áll:
2 kg. krumpli hasábra, vagy kockákra vágva, 3 nagy sárgarépa megtisztítva, majd karikára vágva, 1 nagy fej hagyma, 1 fej fokhagyma.

2 kanál étolaj.

A húst, a pácolás után minimum 1 éjszakára, de akár 2 napra is hűtőben hagyjuk érlelődni az ízeket. A zöldségeket megtisztítjuk, ízlés szerint feldaraboljuk. Én a krumplit legtöbbször kockákra, vagy hasábokra vágom, a sárgarépát felkarikázom, a hagymát karikákra, vagy nyolc részbe vágva, a fokhagymagerezdeket tisztítva, de egészben teszem a sütőtálba vagy tepsibe. Az egészre borsot, és sót őrlök, majd jól átforgatom többször is. A zöldséges krumpliágy tetejére teszem a pácolt csülköt bőrével felfelé, és az egészet letakarom alufóliával. A fólia tetejét kicsit megszurkálva mehet a sütőbe, amit nem feltétlenül szükséges előmelegíteni. 1,5 - 2 órahosszát sülhet, és a végén a fóliát levéve a bőrt kicsit ropogóssá téve rápirítunk a tetejére.




A húsból kifővő fűszeres páclé beivódik a zöldségekbe, ezzel azokat is csodás ízűvé varázsolja. 
A csipetnyi csípős paprika pedig különleges pikantériát biztosít az ételnek, és igazán ezért neveztem el utólag magyaros pácolt csülöknek az ételt. Minek neveztem volna? Adhattam volna neki valami hangzatos fantázianevet, így viszont mindenki tudja, vagy legalább sejti, milyen ételről van szó. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tűnik,úgy hogy ma ez lesz az ebéd nálunk!

    VálaszTörlés
  2. Jónak tűnik. Elkészítem ��

    VálaszTörlés