2013. február 24., vasárnap

A körözött, ami minden szabályt felrúg.


Rögtön helyesbítek! Egy szabályt tiszteletben tartott körözöttem. Azt, hogy túró van benne. Ez a leglényegesebb, mert a körözött, túrókrém, krémesre kavarva, kenyérre, pirítósra kenhetően. Azt, hogy ki, miképpen készíti, egyéni ízlés kérdése. Ma formát bontottam! Már az előkészületeknél kacérkodtam a sárgarépával, de akkor kimaradt. Utólag, mégis valahogy a répára is bilincs került. Mert a körözöttre az illik!

Hozzávalók, és a körözött, már edénybe zárva.

Lássuk először, miből csináltam:
250g túró,
1/2 fej, nagyon apróra vágott vöröshagyma, 
1 kk. szárított snidling, 
2kk. szárított újhagyma, (a snidling, és az újhagyma, saját szárítású fűszer. Ha van friss, azzal mégjobb.)
Kevés petrezselyem, és zellerlevél, szintén szárított készletemből,
piros kaliforniai paprika, nagyon!!! apróra vágva (kb. 1/4 paprika)
1 kk. ételízesítő, 
kevés őrölt bors, őrölt csili ízlés szerint.
1 kk. őrölt pirospaprika,
1 ek. oliva olaj,
1/2 dl. száraz fehérbor.Színpompás, finom reggeli.
Az utolsó hozzávalón, többen felkapták fejüket! A tejfölt, ami csak krémessé teszi a körözöttet, helyettesítettem a borral. Ezzel kavartam pép szerűre az anyagot. Persze előtte azért valami történt. Az apróra vágott hagymát, kaliforniai paprikát, kevés ételízesítővel, a zöld fűszerekkel (beleértve a snidlinget, és az újhagymát is), és oliva olajjal, 4 percig mikróztam. Ezalatt megvonult annyira, hogy ne tűnjön nyersnek, ha ráharapok. 

Szinte "kenyérre lehet kenni."Imádom a csücsköt, 

jó vastagon kenve.

Ekkora mennyiségnél nem akartam serpenyőt piszkolni, amikor a mikró is megfelel erre a célra. Az őrölt paprika is hozzákerült, valamint tekertem rá kevés borsot, és csípős, szárított csilit, majd krémesre kavartam. A körözöttnek, legalább 3-4 órát kell állni, hogy végleg ízesíteni tudjuk. Mikor újra megkóstoltam, tulajdonképpen nem kellett volna bele semmi. Íze, és állaga egyaránt megfelelt ízlésemnek. De ekkor az történt, hogy rám kacsintott a hűtőből, a délről maradt kevés sárgarépa, ami megfőve levesünk tartozéka volt, még ebédkor. Ellenállhatatlan lett. Már eredeti tervemben is szerepelt a répa reszelve, de a kihívásnak nem tudtam ellenállni. Anélkül is jó volt, de ha valamivel még turbózható a cucc, akkor miért ne. Bátor vagyok! Meg, valahogy elképzeltem magamban azt a lágy ízt, amivel a répa, még javít körözöttem ízén. Így történt, és nem bántam meg az eksönt! Még egy kicsit pihen a hűtőben, és reggel pirítóssal, vagy simán kenyérrel megkóstoljuk. Én már tudom milyen, és a család sem fog csalódni!

Ilyen szelíd körözöttet, még nem látott a világ! Szinte kenyérre lehet kenni. Rövid börtönbüntetésre számíthat! Hamar el fog fogyni.

Picture update! Mivel vacsorára is ezt ettem, mégegyszer leképítettem. Higgyétek el, érdemes kipróbálni! Kísérletezzetek bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése