2014. december 30., kedd

Böbe pofonegyszerű pogácsája.


Megbeszéltük nejemmel, hogy a pofonegyszerű jelző kitűnően illik erre a pogácsára. Meglepetésemre a "Böbé-t" Ő maga javasolta elé. Kevesen hívják Böbének. A keresztvízzel az Erzsébetet kapta, szeretett anyósom után, de az Erzsébet asszony pogácsája nem az Ő stílusa. Mostantól tehát ezen a néven fog bekerülni a gasztronómia történelmébe ez a valóban baromira egyszerű, és gyors pogi. Gyors, hiszen nem kell keleszteni, hanem a szaggatás után azonnal mehet a sütőbe. Ajánlom, hogy a receptben foglalt mennyiségeket rögtön érdemes megduplázni, mert garantáltan pillanatok alatt el fog fogyni, még melegen.


Ezekből készül:
50 dkg. liszt,
20 dkg. margarin,
1/2 dl. tej,
1/2 csomag friss élesztő,
1 kiskanál só,
2 tojás sárgája, (a fehérjét felhasználjuk a kenéshez)
1 pohár tejföl, (2 dl.)
reszelt sajt, (kb. 150 g.)




Egy tálban elmorzsolom a liszttel a margarint, és a sót. Közepén, kis mélyedésbe beleteszem a tojások sárgáját, a szétmorzsolt élesztőt, és 1 evőkanálnyi kivételével a pohár tejfölt. Jól összedolgozom. Pihentetni nem kell! Ujjnyi vastagra kinyújtom, majd pogácsaszaggatóval kivágom a pogácsákat. (javaslom a kisebb méretűt, mert szebbek lesznek pogácsáink)
A pogácsákat először a félretett tojás fehérjével, majd vékonyan tejföllel kenem meg, és a tetejére kis halomban reszelt sajtot teszek. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, vigyázva, hogy ne érjenek össze, mert kicsit duzzadnak!
Előmelegített sütőben először 200 fokon, majd később kicsit csökkentve a hőmérsékletet aranyszínűre sütöm.
sajtos rudat is lehet készíteni belőle úgy, hogy a kinyújtott tésztát tojásfehérjével, majd tejföllel megkenem, reszelt sajttal beborítom, majd pizza, vagy derelyevágóval csíkokat vágok belőle.

Fóliával letakarva több napig nem szárad ki, de frissen a legfinomabb.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése