2013. január 20., vasárnap

Újabb "csöves"... a rakott penne.

Az imént írott blogom kapcsán jutott eszembe, a szintén csőben sütött rakott penne. A "csőben sült" kifejezés magyarázatát az előző blogomban megtalálod. Ide kattintva!


Tehát, ha már eszembe jutott az árukapcsolás, gyorsan monitorra vetettem ezt is. Ez is a kedvencek közé tartozik. Többnyire, egy nagyobb hőálló üveg, vagy porcelán tálban követjük el.
Tehát nem csőben. Rövid leszek! A család létszáma négy+egy fő. A plusszos a kutyánk, aki ebből a kajából, igen szűken részesül. Nem mintha nem kívánná meg, de van határ. Már csak azért is, mert maradéktalanul el szokjuk pusztítani. A kutyi nélkül. Ő ilyenkor mást kap. Az előkészületeket természetesen figyelemmel kíséri, de az illatélményen kívül, más nem jut neki.
És akkor lássuk, hogy is készül. Előre bejelentem, hogy nem kell ragaszkodni a pennéhez. Más tésztafélék is alkalmasak erre a szerepre. Ajánlhatom a makarónit, de akár a csavart cső tésztát is. Lényeg, hogy ne lapuljanak egymásra a tészta darabok. Maradjon köztük hely a ragunak, mert így lesz igazán finom. Míg a tésztát feltesszük főni (sós, vagy ételízesítős vízben) eddig a ragut is elkészítjük. Itt derült ki, hogy a tésztarétegek közé ragu kerül. Sőt!
Ez más alkalommal készült.
Van amikor nem csak közé, hanem teljesen összekavarva. A ragu is lehet többféle. A család a bolognait látja a legszívesebben, de készült már zöldségesen is. A bolognai ragut, a következőképpen csinálom: Hagymát, fokhagymát vágok nagyon apróra, majd forró olajban megpirítom. 
Hozzáadom a darált húst is, ami lehet sertés, pulyka, vagy marha.
Felkockázott paradicsomot, vagy paradicsompürét teszek bele, és zöld fűszereket. Bazsalikomot, petrezselyem zöldet. Petrezselyem mellett, vagy helyett mehet bele koriander zöld, vagy zellerlevél is. Kevés só. őrölt bors, és rövid főzés után kész a ragu. 
Lehet még tuningolni, egy kis sárgarépával, zsülienre, (vékony csíkokra) vagy hasábra vágva, gombával, vagy bármivel, ami belefér az ízlésvilágodba.
Ha a tészta megfőtt, a tál aljára terítjük felét. Erre kerül a ragu, majd a tészta maradék része. Ha gondolod, össze is keverheted, vagy hagyhatod rétegezve. Tetejére tejfölt terítünk. Mivel mindent megfőztünk, és elősütöttünk, csak rövid ideig kell, és nem túl magas hőmérsékleten sütni. Én a végén szoktam, tálaláskor meghinteni reszelt sajttal, de ezt a sütés előtt is megteheted.

Az eredmény mindenképp egy finom tésztaétel. Akár vendégvárónak is kitűnő!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése