2013. január 23., szerda

Variációk lecsóra...

Lecsós tarja.
Az előbb írt blogom kapcsán jutott eszembe, hogy nyáron rengeteg lecsós ételt csináltunk. Tisztázzuk! A lecsó balkáni eredetű, de a Magyar konyha, egyik alapételének tartjuk. Rengeteg formája ismert. Igazi Hungarikum.

Ami egy lecsóból sem hiányozhat: 
a hagyma,
A közös pont, viszont a három alapanyag, ami egy lecsóból sem hiányozhat. A hagyma, paprika, és a paradicsom. Szezonális étel. Igaz, hogy a mélyhűtéssel, tartósítással télen is hozzájuthatunk a zöldpaprikához. Paradicsomot, ugyanis nem lehet fagyasztani. 

a paprika,

és a paradicsom.
Lehet, viszont előkészített lecsót. De ahhoz több paprika, kevesebb paradicsom, és még kevesebb hagyma kell, fonnyasztva. El lehet tenni befőttes üvegben is. Dunsztolva. Télen, ez utóbbit használom mindenhez. Paprikáshoz, pörkölthöz, és minden olyan ételhez, ahol több szaftot akarok az átlagosnál. Mert a Magyar, kívánja a lecsós ízt! A konzerv lecsó azonban, csak paprikát , és paradicsomot tartalmaz. (kevés kivétellel) 
Az igazi Magyar lecsó, egy rész vöröshagymát, két rész paradicsomot, és négy rész roppanós zöldpaprikát tartalmaz. Elkészíteni igen változatosan lehet. Rizzsel, tojással, hajdinával, gerslivel, kölessel, (lecsó) kalbásszal, májjal, virslivel, debrecenivel, sült húsokkal. A világ, a múlt század közepén ismerte meg az exportált konzerveken lévő feliratról. Reméljük, egyszer ismét feltámad a magyar konzervgyártás, és lesz még újra világhírű a lecsó!


 Amikor nincs friss, jöhet a konzerv.

A világ majd minden táján főznek hasonló ételeket. a Franciák által favorizált "ratatouille" is közéjük tartozik. Amerikában, és Mexikóban is ismerik.


Eszembe jutott a Guggli, és a Wiki! Minek erőltessem megfáradt agytekervényeimet, mikor náluk minden infót megtalálok. 
Nézzük a Wikipédiát! Találtam néhány elkészítési módot.





Babos lecsó: Előfőzött babot adnak a lecsóhoz és együtt készre főzik.
 Csípős lecsó: Bármely lecsóhoz alkalmazható, aki szereti az erőspaprikát.
 Francia lecsó – Ratatouille: cukkinivel és padlizsánnal készített lecsó
 Gombás lecsó: Többféle módon készítik, de mindig a gombát kell előbb puhára főzni, majd a lecsó hozzávalóit a már majdnem kész gombához adják, és készre főzik.
 Kolbászos lecsó: Karikára vágott lecsókolbászt bármikor, de a füstölt kolbászt csak a főzési idő utolsó harmadában adják hozzá, mert különben nagyon keményre fő.[8]
 Krumplis lecsó: A burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágják, és már a főzés kezdetén hozzáadják, így nem kell előfőzni.
 Rizses lecsó: A már majdnem teljesen elkészült lecsóhoz olajban előpirított fehér rizst tesznek, amely a lecsó szaftjában főzve puhul meg teljesen.
 Szalonnás lecsó: A lassú tűzön kisütött szalonna zsírján készítik a lecsót.
 Tarhonyás lecsó: A tarhonyát zsíron pirítják, majd hozzáadják a lecsó alapanyagait, kevés vizet és lassú tűzön a tarhonya puhulásáig főzik.
 Tejfölös lecsó: A szokásos módon elkészített lecsóhoz tejfölt is adnak.
 Tojásos lecsó: A kész lecsóhoz külön tányérban felvert tojást adnak, és lágyra sütik.
 Zöldbabos lecsó: Zöldbabbal is készíthető, de akkor nem kell előfőzni, hanem együtt kell feltenni kevés vízzel.
 Virslis lecsó: A virslit lehet karikákra vágva, vagy egészben együtt főzni a lecsóval.

A fenti lecsó változatok számtalan módon variálhatóak, függően attól, hogy milyen alapanyag található éppen a hűtőszekrényben. A vöröshagyma, paprika és paradicsom szeletelésének módja, arányai is változatosak lehetnek. A lecsó alapot többféle feltéthez, mint rizs, vagy burgonyaköret kiegészítőjét kínálják (Pl.: sült libamájhoz, sült tarjához, de illik néhány vadhúsból készült ételhez is.)



Mint látjátok, rengeteg módon el lehet készíteni. Ez is bizonyítja, hogy sokoldalú étek. Ezt a sokszínűségét pedig kihasználjuk. Nem visszaélünk, csak élünk vele. Az általunk készített lecsós májról már meséltem, így jöjjön még néhány általunk készített példa. A teljesség igénye nélkül!

Francia lecsó (ratatouille) Kolbásszal, 
rizzsel, patisszonnal. Amikor az "edény"
 is ehető. Patisszonban tálalva.



Tepsis, lecsós krumpli.

Lecsós máj curryvel. Egyik kedvenc 
edényem, az elektromos serpenyő. 
Nyári vendégjárások kiszolgálója.
Nyáron, sűrűn megkívánjuk. Van, amikor csak úgy, a'la natúr. Nekikezdünk, és majd kerül hozzá valami. Ami épp a frigóban van. Tojás, rizs, virsli, kolbász, vagy ami jön. De akár friss, lágy kenyérrel is megesszük. Tunkolva. Ami mártogatást jelent ugyan, de nem zárja ki azt a tényt sem, hogy a kenyérrel körbetöröljük a tányért, megkönnyítve ezzel a háziasszony dolgát, a mosogatás ürügyén. Mert hogy a lecsónak a szaftja a lényeg. Lényeges a roppanós paprika, a kellően átpárolódott hagyma is, de a szaft, az szaft. Ezért kell szétfőnie a parinak! Ha nem szeretitek a kikandikáló összepöndörödött paradicsomhéjakat, akkor hámozzátok meg! Én bizony nem szoktam. A paradicsom héja sosem puhul meg, de engem nem zavar.

Róla már írtam. Lecsós máj, krumplipürével.

Lecsó reggelire. Kenyérrel, tükörtojással.
Szoktam időnként franciás lecsót is csinálni. Elkészíteni ugyanúgy kell, mint a Magyart. Teszünk bele viszont, padlizsánt, cukkinit, sárgarépát, szárzellert is. Néha még más is kerül bele. Leginkább serpenyőben szoktuk készíteni, de más is alkalmas erre a feladatra. a mennyiségtől függ. 30 ember számára alkalmasabb a bogrács. Jól is lehet lakni vele. Egyszerű, gyors, finom. Elrontani nehéz. Ha véletlenül túl bő szaftra engedted, sűrítheted rizzsel, hajdinával, kölessel, bulgurral, de akár keményítő, liszt szórással is sűrűbbé teheted. A szaftra azért vigyázz! A szaft nélkül nincs lecsó. Már említettem a francia lecsót, a ratatouillét. Annyiban más az elkészítése, hogy vigyázni kell a hozzávalók sorrendjére. A TV Paprikán láttam a nyelvünket meglehetősen mulatságosan beszélő Francia chef, külön-külön készített el minden hozzávaló zöldséget. Miért? Lehet, hogy órabérre fizették, de erre nincs szükség. Azzal kezdünk, ami nehezebben puhul. Sárgarépa, cukkini, hagyma, padlizsán, paradicsom, paprika a sorrend. A paradicsomot akár korábban is hozzáteheted, mert annak úgyis szét kell főnie. Hozzáadhatod a legvégén is, akkor rusztikusabb lesz a kaja. A már közzétett íráshoz érkezett hozzászólásban, jelezte egy gasztro csoport tagja, hogy Ő bizony harcsával készített lecsót. Jó ötletnek tartom. Biztos, más hallal is készíthető. El tudom képzelni a roston sült kárász, keszeg mellé is.
Ez is bizonyítja, hogy köretként is használható. Sült húsok mellé, krumplival, sütőben sütve. De akár magában is. Azt, hogy milyen fantázianéven látod viszont, a menő éttermek étlapján, arról szintén sokat lehet ne beszélni. Egyetlen, magára valamit is adó konyha sem hagyhatja le viszont a menükártyáról, ezt a finom magyaros ételt. 

Hölgyeim, Uraim, lecsóra fel! De várjuk meg a nyarat!


A végére, egy látványos, és igazán finom ételt hoztam. Bőrös csülök, lecsós krumplival. Aki diétázik, gyorsan fordítsa el a fejét! Aki viszont szeretné megcsinálni, ITT megnézheti, hogyan készült!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése