2014. december 17., szerda

Paprikás krumpli bográcsban (régebbi receptem rekonstrukciója)



Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Gasztropajti bográcsa néven futó blogoldal. Egyszer egy "jótevő" hatékony közreműködése miatt ez az oldal eltűnt. Mivel nem sikerült helyreállítani, még a szolgáltatónál történő közbenjárására sem, akik többszöri kérésre a fülük botját sem mozdították meg ennek érdekében. Elhatároztam tehát, hogy a recepteket áttelepítem erre az oldalamra. Maguk a receptek több helyen megjelentek, így nem volt nehéz őket reprodukálni, de az írásból kimaradnak azok az akkor friss élmények, a főzéshez kapcsolódó részletek, amik az eredeti írásban szerepeltek.
Ez a bejegyzés  tehát eredetileg, 2013. márciusában született. Azóta változtak blogolási szokásaim, és lehet, hogy olvasóim jobban is járnak, hiszen többnyire bő lére engedtem írásaimat, így tanulva a múlt tapasztalataiból, most lényegesen könnyebben lehet kihámozni bejegyzésemből a lényeget, magát a receptet.


Hozzávalók 20 személyre:


A hozzávalók 20 literes bográcshoz értendőek! Min. 20 személy jól lakik belőle!

10 kg. krumpli, 2 kg. hagyma, 2 üveg lecsó, pár szelet füstölt szalonna, 1 kg. szeletelt kolbász, 1 ek. zsír, só, bors, köménymag, őrölt édes paprika, 1 db. csípős zöldpaprika, kevés bazsalikom, kevés kakukkfű.

A galuskához: 1/2 kg. liszt, 5 tojás, kevés víz, csipet só.

Kezdő bográcsozóknak ajánlom! Nehéz elrontani.

A szépasszonyok segítenek galuskát
szaggatni.
Lobogó tűzre tesszük a bográcsot. 1 ek. zsírban megpirítjuk a kakastarélyra vágott szalonnát, majd kiszedjük. A forró zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, majd 1 evőkanál köménymaggal tovább pirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a lecsót, az erős paprikát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel. Addig főzzük amíg a hagyma jól meg nem fő. ( kb. 40 perc ) 
Elkészült a paprikás krumpli.
24 jó étvágyú barát lakott jól belőle.
A hasábra vágott krumplit is beletesszük. Annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Újabb 15 perc főzés következik, miközben kikeverjük a galuskát. Lazára keverjük. Én a főzőlével szoktam hígítani. Mikor a krumpli félkemény beleszaggatjuk a galuskát. Ha szaggatóval csináljuk közben időnként keverjük meg, hogy ne álljon össze a tészta. A végén beletesszük a kolbászt, és a zöld fűszereket. Ne felejtsük többször kóstolni főzés közben. Ha az elején kicsit sósnak tűnik, ne izguljunk, mert a krumpli sok sót felvesz.

Tálaláskor, ha még nem ették meg a nézelődők, a sült szalonnával díszítjük.

Bográcsos oldalam egyik első bejegyzése volt. Szerencsére a képek, és a recept nem tűntek el "jóakaróm" hathatós közreműködése miatt, így meg tudtam őrizni az utókornak. Nem úgy, ahogy először leírtam, de a lényeg megvan szerencsére. Mostantól óvatosabb leszek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése