2013. április 9., kedd

Rigósaláta.

Mielőtt a címet, és egyben a saláta nevét megmagyaráznám, bevezetőt kell írnom. 
Hat éve történt, hogy Áron fiam elém állt, és megkért, hogy találjak ki valamit a minden évben megrendezésre kerülő salátanapra. Elsős gimisként, a néhány hónapos formálódó osztálynak, nagy lökést adott ez a rendezvény. Ekkor fordult elő először, hogy csapatként teljesítettek valamilyen eseményen. Jól sikerült! Megnyerték a versenyt, és elkezdődött valami, amit osztályközösségnek nevezünk. 
Nekem az volt a feladatom, hogy kitaláljak valamilyen könnyen elkészíthető saláta receptet, amit az osztálytársak, helyben el tudnak készíteni, és tálalni. A rigósalátát találtam ki, amivel óriási sikert arattak.



Hasonlít, a hat évvel ezelőtti eredeti tálalásra.

Miért rigósaláta? Biztos ismeritek a nyelvtörőt: Répa, retek, mogyoró, korán reggel, ritkán rikkant a rigó. Ez lett a mottó. Próba következet, és mivel jól éreztem meg a sikert, ez lett az elkészítendő mű. Később, meg is lett receptesítve, és ez is a három, elsőként megjelent receptem közé tartozik. Áron fiam nevén, meg is jelent receptkönyvben, így nem volt nehéz előkeresni az eredeti szöveget, ami így hangzott:


Rigósaláta

Mottó:  Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó

 A gyulai Erkel F. Gimnázium 9. C osztályos tanulója vagyok. Minden évben megrendezzük az ún. salátanapot, melyen az elmúlt évben salátámmal óriási sikert arattam. Ezért jutottam arra az elhatározásra, hogy szívesen megosztom másokkal is a receptet. Ez a saláta egyetlen receptkönyvben sincs leírva, tehát eredetinek mondható. Édesapámmal közösen találtuk ki a salátanapra és készítettük el osztálytársaimmal.

Hozzávalók:
2db jégcsapretek, 2db sárgarépa, 10dkg erdei mogyoró, 1 nagy pohár tejföl vagy joghurt, só, bors, fokhagymapor, mustár, olivaolaj, szárított kapor, majoránna és petrezselyem levél.

Elkészítés:
A retket és a répát megtisztítjuk, majd külön-külön nagylyukú reszelőn lereszeljük. A répát és retket kicsit megsózzuk, majd állni hagyjuk, később a levét kicsavarjuk. A mogyoró egy részét megdaráljuk.
Az öntet elkészítése:
A tejfölhöz, vagy joghurthoz kávéskanálnyi mustárt, evőkanál olajat, csipet őrölt borsot, fokhagymaport, sót vagy ételízesítőt, kevés kaprot, majoránnát, és petrezselymet adunk ízlés szerint.

Tálalás:
Lehet külön-külön, alkotórészenként tálalni, így mindenki kedvére keverheti a salátát, vagy előre összekeverjük a répát és retket, kis tálkákba osztjuk, öntetet öntünk, reszelt mogyorót szórunk rá, és néhány szem egész mogyoróval díszítjük.

Igazi könnyű saláta, sok rosttal és kevés kalóriával.

Hajdu Áron


Ezen a módon lett közzétéve, első megjelent receptjeim közt, a rigósaláta receptje is. Talán, ennek köszönhetem, hogy azóta sokkal több általam, (általunk) készített ételt publikálok is. Kutatva emlékeim közt találtam rá a leírásra, és elhatároztam, hogy újból elkészítem a rigósalátát. Köszönhető Jenőnek, a feketerigónak is, aki hajnalonta, gyönyörű trilláival szórakoztatja a környéket. 
A recepten, nem sokat változtattam, mert ami egyszer nagy sikert aratott, fölösleges turbózni. Minimális különbség viszont, hogy nem jégcsapretekből, hanem hónapos retekből csináltam,  egy kis újhagymát is tettem bele, valamint a majoránnát kihagytam. 

A működő rigókalitka.
A tálalást, igyekeztem rekonstruálni, hiszen a salátanapon is a Nagyapai örökségből származó kalitka volt a főszereplő. Még élt Édesapám, mikor Áronnak adta. A rigó mellé, műrigó. Egyáltalán nem volt giccses. Sőt! Ez a muzeális, máig működő zenélő (fütyülő) szerkezet, csak növelte a tálalás színvonalát. Igyekszem visszaadni a hat évvel ezelőtti hangulatot, így más képek mellett, a szerkentyűvel is készítettem egyet, a salátáról. Még a tál is ugyanaz, mint hat éve.

Íme az új recept:

Rigósaláta update 2013:

Hozzávalók:
1 csomó hónapos retek)
2 db sárgarépa
3 szál újhagyma (helyettesíthető lila hagymával is)
10 dkg erdei mogyoró
4 dl tejföl (joghurt)
bors
fokhagyma
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál olívaolaj
kapor, petrezselyem

Elkészítés:
A retket és a répát megtisztítjuk, majd a répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A retket, apró csíkokra vágjuk (zsülienre) A répát és a retket kicsit megsózzuk, majd állni hagyjuk. Az újhagymát, a szárával együtt felszeljük.
A mogyoró egy részét megdaráljuk.
Az öntet elkészítése: a tejfölhöz (joghurthoz) hozzáadjuk a mustárt, az olívaolajat, majd ízlés szerint őrölt borsot, fokhagymát, sót vagy ételízesítőt, kaprot, és petrezselyem zöldjét keverünk hozzá.

A hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük az öntetet, reszelt mogyorót szórunk rá, és néhány szem egész mogyoróval díszítjük.








2 megjegyzés: