2013. január 23., szerda

Lecsós máj... ismét "csövezünk"

Nézegetem a tavalyi ételfotókat, és rájöttem, rengeteg dologról tudok még írni. Az már világos, hogy a "csőben sült" elnevezés mit takar. Ha valaki nem tudná, keresgéljen egy kicsit a jobboldalon megjelenő blogcímek közt. Előbb-utóbb megtalálja azt, ahol bővebben kifejtem. Súgok! Rakott krumpli! Tanultam ám marketinget! Így szokták az áruházak is rásózni a vevőkre azt, amit nem is akartak megvenni. Nevezhetnénk egyszerű árukapcsolásnak is. Ahhoz, hogy megvedd ezt, meg kell venned azt is. De nálam ez nem kötelező. Rendszeres olvasóimat, úgyis kiokosítottam már. 



Lecsós máj. A család egyik kedvence.

A mai "csöves" a lecsós máj. Családunk, egyik nagy kedvence. Lényeges szempont, az ár-érték arány is. Viszonylag olcsón hozzá lehet jutni a friss, vagy fagyasztott, csirke, pulyka, kacsa májhoz. Meg lehetne csinálni, az első osztályú hízott liba májából is, de az nem a mi pénztárcánknak való. Meg nem is alkalmas erre a feladatra. Az hájjal együtt sütve jó. Legtöbbször, az épp akciós csibemájat részesítjük előnyben. Ha véletlenül a mellé rendelt lecsó is akciós, az már a spórolás netovábbja. 



Közvetlenül a gyártótól. 
Annyit szedsz, amennyit akarsz.
Nyáron, természetesen friss paprikából, paradicsomból készítjük. Egész más mint a konzerv! De hisz ezt Ti is tudjátok!
Ígérem, nem térek el a tárgytól! Ha vásárolni mentek, vegyetek 1 kiló májat, fél kiló paprikát, ugyanennyi paradicsomot, és hagymát. 

Lehet hozzá sárgarépát is tenni.
Nem rontja el!
Ha véletlenül láttok néhány szál szép sárgarépát, azt se hagyjátok ott! Köretnek, meg vegyetek krumplit. Legalább két kilót! Ha hazaértél a cekkerrel neki is kezdhetsz. A májakat meleg vízbe teszed, hogy olvadjon ki. (ha fagyottat vettél) Ha friss, akkor ne vesződj vele. A kacsa, pulyka májat tanácsos, kicsit apróbbra vágni. Akkorára, hogy egy falatra be lehessen kapni. Hagyhatod egészben is, de akkor tegyél a villa mellé kést is. Mi ezt az ételt is rétegelve készítjük. A sütőtál aljára kerül a máj, rá a karikára vágott hagyma, majd a paprika, és paradicsom szeletek. Ha sárgarépát is teszel hozzá, vágd vékony karikákra, és a májra tedd közvetlenül. Bors, só, és petrezselyem zöld kerül rá még. Tévhit, hogy ebben a formában, a máj megkeményedne a só hatására. A tál teteje, vagy fólia megy rá, és párolódni fog. Egyszer sem keményedett meg! Volt eset, hogy majoránnát is tettünk hozzá, bazsalikomot, vagy koriandert. Tehetsz rá, apróra vágott fokhagymát is. Elrontani nem fogja! És akkor mehet a 200 fokos sütőbe. Gyorsan megsül. Végig fólia, vagy az edény teteje alatt. Ezt ugyanis nem kell pirítani! A hozzávalók, mindegyike levet enged, és ezek összekeveredve, kitűnő szafttal örvendeztetnek meg bennünket. Mire meghámozod, és megfőzöd a krumplit, kész is lesz. Mert a lecsós máj, krumplipüré páros a nyerő. Összeszoktak. Ha valaki nem tudja, hogy kezdjen neki a krumplipürének, az nem szegénységi bizonyítvány! Csak gyakorlatlan! Azért leírom: A meghámozott, kockára vágott krumplit, sós vízben főzöd, annyira, hogy a fakanál nyomására szétomoljon. Összetöröd, tejjel, vajjal, és ha kell még bele, kevés sóval, csomómentesre kikavarod. Egyszerűbb, mintha püréport veszel. Az íze meg.... Látod, milyen jól jártál! Egy áráért máris két receptet kaptál. Ez is marketing.

Jó szaftosan. Eheted kanállal is!

Na és ha mindennel kész vagy, összecsődítheted a családot. A tálalással nem kell vesződni! Nem étterem. Otthon vagy, családi körben. Azt is megteheted, hogy kanállal eszed. Ki foglalkozik ilyenkor az etikettel. Elvégre "csöves" van az asztalnál! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése