2013. április 3., szerda

Húsvéti sonka újrahasznosítás... carbonara spagetti, vagy rakott, sonkás tészta.

Húsvét után majd mindenhol marad egy kis füstölt főtt sonka. Elég száraz étel, de fel lehet turbózni, aminek két módját ismertetem.
Elsőként, a carbonara spagettit.



A carbonara spagetti készítése a vénámban van. Én sonkából, (ha van füstölt is) a mártást, tojásból, tejszínből, reszelt sajtból készítem. Az eredeti carbonara természetesen nem ebből készül. Ahhoz vagy pancettát, (hasaalja szalonnát) de inkább 
guanciale (pofaszalonnát) illik használni. Húsvét után, viszont beérjük a maradék sonkával.  A sonkát, nagyon apróra vágom, a tejszínből, tojásból, reszelt sajtból kikutyulok egy löttyöt, amivel a pirított sonkát felfőzöm. Szoktam hozzá tenni, nagyon apróra vágott hagymát, fokhagymát is. Jól meg is borsozom, mivel füstölt sonka is van benne, óvatosan sózom. A kifőzött spagetti tetejére halmozott ragut, a tálaláskor megszórom reszelt sajttal. (az eredeti recept szerint parmezánnal)
Ha ehhez nem fűlik a fogunk, rakott, sonkás tésztát is készíthetünk belőle.




Csinálhatjuk makaróniból, vagy penne tésztából, amit előtte, félkeményre (al dente) főzünk. Ezt sütőtálba, vagy magasabb szélű tepsibe rakjuk, majd egy réteg morzsolt sonkát, kevés reszelt sajtot teszünk rá, és az egészet, újabb réteg tésztával fedjük le. Sózni nem kell, mert a sonka elég sós. Kevés őrölt borsot viszont tehetünk rá, mert ettől csak finomabb lesz.
Öntünk rá, tejszínből, vagy tejfölből, tojásból, kevés lisztből kavart mártást, majd a tetejét reszelt sajttal megszórva, mehet a sütőbe. 
a tészta előfőzött, a sonka is főtt, tehát, csak rá kell pirítani a sajtot a tetejére. Rövid idő, kb. 15-20 perc alatt elkészül. Ha tejfölből készítjük a masszát, kevés tejet is önthetünk hozzá, hogy ne legyen túl sűrű.

Lelkem rajta, de én jobban szeretem a sonkát ebben a formában. Nem szeretem a száraz ételeket. Ha Húsvétkor sonkát eszek, azt is (ha tehetem) franciasalátával eszem. Vagy megcsinálom az egész maradékot, sonkás, tejfölös, tojássalátának, lila hagymával. De az már egy újabb recept!






3 megjegyzés:

  1. de jól néz ki a sonkás tésztád!
    Nagyim is csinált mindig húsvét után, azóta sem ettem olyan jót, Anyué nem OLYAN :)))

    VálaszTörlés
  2. mond a nagyanyadnak h meg csinaljon

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés