2014. július 4., péntek

Töltött uborkanaszádok.


Sokat gondolkoztam, hogy koptassam-e a billentyűzetet, ennek a saláta jellegű kajának a kapcsán. Aztán rábeszéltek. A képet már megosztottam, de sokaknak piszkálta fantáziáját, mert felizgatta őket a látvány. Annyit érdemes hozzáfűznöm, hogy egy hete kísérletképpen elköltöttem 2500 forintot, és kipróbáltam, hány ételt tudok csinálni ebből a meglehetősen szerény összegből. Eddig kilencet, de van még egy a tarsolyban, és rendelkezek a hozzávalókkal is. Szokásomtól eltérően, most egyáltalán nem fogtok receptet látni, mert az útmutatásaim alapján, másból is készíthető ez a hihetetlenül látványos, ámbátor kicsit giccses kreáció. A lényeg, hogy mindenkinek tetszett, aki látta. Kevesen kóstolhatták meg, de aki megtehette, annak ízlett.
Ha feladat van, akkor beindul az agyam. Hússal készült saláta volt a feladat, és én így oldottam meg. Valahol láttam már hasonlót, de nem emlékszem, hol. Szerencsére, valahogy tudat alatt előjött egyik éjszaka agyam rejtett zugaiból a kép, és azonnal felírtam, ezt kell elkészítenem. Kellett hozzá az is, hogy fűszeres csirkemájpástétomot is csináltam ezzel egy időben, így a töltelék részben adott volt.
A hajókat ugyanis májpástétommal töltöttem meg, amire apró kockákra vágott sonkát szórtam, majd fűszeres májdarabok kerültek rá. Ez volt a töltelék. Az alap kígyóuborka volt, 2 db, melyek végeit levágtam, majd hosszában kettévágtam őket. Ha gyengébb lett volna a héja, akkor nem hámoztam volna meg, de ebben az esetben jobbnak láttam így csinálni. Az uborkák közepét kivágtam keskeny pengéjű késsel, (egész könnyedén) maradékot salátának félretettem. A vitorlákat szeletelt uborkából csináltam.
Zöldséghámozóval egyenletes csíkokat vágtam, amit méretre vágtam, majd a megfelelő hosszúságúra szabott bambuszpálcára szúrtam. A két kígyóuborka végéből tehát nyolc hajó lett volna, de mivel az egyik nagyon görbe volt, azt nem dolgoztam fel. A hajó zászlaját színes kápia paprikából szeleteltem a megfelelő formára.
A bambuszpálca vitorlákat, csak akkor szúrtam bele a hajócskákba, amikor már el voltak rendezve a fodros salátával borított, megfelelő méretű tányéron. Nem dísznek szántam őket, mert csak ehető kajákat adok ki kezeim közül. Egész kis armada lett belőlük. Bevallom, nekem a vártnál jobban ízlett. Egyet meghagytam másnapra kíváncsiságból, mert nem tudtam mennyire fogja megviselni a hűtőben töltött éjszaka. Bár az uborka nem lett megsózva, a töltelék sótartalma így is kicsit amortizálta a félretett töltött ubit. A pálcára szúrt vitorla is kicsit megvonult, így mindenkinek azt ajánlom, ha nincs ideje frissen csinálni, ne tervezzen ilyet a salátás asztalra. Ha viszont van egy kis idő rá, akkor mindenképpen ajánlom,  mert nagyon  feldobja  más hidegtálak mellett a látványt. 



Még egy nagyon fontos dolog. Mással is meg lehet tölteni. Mindenképpen valamilyen krémes tölteléket ajánlok hozzá, mondjuk franciasalátát, vagy sajtsalátát. Nem nehéz elkészíteni, mégis ajánlom, először próbáljátok meg, kisebb mennyiségben. Én is így tettem, mert csak három uborkavéget dolgoztam fel. Egész jól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése