2015. április 19., vasárnap

Bolognai rakott csusza.



Története van a cuccnak, mert gyors bolognait szerettünk volna összedobni, hiszen Áron fiam tán legkedvesebb ételéről van szó! És még maradt egy csomó tészta a legutóbbi nyereményemből, amit ugye illik feldolgozni előbb-utóbb. Rengeteg tésztaféle alkalmas a spagettin kívül arra, hogy bolognai raguval együtt legyen tálalva. Mivel két csomagnyi (összesen 400 gramm) csuszatészta is volt a fellelhetők közt, az lett választva tudatosan. Így egy lasagne jellegű, igen finom kaját kaptunk a végén. Rendkívül egyszerűen készült. A bolognai ragu ugyanúgy lett csinálva, mint más alkalommal, így saját korábbi receptemet plagizáltam, miszerint ezekből készült:


1 kg. darált hús
3 dl. paradicsomszósz
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál bazsalikom
1 csipet oregáno
2 kanál zsemlemorzsa
kevés só
kevés frissen őrölt bors


kevés vaj a tál aljára, a tetejére 20 dkg. reszelt sajt.

400 g. csuszatészta.



Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst (lehet sertés, pulyka, de marha is) és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük paradicsomszósszal. Levesszük a tűzről, összekeverjük a zöld fűszerekkel.
A tészta 1/3 részét a kivajazott, és kevés zsemlemorzsával megszórt sütőtál aljára sorakoztatjuk, és rátesszük a ragu felét. Erre kerül egy újabb tésztaréteg, amire ismét ragut teszünk. A tetejét beborítjuk újabb tésztaréteggel, és reszelt sajtot szórunk rá. Ha így készítjük az ételt, akkor az oldalánál óvatosan felöntjük 4 dl vízzel, majd alufóliával, vagy fedeles edény esetén annak a tetejével leborítjuk.
Előmelegített sütőben végig fólia, vagy az edény teteje alatt készre sütjük. A sütőben hagyjuk kihűlni kicsit. Ha valaki nem biztos annyira magában, enyhén elő is főzheti a tésztát. Nem kell készre főzni, hiszen a raguval együtt a fólia alatt tovább készül az étel. Az előző esetben a tészta a tetején kicsit ropogós marad, és könnyebben, szebben, esztétikusabban tálalható.

Én a tálaláskor újhagymával szórtam meg, ami nem csak esztétikailag, hanem az ízében is nagyon finom volt. snidlinggel is nagyon finom biztosan, csak még pár hetet várnom kell a friss snidlingem szüretére. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése