2015. február 21., szombat

Lazac steak, csípős, mustáros narancsmártással, salátaágyon.

Nem csak recepteket írok blogjaimban, hanem sokszor néhány témának, - ami nagyon érdekel -  alaposan utána járok. Így történt ez karácsony előtt az ünneppel, és a hozzá köthető halvacsorával kapcsolatban is.

A mai értelemben vett keresztény karácsonyt a IV. század óta ünnepeljük. A keresztények Jézus születéséről, testet öltéséről emlékeznek meg, de évszázadokkal előtte ezen a napon tartották Mithras ünnepét, ami a téli napfordulóhoz köthető.  A Mitrász-kultusz Perzsiából Babilonba, onnan Kis-Ázsiába, majd az i.e. I-ső században Rómába került, és a Római Birodalom egyik legnépszerűbb vallásává lett, egészen az V. századig. 
Jézus születésnapja december 25.-e, az előző este a Szenteste, karácsony vigíliája, más szóval karácsony böjtje. A keresztény hagyományok szerint a böjt december 24.-én éjfélig tartott.
Ezt a szigorú böjtöt, amely kizárólag zöldségek, gyümölcsök, és tésztafélék fogyasztását engedte, VI. Pál pápa 1966-ban enyhítette. Azóta a szentestei vacsorán más ételek is fogyaszthatók, és nem hiányozhat az asztalról a hal sem. Hazánkban leggyakrabban halászlé, és más hazai halakból készült finomságok kerülnek az asztalra, de mi most egy lazacból készült étellel kívánunk mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket.
A vadlazac az egyik legegészségesebb halféle. A lazachús színezőanyaga az astaxantin az immunrendszer aktivitását jelentősen növeli, a húsban lévő omega-3 zsírsav jótékony hatással bír a szív, érrendszeri problémákra, kitűnő gyulladáscsökkentő.
Ha már Karácsony, adjuk meg a módját! Lazac ritkán kerül az asztalra, és miért ne tegyük meg akkor, amikor tényleg itt az ideje.
Így készítettem a lazacot:




Hozzávalók 4 személy részére:

4 szelet lazacfilé, (400 g.)
só, frissen őrölt bors, 1 citrom leve, kevés olíva olaj a pácoláshoz,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 kisebb chili, vagy kiskanálnyi szárított chili pehely. (ha valaki nem szereti csípősen elhagyható)
2 db. narancs,
1 evőkanál mustár,
½ dl. száraz fehérbor,
2 dl. alaplé,
kevés olíva olaj a sütéshez.

Ha fagyasztott lazacfilét használunk kiolvasztjuk, majd lecsepegtetjük. Ha előhűtött friss lazacot, erre nincs szükség. A bőr nélküli szálkamentes lazacszeleteket durva szemű tengeri sóval, és frissen őrölt borssal mindkét oldalon enyhén bedörzsöljük, egy citrom levét rácsorgatjuk, valamint kevés extra szűz olíva olajjal is vigyázva bedörzsölve, zárt edényben legalább két órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt papírtörlővel leitatjuk, majd kevés olajon mindkét oldalát 3-3 percig sütjük. a serpenyőbe 2-3 gerezd kés lapjával szétnyomott fokhagymát is teszünk. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a lazac gumiszerűvé válik, és jelentősen csökken élvezeti értéke! Ha ujjunk nyomására puha, ruganyos a lazac, akkor megsült. A lazacszeleteket papírtörlőre szedjük, és letakarjuk. A serpenyőben maradt kevés olajra, és a megpárolódott fokhagymára kevés bort öntünk, majd 2 meghámozott apróra darabolt narancsot, és egy kisebb chilit, vagy kevés chili pelyhet adunk hozzá. Mustárt, és hús, vagy csont alaplét öntünk a serpenyőbe, majd összeforraljuk addig, hogy a mártás besűrűsödjön.
Főtt rizzsel, salátával tálaljuk a lazac szeletet, a narancsmártással.



Szerencsére karácsonykor is kapható a nagyobb áruházakban többféle saláta, melyek többsége illik a hal mellé. Szívsaláta leveleivel,  endívia, rukkola, madársaláta is jó hozzá, a tálalás előtt kevés balzsamecettel, esetleg borecettel, vagy fűszerecettel megcsorgatva, valamint néhány csepp extra szűz olíva olajjal még ízletesebbé téve romantikus, meghitt, gyertyafényes vacsorát tehetünk az ünnepi asztalra.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése