2015. január 27., kedd

Farsangi fánk. (Óvónéni receptje alapján)


Ilyen az, amikor az ember fia elvész a sok munkában, és fontos dologról feledkezik meg. A farsangi időszak jellegzetes étele a fánk, így érdeklődésem ez irányba fordult, aktualitása miatt. Emlékeztem rá, hogy a múlt évben is készült szalagos fánk konyhánkban, feleségem dolgos kezecskéinek hathatós közreműködésével.
Régi recept alapján, amit még Áron fiam óvónőjétől kunyeráltunk el, amikor közel két évtizeddel ezelőtt a gyerekekkel együtt fánkot sütöttek az oviban. Bevált recept, a fánk is finom, csak én felejtettem el leírni, hogyan készült, és miből. Így aztán saját blogoldalamon nem találtam meg a farsangi fánk receptjét, pedig emlékeztem rá, hogy minden évben csináltunk, és le is képítettem, ahogy egy normális gasztrtobloggerhez illik. Megjegyzem, hogy a gasztroblogger nem minden esetben viselkedik normálisan, mert neki a fotó az első, na meg a recept, és ezért nincs tekintettel senkire, semmire.
Mivel tisztán emlékeztem, hogy már egyszer megörökítettem az eseményt, tüzetesen utánanéztem, és meg is találtam az egy évvel ezelőtti fotókat. A receptet sem kellett sokáig keresnem, mert még egy montázst is készítettem, amin mind a fánk, mind a recept megtalálható a következő formában.



Mivel lehet, hogy valaki szeretné kinyomtatni a receptet, megismételem a hozzávalókat, és az elkészítés módját leírva is. 

Hozzávalók:
0.5 dl. tej, 
1 ek. cukor, 
5 dkg vaj, 
3-5 dkg. élesztő, 
2 tojás, 
2 csipet só, 
1 kupaknyi rum, 
kb. 70 dkg. liszt.

Elkészítése: 
A langyos tejbe beletesszük az 1 ek. cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk. Szétválasszuk a tojásokat, a sárgáját a tejbe tesszük, a fehérjét külön felverjük, és így adjuk a tejhez a rummal, és a sóval együtt. A masszát kikeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet. Addig dagasztjuk, amíg szép, sima tésztát kapunk. A vajat az edény falára kenjük, és tovább dagasztjuk a tésztát, míg az teljesen sima lesz. Végül kilisztezzük az edényünket, és a tésztát is körben, majd kb. 30-40 percig kelni hagyjuk.
A tésztánkat kelés után egy abroszra borítjuk, és kézzel szétterítjük, majd összehajtjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Éles pohárral kiszaggatjuk, és 15 percig ismét kelni hagyjuk. Forró olajban, fedő alatt kisütjük.
Vaníliás porcukorral, és ízlés szerint lekvárral tálaljuk.

Örülök, hogy előkerült a recept, és a fotók is. Nem titkolt szándékom, hogy a közeljövőben fánk fog készülni konyhámban, de nem biztos, hogy ezen recept alapján. Hiszen oly sok jó recept kering az interneten.
De arról kicsit később!





2 megjegyzés:

  1. Ugyanez az én receptem is, csak 1 tojással készül. Nagymamám szeri nt a tojásfehérje is kell bele, hogy a külseje roppanós legyen a fánknak. Őszintén én nem is szeretem (kipróbáltam) a sok tojássárgával készült fánkot. Nekem túl nehéz. Bár ez az én véleményem. Jó sütést. Nálam is sorra kerül hamarosan, mert az unoka imádja. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lepődök meg, hogy hasonlít a Nagyi receptjére.Ez is egy ősrégi recept, de tökéletes. Az előbb csináltam egy 10 perces fánkot, ami inkább az amerikai donut-ra hasonlít. Az is finom, de ez az igazi farsangi szalagos fánk.

      Törlés