2014. december 18., csütörtök

Csirkeszárny nyárs tárcsában (régebbi receptem rekonstrukciója)Ez a bejegyzés is egy másik blogoldalmról, konkrétan a Gasztropajti bográcsa oldalról eltűnt receptem rekonstrukciója. Oldalam támadást kapott, melynek során az összes bejegyzést letörölték, de elhatároztam pótolom, már csak azért is, mert emlékek fűznek hozzájuk. Első publikált receptjeim egyike a következő, ami az elmúlt évek során nagy kedvenc lett családom, és barátaim körében. Látványos, könnyen elkészíthető, finom grillétel. Én először tárcsában készítettem. 
A képek minősége hagy kívánnivalót maga után, de mivel ezekkel a fotókkal szerepelt a törölt blogbejegyzésben is, ezeket is ideteszem, kiegészítve a később készített fotókkal.


Hozzávalók 10 személyre:


20 db. csirke szárny,

 20 db. bambusz grillpálca 20 cm-es,
 1 liter étolaj, 
2,5 kg. nagy szemű burgonya,
 só,bors, mustár, őrölt paprika, 
zöldségfélék /darabolt hagyma, sárgarépa, uborka, brokkoli, gomba, többszínű paprika, kínai kel, stb./ ízlés szerint a párolt zöldséghez.


A csirkeszárnyat megmossuk, megtisztítjuk, bepácoljuk, akár kész fűszerkeverékkel, sóval, borssal, hagymakarikákkal, kevés étolajjal, őrölt paprikával, vagy saját ízlés szerint, currys, borsos-mustáros, vagy magyaros-csípős páccal. 3 percig mikróban pároljuk, majd hűtőben egy napig érleljük.
Sütés előtt a csirke szárnyakat úgy fogjuk meg, hogy az kiegyenesedjen, és a szárnya töve felől bambuszpálcát /20cm/ szúrunk bele. Így a szárnyak rendkívül látványos, és jól fogyasztható alakot öltenek.
A tárcsában az olajat felforrósítjuk, majd annyi szárnyat rakunk bele, hogy az olaj mindet körbefogja. A készre sütés után a szárnyakat a tárcsa szélére húzzuk, hogy a fölösleges olaj visszacsepegjen a tárcsa közepére. Ha többféle páccal készítjük a húst, akkor mindig az enyhébb ízesítéstől haladjunk az intenzívebb felé.
Ha a hús megsült, meghámozott, nagy karikákra szelt krumplit tesszük az előzőleg használt forró olajba. Sütés után ezt is a tárcsa szélére húzzuk, míg jön az újabb adag.
A krumpli sütése után a tárcsát megtisztítjuk, a leragadt szennyeződést felkaparjuk, majd az előzőleg megtisztított, felszeletelt zöldségféléket, kevés olajjal /ez lehet akár a pácléből kimaradt fűszerezett olaj is/ figyelve arra, hogy a zöldségféléknek más-más a sütési ideje jól átpároljuk. Párolás után ezeket is a tárcsa szélére húzzuk, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.
Ezzel a módszerrel süthetünk tárcsában saslikot, tarját, csirkecombot, mellet, vagy más húsféléket is.
Nagy tányéron tálaljuk a hús mellett a krumplit, és a párolt zöldséget.

Ez a bejegyzés eredetileg 2012 április - májusban került publikálásra, de mivel a recept több más helyen is feltöltésre került, sikerült hozzávetőlegesen az eredeti formájában újraírnom. Sajnáltam volna, ha végleg elvész!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése