2013. április 3., szerda

Pulykahús-gombóc, paradicsommártással, főtt krumplival.

Régóta dokumentálom ételeinket. Mindet, ami konyhánkból kikerül. Blogolni, viszont nemrég kezdtem. Végignézve archivált fotóimat, melyek száma közel jár a 10000-hez, elhatároztam, hogy régebbi főztjeinket is közkinccsé teszem. Természetesen, szépen, sorban. Mégsem járná, hogy véraláfutásossá kopogjam ujjaimat a billentyűzeten. Azt megteszik azok, akik nem annyira kedvelik stílusomat, és minden lehető alkalommal, tudtomra is adják. 
Nem veszik el a kedvemet!!!



A régebbi főztjeink közül elsőnek, egy nagy kedvencet választottam. A paradicsomszószos húsgombócot. Viszonylag egyszerű étel, könnyű elkészíteni, de másokkal ellentétben, pulykahúsból készítettük. (A többes szám, nem véletlen, mert általában, feleségemmel együtt főzünk.) A pulykahús, kevésbé zsíros, mint a sertés, és ez az étel megkívánja, hogy ne ússzon zsír a tetején. A szaftosságát, biztosítja paradicsommártás.
A gombócokat, külön főztem. Bele lehetne főzni a paradicsomszószba is, de így szebb lesz a tálalásnál, és semmivel sem igényel több időt. A gombócokat a hozzávalókból, összegyúrjuk. A hozzávalók, megegyeznek a töltött káposzta, vagy a töltött paprika húsos töltelékével, de külön felsorolásra kerülnek. Az összegyúrt húsgombócokat megfőzzük. Mivel előfőzött rizst használunk, nem kell túl hosszú ideig vesződni vele. A rizst, pedig a pulykahús, rövidebb ideig történő főzése miatt főztem elő. Ha sertéshússal csináljuk a gombócokat, elő sem kell főzni a rizst.
A paradicsomszószt is elkészítjük, míg a gombócok főnek. Papírdobozos paradicsompürét használunk, ez elég sűrű, és megfelelően híg is a mártáshoz. Apróra vágott bazsalikom, oregánó leveleket, vagy szárított, morzsolt fűszert teszünk a forrásban lévő paradicsomlébe, valamint nagyon apróra vágott fokhagymát. Ha túl lazának találjuk a szószt, kevés lisztet adunk egy kis edénybe, a szószból kivett kis mennyiséggel, csomómentesre keverve, behabarjuk. ezzel a módszerrel, megfelelő sűrűségűre tudjuk főzni. 
Ezalatt megfőttek a gombócok, és ahogy kivettük őket, ugyanabban a forró vízben, megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit is. A vízhez, most adunk egy kevés sót is, mert a krumpli, sokat vesz fel. 
Mikor a krumpli is megfőtt, akár tálalhatunk is. Ha van a kertben, vagy az ablakpárkányon friss bazsalikomlevél, feltétlenül tegyünk a tányérra díszítésként!

Most lássuk, a mennyiségeket:
A húsgombóchoz kell 1 kg darált pulykahús, 1 csupor rizs félkeményre (al dente) főve, 1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva, de inkább reszelve, pár gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt piros paprika, só, őrölt bors, ízlés szerint friss, vagy szárított bazsalikom.


A mártáshoz: 1 doboz 500 g. paradicsomszósz, kevés só, őrölt bors, pár gerezd szétnyomott fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kevés liszt, vagy keményítő a sűrítéshez.

2 kg krumpli.

Normális esetben, 6-8 fő is jól lakhat belőle, de nem ismeritek a fiaim étvágyát!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése