2014. október 31., péntek

Hétvégi kaland mozzarellával / fügével, mozzarellával töltött csirkemell.

Szeretem a kihívásokat! A legjobban azokat, amikor egy, vagy több alapanyag köré kell ételt készíteni. Általában ezek a receptjeim a legsikeresebbek, és többnyire valamilyen versenyre készítem őket.
Most is így történt, mert a Szarvasi Mozzarella, a Hónap szakácsa játékában vettem részt receptjeimmel. Többel is, mert az ételek egymásra épültek, így élményfőzésben volt részem. Nekem élmény volt, mert a munka közben is gondolkoztam, és sokat improvizáltam. Mint kiderült nem hiába, hiszen megnyertem a versenyt. Szeptemberben elnyertem a hónap szakácsa címet, a mozzarellával, és fügével töltött csirkemell receptemmel, amit oldalukon így közöltekSzinte változtatás nélkül, saját fotómmal, ami nagy dicsőség.

Mikor meglátom a mozzarellát, rögtön az Olasz konyha jut eszembe. Ez természetes, mert szülőhazája Campagnia, de ott sem mindenhez használják. Ha valami érdekel, alaposan utána nézek. Gasztronómiai ismereteket legkönnyebben, nívós éttermek étlapjáról lehet szerezni. Több, neves étterem étlapját lestem meg a neten, és nem csak olasz, hanem egy kaliforniai campagniai étterem étlapját is tanulmányoztam. Az első osztályú étterem sem szégyellte felvenni a menükártyájára a bruscettát (pirítós) Mindegyik általam megnézett étlapon szerepelt az insalata capreseamit magam is elkészítettem több változatban. Úgy tűnik, ez a legnépszerűbb mozzarellás étel. Ezek mellett, több mozzarellával készült ragut, tésztaételt találtam, de úgy döntöttem, nem ragaszkodom az olasz konyhához.





A fúziós ételek híve vagyok. Mivel a hétvége enyém volt, így szabadon garázdálkodhattam a konyhámban, megragadtam az alkalmat, és több ételt csináltam mozzarellával. Ez a sajt semleges ízű, így kombináltam más ízekkel.

Mikor megláttam, hogy az egyik áruház fügét hirdet, rögtön tudtam, egyik kombináció ezzel készül majd. A többi, pedig kapcsolódott hozzá.
Mozzarellával, fügével töltöttem csirkemellet, és köretként sült zöldségeket tettem mellé a tányérra. A csirkemell sós, citromos, rozmaringos dominanciájú, a fügétől édeskés, a mellérendelt ratatouille-al töltött sült paprika, csípős, a sült padlizsánra halmozott caprese pedig enyhén kesernyés, sós, lágy ízű lett a bazsalikom, és a paradicsom, nem utolsósorban a mozzarella szeletek miatt.
Úgy érzem, igen jól sikerült, harmonikus ízű tányért tettem nejem elé. Meg is lettem dicsérve. Az már csak ráadás volt, hogy ez lett a nyertes recept.
A maradékokból készítettem még egy rakott fussillit amibe a ratatouille mellett belekerült a csirkemell nyesedék, amit a csinosításkor levágtam.
Lássuk a recepteket!



Mozzarellával, fügével töltött csirkemell:

Hozzávalók: 2 csirkemell filé,
6 szelet mozzarella, (kb. 80 g.)
1 db nagyobb érett füge,
2 gerezd fokhagyma,
rozmaringos, citromos, borsos, csilis, sós fűszermalom, de más fűszerekkel is készülhet ízlés szerint.

A csirkemelleket középen megvágtam, és kettéhajtottam. Jól megfűszereztem, majd hűtőbe tettem egy órára. Megtöltöttem mozzarella, és fügeszeletekkel, kevés nagyon apróra vágott fokhagymával, összehajtottam, és fogpiszkálóval megtűztem.
Kevés forró olajon mindkét oldalát fehéredésig sütöttem.


Ugyanabban a serpenyőben készítettem el kicsit később a rakott tésztához való ragut, a ratatouille-t is. 

A ratatouille elkészítése után befejeztem az első ételt.


Teflonos tepsibe tettem a csirkemelleket, és mellétettem az elősütött, előtte sózott, majd leitatott padlizsánszeleteket, valamint a ratatouille-al töltött félbevágott, megformált paprikákat. Fólia nélkül sütöttem 10 percig.

Szóba került a ratatouille is, így annak a receptje következik. Igaz, hogy mikor ezt az ételt készítettem, etikai okokból nem írhattam róla. A szervezők az első beküldött receptjeimet elutasították, mert jó szokásom szerint már írtam róluk blogjaimban. Ezt az ételt tehát csak a receptversenyre készítettem.  Meg is vártam az általam vállalt határidőt, de elsősorban blogger vagyok, így kicsivel később csináltam egy ratatoulille-t, amiről már korábban írtam. (értitek?! Azt akkor megjelentettem, mert nem kötődött szorosan egymáshoz a két étel)  A két recept közt alig van különbség, hiszen a ratatouille mégiscsak Francia lecsó, aminek az alapanyagai részben adottak.

Hozzávalók:



1 közepes padlizsán,
2 kisebb cukkini,
3 db. sárgarépa,
fél póréhagyma,
kis csokor újhagyma zöldje,
fél szárzeller,
3 db. lecsópaprika (fehér, színes vegyesen)
4 db. paradicsom meghámozva,
4 gerezd fokhagyma,
só, őrölt bors, csilipehely,
1 dl. száraz fehérbor.


Elkészítése: 

A padlizsán közepéből két hosszanti szeletet kivágtam, amit félretettem a tálasláshoz, ill. a caprese padlizsánhoz, a többit feldaraboltam. A cukkinit, a répát karikákra vágtam, a paprikát félkarikákra, a pórét és az újhagymát szintén karikákra vágtam. A paradicsomok csumáját kivágtam, a másik oldalon kereszt alakban bevágtam, majd forró vízbe került egy percre. Meghűtöttem, majd a héját lehúztam. A forró vízbe sót tettem, és feltettem az orsótésztát főzni. Mikor mindent feldaraboltam, nekikezdtem a lecsónak. A következő sorrendben kerültek a hozzávalók a serpenyőbe.

A csirkemell nyesedék, amit teljesen megsütöttem, majd kivettem.
A sárgarépa, amit előtte megsóztam,
a padlizsán, és a cukkini,
a hámozott paradicsom, és kevés bor,
kevés őrölt bors, és csilipehely,
zúzott fokhagyma, majd a póré, és az újhagyma zöldje.

Utánfűszerezésre nem volt szükség, de mindenkink ajánlom a kóstolást.

A francia lecsóból annyit vettem ki, amennyi a paprikák megtöltéséhez kellett, a többit a rakott tésztához használtam. És akkor itt az újabb recept:





Rakott tészta francia lecsóval.

Hozzávalók:



1 csomag száraztészta (jelen esetben fussillit használtam, de készíthető penne, vagy makaróni tésztával is.
Az imént leírt módon elkészített francia lecsó,
150 g. mozzarella,
100 g. reszelt trappista, vagy más félkemény sajt,
1 kis pohár tejföl,
2 tojás,
2 kanál liszt.

Elkészítés: 

A tésztát forró sós vízben megfőzöm, leszűröm, lecsorgatom.
Elkészítem a francia lecsót, amit kiveszek a serpenyőből. A serpenyőben maradt kicsit meghűtött szaftba tejfölt, két tojást, két kanál lisztet teszek, majd csomómentesre keverem. 
Sütőtálba teszek egy réteg tésztát, arra a megsütött csirkemell nyesedékkel kevert lecsót, (ha valaki húsosabban szereti, a csirkemell mennyiségét lehet növelni) Majd újabb réteg tésztát teszek rá, és rácsorgatom a mártást. Ezt elsimítom rajta, mozzarellát szeletelek, vagy tépkedek a tetejére, és megszórom reszelt sajttal is. Sütéséhez, nagyon rövid idő szükséges, hiszen minden elfőzött, illetve sütött volt.

Ahhoz, hogy szebben lehessen tálalni, tanácsos várni kicsit, mert ha nagyon melegen próbáljuk tálalni, szétesik. Ez külön étel volt, de térjünk vissza az előzőhöz.

Tálaláskor a csirkemell mellé került a tányérra a caprese padlizsán, amit így készítettem: 



A padlizsánból két szeletet kivágtam hosszanti irányban. Megsóztam, kicsit állni hagytam, majd lecsorgattam, leitattam. Forró olajon mindkét oldalát megsütöttem a töltött csirkemellel egyszerre addig, míg szép barnás kéreg nem keletkezett rajta. Mozzarella szeleteket, és san marzano paradicsom szeleteket helyeztem rá, valamint bazsalikom leveleket. A tepsiben megsütöttem a csirkemellekkel együtt.




Mindkét tányérra tettem még egy lecsóval töltött paprikát is, amit szintén együtt sütöttem a csirkemellekkel, és a padlizsán szeletekkel. A tepsibe 3 paprika fért, de később mikróban is kipróbáltam. Ekkor mozzarellát is tépkedtem rá, és önállóan is tökéletes vacsora.

Kicsit hosszúra nyúlt beszámolóm, de mentségemre szolgáljon, az ételek kapcsolódnak egymáshoz, bár önmagukban is megállják helyüket. Többórás kaland volt a konyhában, aminek minden percét élveztem. Napokkal előtte elterveztem az ételeket, bár volt, amikor improvizálnom kellett. Eredményem bizonyítja, megérte!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése